Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να πάψουν να λειτουργούν οι κάμερες παρακολούθησης

Κατατέθηκαν χτες τα ασφαλιστικά μέτρα κι εκδικάζονται στις 14 του Σεπτέμβρη

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητείται η παύση λειτουργίας και η απεγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης και καταγραφής των καμερών, κατέθεσε χτες, στα δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Δικάσιμος ορίστηκε για τις 14 του Σεπτέμβρη.

Οι κάμερες παρακολούθησης που εγκαταστάθηκαν ελέω Ολυμπιακών Αγώνων, πέρα από το χαφιεδίστικό τους χαρακτήρα, λειτουργούν σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος τους εκτός κι αυτής ακόμα της αστικής νομιμότητας. Η αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέκτεινε την άδεια λειτουργίας μόνο για τις περίπου 200 κάμερες ευθύνης του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ για τις περίπου 300 που υπάγονται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης η προσωρινή άδειά τους έληξε στις 24 του Μάη. Η κυβέρνηση δεν πτοείται και σχεδιάζει να επανεγκαταστήσει στους δρόμους και άλλες εκατοντάδες κάμερες που περίσσεψαν από τους Αγώνες και σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιώντας και τη νομική οδό ανάμεσα σε πολλές άλλες μορφές πάλης, χτες αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», αποτελούμενη από τους Στρ. Κόρακα, Χ. Παπαμάργαρη, Αλ. Ζορμπαλά, Δ. Σουλιώτη, Μ. Φραγγιαδάκη, Ελ. Ζαφειρίου και Αγγ. Βρετό (οι δύο τελευταίοι μαζί με τον επίσης νομικό Γ. Κατρούγγαλο υπογράφουν την αίτηση), κατέθεσε τα ασφαλιστικά μέτρα.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» η Ελ. Ζαφειρίου, αυτό το πανοπτικό σύστημα παρακολούθησης πρέπει να αποκαθηλωθεί καθώς παραβιάζει το Σύνταγμα και τα ατομικά δικαιώματα, ενώ παράλληλα υπερβαίνει τα όρια των αρχών αναλογικότητας και αναγκαιότητας που επικαλείται η κυβέρνηση. «Το υπουργείο υποστηρίζει ότι με το σύστημα αυτό εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον καθώς ρυθμίζεται το κυκλοφοριακό. Αυτό είναι προσχηματικό. Δεν μπορεί να παρακολουθείται ολόκληρος ο πληθυσμός και η κοινωνική δραστηριότητα, για την κίνηση στους δρόμους».

Θυμίζουμε εδώ την πρόσφατη ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται με πρόσχημα την οδική ασφάλεια (κάμερες παρακολούθησης παντού) οδηγούν στην οικοδόμηση ενός τεράστιου μηχανισμού παρακολούθησης και καταστολής, με στόχο να πληγούν οι λαϊκοί αγώνες, να αποτραπεί η ανάπτυξή τους. Θύμα του αυταρχικού κατήφορου των τελευταίων χρόνων γίνεται κάθε εργαζόμενος, κάθε πολίτης. Ενα τέτοιο αντιδραστικό οικοδόμημα, που συμπληρώνεται από τους κάθε λογής "τρομονόμους", δε θα βρει τη νομιμοποίησή του στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Σε διακοσμητικό ρόλο-άλλοθι η αρμόδια αρχή

Με 13 ελεγκτές, εκ των οποίων 7 είναι νομικοί και 6 ελεγκτές πληροφορικής, λειτουργεί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα! Στα επτά χρόνια λειτουργίας της η Αρχή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στελέχωσης των υπηρεσιών, καθώς το συνολικό προσωπικό της είναι μόλις 30 άτομα.

Τη στιγμή που όλο και αυξανόμενος αριθμός πολιτών προσφεύγει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ζητώντας τη συνδρομή της για πολλά θέματα που αφορούν στη νομιμότητα της επεξεργασίας δεδομένων, ουσιαστικά παρεμβάλλονται προσκόμματα στο έργο της με τη μη στελέχωση των υπηρεσιών της και με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι το τέλος του 2004 οι προσφυγές και ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στην Αρχή ήταν 1.277, όπως ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Αρχής, Δ. Γουργουράκης. Ειδικά, το 2004 είχαν κατατεθεί στην Αρχή 626 καταγγελίες, 682 ερωτήσεις και 663 αιτήσεις.

Για τη λειτουργία ή μη των 293 «χαφιεδο-καμερών» της αστυνομίας - το γνωστό σύστημα C4I - που η εξάμηνη παράτασή του έχει λήξει στις 15 του Μάη ο πρόεδρος της Αρχής, Δ. Γουργουράκης, ουσιαστικά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν αυτές χρησιμοποιούνται από την αστυνομία ή όχι. Ο πρόεδρος της Αρχής σε σχετική ερώτηση απάντησε πως από τις διαβεβαιώσεις της αστυνομίας προκύπτει ότι οι κάμερες δε λειτουργούν και πρόσθεσε ότι σύντομα η Αρχή θα αποφασίσει για την τύχη τους.

Επίσης, για την επεξεργασία των βιομετρικών χαρακτηριστικών των εργαζομένων στο διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ίριδα των οφθαλμών, κλπ.) είπε ότι το θέμα αυτό εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι θα είναι πολύ δύσκολο να μην εφαρμοστεί η απόφαση των Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ