Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Ανταποδοτικότητα και καταστολή

Στην πρωτοπορία της εφαρμογής των αντιδραστικών αντιλαϊκών μέτρων, η προσκείμενη στη ΝΔ δημοτική αρχή του Βύρωνα

Η ενίσχυση της καταστολής αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της διοίκησης του Δήμου Βύρωνα
Η ενίσχυση της καταστολής αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της διοίκησης του Δήμου Βύρωνα
Η ανταποδοτικότητα σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος, η επέκταση των αντεργατικών ελαστικών σχέσεων εργασίας, η κατασκευή έργων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και η μείωση των κοινωνικών παροχών προς τους δημότες, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της διοίκησης του Δήμου Βύρωνα, με δήμαρχο τον Ν. Χαρδαλιά που στηρίζεται από τη ΝΔ.

Ομως, εκτός από αυτά, η δημοτική αρχή δεν ξεχνά ότι οι αντιδραστικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περνούν μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ως κομμάτι του κρατικού μηχανισμού - περιλαμβάνουν και μέτρα καταστολής και περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Γι' αυτό και έσπευσε να στήσει στην πόλη το λεγόμενο «Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας», τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και να προωθήσει, σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την ίδρυση σώματος «εθελοντών χαφιέδων» στην πόλη!

Το Συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας, το οποίο αν και ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος του ΠΑΣΟΚ, θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και θα δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείται ένα μεγάλο φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δραστηριοτήτων της πόλης. Να σημειωθεί ότι την ίδρυση αυτού του Συμβουλίου, εκτός από την προσκείμενη στη ΝΔ πλειοψηφία, υπερψήφισαν και οι παρατάξεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Επιπλέον, η δημοτική αρχή, πάλι με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αποπειράθηκε να δημιουργήσει και το ...«Σώμα Εθελοντών Φύλαξης». Ενα σώμα από 150 «εθελοντές», το οποίο, σε συνεργασία με την Αστυνομία, θα αναλάμβανε περιπολίες στην πόλη και καθήκοντα ...φύλαξης. Τέτοιου είδους σώματα εθελοντών χαφιέδων υπάρχουν ήδη σε ΗΠΑ, Αγγλία και αλλού. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ενδιαφέρεται για την καθιέρωσή τους και στη χώρα μας και η διοίκηση του Δήμου Βύρωνα πρόθυμα ανέλαβε να κάνει την αρχή. Ομως, οι εντονότατες αντιδράσεις των εργαζομένων της πόλης, αλλά και γενικότερα, ματαίωσαν αυτά τα σχέδια...

«Πληρώνεις για να έχεις»

Τα παραπάνω μέτρα, όμως, έρχονται ως συνέχεια της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση στο Δήμο. Προωθεί, λοιπόν, την ανταποδοτικότητα στις περισσότερες παροχές του δήμου. Συγκεκριμένα:

Τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς κυμαίνονται από 17 μέχρι και 53 ευρώ το μήνα. Η οικονομική συμμετοχή των δημοτών στα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου κυμαίνεται από 8 έως 20 ευρώ το μήνα. Στον Αθλητικό Οργανισμό το χαράτσωμα ανέρχεται - ανάλογα με το χώρο - από 6 έως 30 ευρώ την ώρα, ή 130 ευρώ τον αγώνα, αν πρόκειται για ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.

Επιπλέον, η διοίκηση της ΝΔ, ενισχύοντας το μεγάλο κεφάλαιο, κατασκευάζει έργα με την περίφημη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Ετσι, υπάρχει κατ' αρχήν απόφαση της δημοτικής αρχής, για δημιουργία δύο γκαράζ σε οικόπεδα του δήμου από ιδιωτική επιχείρηση, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να τα εκμεταλλεύεται για συγκεκριμένο αριθμό ετών! Ετσι, οι δημότες θα πληρώσουν για την κατασκευή δύο γκαράζ, τα οποία θα εκμεταλλεύεται μεγαλο-ιδιώτης και μετά θα ...ξαναπληρώσουν για τη χρήση τους.

Η δημοτική αρχή έχει χαρατσώσει το δήμο με την υπογραφή υπέρογκων δανείων. Μέσα σε δυόμισι χρόνια έχει πάρει πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε δάνεια, αντί να διεκδικήσει τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους του δήμου από την κεντρική διοίκηση. Φυσικά, αυτά τα χρήματα - όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των δήμων που παίρνουν δάνεια - θα τα πληρώσει ο εργαζόμενος λαός της πόλης, είτε μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών είτε μέσα από την ένταση της ανταποδοτικότητας.

Προωθεί την ελαστική εργασία

Η κοινωνική πολιτική της διοίκησης του δήμου πλήττει τη λαϊκή οικογένεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόφασή της να κλείσει δύο παιδικούς σταθμούς και να μετεγκαταστήσει τα παιδιά σε άλλους τέσσερις! Το αποτέλεσμα θα είναι, την επόμενη σχολική περίοδο, οι παιδικοί σταθμοί του δήμου να φιλοξενήσουν 50 με 100 λιγότερα παιδιά. Ετσι, περισσότεροι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να στραφούν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όπου τα δίδακτρα είναι ασφαλώς υψηλότερα.

Η διοίκηση, όμως, προχωρά και στην προώθηση της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων μέσα στο Δήμο. Ετσι, αντικαθιστά τη μόνιμη και σταθερή εργασία με την ...«ελαστική απασχόληση». Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνονται προσλήψεις με προγράμματα «stage» μέσω του ΟΑΕΔ. Τελευταία, η διοίκηση της ΝΔ αποφάσισε προσλήψεις με 4μηνες συμβάσεις εργασίας!

Τέλος, ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση είναι το ότι εγκαινιάζει έργα που είχε ήδη δημιουργήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παιδικής χαράς στη Ν. Ελβετία, όπου, αφού έβαλε δύο ακόμη παγκάκια, ξαναεγκαινίασε το χώρο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ