Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Οι 8 πλουσιότεροι... συμπάσχουν για τους φτωχούς

(Παγκόσμια μέρα κατά της φτώχειας. «Η αγωνία για τους φτωχούς φαινόταν κυρίως στην... ούγια. Εκεί που αναγράφονταν ως διαφημιζόμενοι χορηγοί, τραπεζίτες, θαλερές επιχειρήσεις, τηλεφωνίας, μπίσνεσμεν στο χώρο της ενέργειας».

(Ν. Μπογιόπουλος - «Ριζοσπάστης»)

Αυτό και αν ήταν από τα ανήκουστα. Αυτές τις μέρες αφιερώθηκε ένα... 24ωρο για την αντιμετώπιση της φτώχειας στον κόσμο. Και η όλη καμπάνια συνοδεύτηκε από δεκάδες συναυλίες ροκ και άλλων συγκροτημάτων.

Κανένας, βέβαια, δεν μπορεί να παραγνωρίζει τη συμβολή καλλιτεχνών, ιδιαίτερα όταν συντρέχουν στην κατεύθυνση των λαϊκών συγκροτημάτων και κοινωνικών αγώνων.

Ως εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά να βλέπεις τον Τόνι Μπλερ αγκαλιά μ' ένα «γνωστό ρόκερ», να... αγωνίζεται κατά της φτώχειας, πάει πολύ. Και όταν ο καλλιτέχνης τον ρώτησε αν η πρόθεση των ισχυρών είναι να ελαφρύνουν τα χρέη των φτωχών χωρών και ιδιαίτερα των αφρικανικών, ο Βρετανός πρωθυπουργός με το χαμόγελο της οδοντόκρεμας, του απάντησε, χωρίς ουσιαστική απάντηση. - «Θα δούμε», του είπε, προετοιμάζοντας τις αποσκευές του για τη Σκοτία, όπου θα συνέλθει η ομάδα G8, των πλουσιοτέρων δηλαδή χωρών του κόσμου, που κατά τις συνωμοτικές τους συναντήσεις μοιράζουν τις αγορές του κόσμου, επιβάλλοντας τη στυγνή καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Μπορεί, μάλιστα, να δώσουν και νέα δάνεια στους πεινασμένους λαούς του κόσμου, για να τους αλυσοδέσουν ακόμη περισσότερο.

Ιδιαίτερα κατά την περίοδο αυτή κατά την οποία εμφανίζονται νέα προβλήματα ύφεσης και κρίσης στους κόλπους της Ευρωένωσης, αλλά και στις ενδοκαπιταλιστικές σχέσεις, η σύνοδος των οχτώ πλουσιότερων χωρών δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους φτωχούς του κόσμου.

Καλά είναι τα τύμπανα, οι τρομπέτες και η «ροκ» συμβάλλει, αλλά η αντιμετώπιση της φτώχειας, της εκμετάλλευσης δεν μπορεί παρά να στηριχτεί στους αγώνες των λαών απέναντι στο ιμπεριαλιστικό τέρας.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ