Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Το ματσούκι κι ο μικρός Ματσούκα

Είχα καιρό να πάω σινεμά. Κι είδα τη χιλιάνικη ταινία «Ματσούκα». Οσοι προλάβετε, σύντροφοι, να τη δείτε γιατί βέβαια δε φιλοξενείται και στα σινεμά-πολυκαταστήματα. Θα θυμηθείτε. Το πραξικόπημα στη Χιλή το '73 μέσα από μια υπέροχη παιδική φιλία δυο ταξικά αντίπαλων εφήβων που ξεπερνούν τη φρίκη της θηλιάς που σφίγγει τη ζωή και τη σχέση τους. Θα πονέσετε με την αφύσικη βιαιότητα γεγονότων και αισθημάτων, αλλά θα αποκρυπτογραφήσετε και το σημερινό νεοταξίτικο «πολιτισμό» της κατανάλωσης και του τρόμου που σκιάζει τα όνειρα των νέων και αλλοτριώνει τους λίγο μεγαλύτερους για να μας τους φέρει κατάμουτρα, εδώ και τώρα, σήμερα. Είναι η ...άρχουσα τάξη. Που εμετολογεί αναλύοντας τα «όχι» των ευρωπαϊκών λαών είτε τα εκφρασμένα με δημοψηφίσματα, είτε εκείνα τα ανέκφραστα που εμφιλοχωρούν στις δημοσκοπήσεις και δείχνουν πόση είναι η άβυσσος ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας και στη βάση της κοινωνίας.

Το «όχι» των Γάλλων και των Ολλανδών, πολυποίκιλο ίσως στα κίνητρά του και πολλών πολιτικών συνειδήσεων και ιδεολογιών συνονθύλευμα, παραμένει τρομακτική εμπειρία για τη μεταπολεμική αστική τάξη της Ευρώπης καθώς φαίνεται ότι ηττάται για πρώτη φορά. Σε ποιον πόλεμο όμως; Οχι αυτόν που φαίνεται. Των εντυπώσεων και των διαστρεβλώσεων, με φιλοσοφικό, ακαδημαϊκό κι επικοινωνιακό μανδύα. Αλλά τον άλλο, τον πραγματικό. Κι αυτό το ηττημένο καλομαθημένο, καλοταϊσμένο και υπερεξοπλισμένο φίδι είναι που θέλει προσοχή κι απανωτά συσπειρωμένα χτυπήματα πριν ντυθεί «θεραπευτικός όφις» των λαϊκών αδυναμιών.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '60, σύντροφοι, οι ΗΠΑ κυβερνώνται από μια στυγνή, αφανή εντός και πολύ ορατή εκτός δικτατορία. Μια παντοδύναμη ομάδα πολυεθνικών και ανθρώπων του πολιτικού κι επικοινωνιακού παρασκηνίου χειραγωγεί και κατευθύνει τις μάζες, συρρικνώνει αργά και συστηματικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, κατασκευάζει τρομοκρατικούς μηχανισμούς και υπερπροβάλλει μια συναίνεση βασισμένη στην ανασφάλεια, στην άγνοια και στον απόλυτο σχεδόν έλεγχο κάθε συλλογικότητας στην Αμερική.

Από την ίδια περίπου εποχή, ίσως και λίγο νωρίτερα, η ευρωπαϊκή άρχουσα τάξη οικοδομεί συστηματικά κυρίως μέσω ΕΕ μια αντίστοιχη αφανή, θεσμοθετημένη δικτατορία με αποκορύφωμα το λεγόμενο ευρωσύνταγμα που ήρθε ως η τελική επίθεση στη λαϊκή κυριαρχία. Το σύστημα λήψης αποφάσεων σ' αυτό το θεσμικό έκτρωμα είναι τόσο απροκάλυπτα και κυνικά εναντίον κάθε λαϊκής, όχι απλής βούλησης, αλλά ακόμη και δυνατότητας να εκφραστεί αυτή όπως θέλει και μπορεί, που έθαψε μεμιάς σε μια γιγάντια ιστορική χωματερή όλον τον ευρωπαϊκό αντιφασιστικό αγώνα και το αίμα που κόστισε.

Σ' αυτή την επίθεση αντιστάθηκαν, πράγμα παρήγορο, οι νεότερες γενιές μεγαλωμένες εν πολλοίς με άρτο και θεάματα, ικανές όμως να ανασύρουν εμπειρίες κι αλήθειες που δείχνουν καθαρά το ευρωατλαντικό αδιέξοδο της υποδούλωσης μιας γιγάντιας πλειοψηφίας εργαζομένων, σε μια φαύλη, γραφειοκρατική, αλαζονική και φανερά δικτατορίζουσα μειοψηφία νεοαρχόντων και της ορντινάντσας τους στις Βρυξέλλες.

Ομως, αν ο μικρός Ματσούκα ορθώνει το ανάστημά του σε μια χούντα σαν του Πινοσέτ, τότε το «όχι» που διατυπώθηκε αυτές τις μέρες «στας Ευρώπας» που θα 'λεγαν ειρωνευόμενοι κι οι παλιότεροι μικροαστοί, είναι μία λαμπρή εκκίνηση της συνειδητοποίησης αλλά και της κατανόησης της δομής και της φύσης του σημερινού προλεταριάτου. Είναι ένα ματσούκι που μπήγεται, κάρφος οφθαλμών, στους αμνήμονες, εξωνημένους τυποποιημένους πια Μπαρόζο. Τους οικοδεσπότες του πλανητάρχη που επισκεπτόταν προ Ιράκ την Ευρώπη για να στρατολογήσει χώρες κι εταιρίες μισθοφόρους. Κι η αρχή ζυγίζει μισή ιστορία...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ