Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Αντιλαϊκή πολιτική με «αριστερό» προσωπείο

Ενα από τα πάγια αιτήματα του λαού της Καισαριανής, να φύγει η Σκοπευτική Εταιρία από το Σκοπευτήριο, ρίχνεται στις ελληνικές καλένδες, με ευθύνη της διοίκησης του δήμου.«Αντάλλαγμα» το μνημείο, που συνοδεύτηκε με την παραχάραξη της Ιστορίας...

Eurokinissi

Ενα από τα πάγια αιτήματα του λαού της Καισαριανής, να φύγει η Σκοπευτική Εταιρία από το Σκοπευτήριο, ρίχνεται στις ελληνικές καλένδες, με ευθύνη της διοίκησης του δήμου.«Αντάλλαγμα» το μνημείο, που συνοδεύτηκε με την παραχάραξη της Ιστορίας...
Στην αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δήμοι σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις και η διοίκηση του Δήμου Καισαριανής, με δήμαρχο τον Θ. Μπαρτζώκα, η οποία στηρίζεται από το ΣΥΝ. Μάλιστα «τρέχει» για να καλύψει το χαμένο έδαφος που δημιούργησε η φιλολαϊκή πολιτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής που στηριζόταν από το ΚΚΕ. Ενταση των αντιλαϊκών μέτρων και της φορομπηχτικής πολιτικής είναι τα χαρακτηριστικά της δεύτερης θητείας του δημάρχου Θ. Μπαρτζώκα.

Μέσα στα τρία χρόνια αυτής της δημαρχιακής θητείας, η σημερινή διοίκηση προχώρησε σε υπέρογκες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών, αλλά και υπέρογκους δανεισμούς, δημιουργεί δημοτική αστυνομία, προσλαμβάνει εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Την ίδια στιγμή, φέρει και τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την παραχάραξη της Ιστορίας, όπως αυτή συντελέστηκε στην εκδήλωση για την ανέγερση του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή.

Φορομπηχτική πολιτική

Ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθεί ο δήμαρχος και συνολικά η δημοτική αρχή της πόλης είναι ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμιά διεκδίκηση των παράνομα παρακρατηθέντων από το κράτος πόρων του δήμου. Το συνολικό ποσό φτάνει περίπου τα ...21,6 εκατ. ευρώ! Αντιθέτως, προχωρά σε υπέρογκους δανεισμούς. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια έχει δανειστεί περίπου 12 εκατ. ευρώ. Χρήματα που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι της πόλης, μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, αλλά και την επιβολή της ανταποδοτικότητας (σ.σ.: δηλαδή της λογικής «πληρώνεις για να έχεις») σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος.

Ετσι, μέσα στα τρία χρόνια, έχει αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη 20% στις κατοικίες, 80% στα μαγαζιά και 120% στη χρήση πεζοδρομίων. Το αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων το βιώνει καθημερινά ο εργαζόμενος της πόλης, ακόμη και στον... καφέ που πίνει! Την ίδια στιγμή, τα γήπεδα της πόλης, που έχουν χτιστεί με χρήματα του καισαριανιώτικου λαού, έχουν δοθεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες και ομάδες, με συνέπεια οι κάτοικοι του δήμου όχι μόνο δεν μπορούν να αθληθούν εκεί, αλλά δεν έχουν ακόμη και πρόσβαση.

Ελαστικές σχέσεις εργασίας

Η διοίκηση του ΣΥΝ προωθεί επίσης και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δήμο Καισαριανής. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχωρά σε όλο και περισσότερες προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας ή με μερική απασχόληση, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Αντιθέτως, προσλαμβάνει εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων (π.χ. προγράμματα ΟΑΕΔ). Σήμερα οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο δήμο αποτελούν το 25% με 30%, με την τάση το ποσοστό αυτό να αυξάνεται.

Επιπλέον, η δημοτική αρχή προχώρησε σε τροποποίηση του κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου, έτσι ώστε να προβλέπεται και η ίδρυση Δημοτικής Αστυνομίας. Η δημιουργία αυτού του σώματος θα συμβάλει σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον στο επιπλέον χαράτσωμα των δημοτών και δεύτερον στην αύξηση της καταστολής στην πόλη. Αλλωστε, η Δημοτική Αστυνομία αναλαμβάνει πλέον το 80% των δραστηριοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. και επιπλέον έχει οριζόντια διασύνδεση μαζί της. Η διοίκηση ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών. Ωστόσο, με αυτή την απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός ακόμη σώματος καταστολής «πάνω από τα κεφάλια» των εργαζομένων της πόλης.

Τεράστια είναι και τα προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει συνολικά ο δήμος, για τα οποία η σημερινή διοίκηση δεν έχει κάνει τίποτα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή (στηριζόταν από το ΚΚΕ) είχε προχωρήσει στη δημιουργία τεχνικού λυκείου, καθώς και στην κατασκευή αιθουσών για τα δημοτικά και γυμνάσια της πόλης. Μάλιστα, είχε πετύχει την εξάλειψη της διπλοβάρδιας στα γυμνάσια. Τέλος, αν και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το χτίσιμο του 2ου Γυμνασίου, με την αλλαγή της διοίκησης το έργο τελμάτωσε.

Και παραχάραξη της Ιστορίας

Η διοίκηση του ΣΥΝ έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας που επιχειρήθηκε στα εγκαίνια του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, στο χώρο που εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές στην Καισαριανή. Με τους πανηγυρισμούς της περί δήθεν δικαίωσης του αγώνα του λαού της Καισαριανής, επιχειρεί να ψαρέψει σε θολά νερά. Επιπλέον, βάζει «ταφόπλακα» στο πάγιο αίτημα των κατοίκων και γενικότερα του λαού της πόλης, για να φύγει η Σκοπευτική Εταιρία από τον ιερό χώρο της εκτέλεσης.

Οσον αφορά τις δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν αντιτίθενται, αλλά αντιθέτως στηρίζουν με κάθε τρόπο τις κεντρικές επιλογές της διοίκησης του ΣΥΝ. Συμφωνούν και συναινούν στη λογική της ανταποδοτικότητας, της φορομπηχτικής πολιτικής, της εξάπλωσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Η μόνη παράταξη που έχει μια ριζικά διαφορετική αντίληψη για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Ετσι, όταν ο δήμος γίνεται πρωταγωνιστής στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, το ζητούμενο δεν είναι μια άλλη διαχειριστική λογική, αλλά αντιθέτως να φύγει συνολικά αυτή η λογική από το Δήμο Καισαριανής και την Αυτοδιοίκηση συνολικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ