Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Εξασφαλίζει φτηνούς εργάτες

Υπόμνημα στη Βουλή κατέθεσαν η Συντονιστική Επιτροπή μεταναστευτικών ενώσεων, εργατικά συνδικάτα και η Γραμματεία μεταναστών του ΠΑΜΕ. Ζητάνε να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες, που βρίσκονται σήμερα στη χώρα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις

Δουλεύουμε μαζί, ζούμε μαζί, χορεύουμε μαζί, τους θέλουμε όλους νόμιμους μαζί μας (φωτογραφία από το περσινό Διήμερο για τους μετανάστες στα Πατήσια)
Δουλεύουμε μαζί, ζούμε μαζί, χορεύουμε μαζί, τους θέλουμε όλους νόμιμους μαζί μας (φωτογραφία από το περσινό Διήμερο για τους μετανάστες στα Πατήσια)
«To συζητούμενο νομοσχέδιο είναι αντιμεταναστευτικό, αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προσαρμόζει τη νομοθεσία για τους μετανάστες στις αποφάσεις της ΕΕ, όπου οι μετανάστες έχουν θέση ως φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα».

Αυτό αναφέρει υπόμνημα που κατέθεσαν χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συζητά το σχετικό νομοσχέδιο, η Συντονιστική Επιτροπή μεταναστευτικών συλλόγων, κοινοτήτων και ενώσεων Ελλάδας, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες και η Γραμματεία μεταναστών του ΠΑΜΕ.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης διατηρεί το καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας από εργοδότες, κυβέρνηση και κράτος, ενισχύει τον κρατικό έλεγχο, διευρύνει το ηλεκτρονικό φακέλωμα, περιορίζει τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δραστηριότητες και βάζει φραγμό στην οικογενειακή επανένωση.

Επίσης καταγγέλλεται ότι με τις διατάξεις του μεγαλώνει η εκμετάλλευση και η καταλήστευση των μεταναστών, αφού αυξάνονται τα απαραίτητα παράβολα, εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης των μεταναστών, όπως επίσης και το πρόβλημα της ισότητας και της ισονομίας. Η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι καθιερώνονται απαράδεκτα κριτήρια για τη χορήγηση των αδειών παραμονής και εργασίας και συνεχίζεται η μόνιμη ομηρία, αφού οι μετανάστες για κανένα λόγο δεν μπορούν να βγουν και να επανέλθουν στη χώρα μας με τις προσωρινές άδειες παραμονής.

Οι φορείς προτείνουν να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα χωρίς άλλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας μας. Οσοι μπορούν να αποδείξουν ότι διαμένουν στη χώρα μας πάνω από μια πενταετία, να δικαιούνται την «επί μακρόν διαμένοντος» άδεια παραμονής.

Τονίζουν ότι η σύμβαση εργασίας και τα ένσημα αποτελούν δικαίωμα των μεταναστών και ταυτόχρονα υποχρέωση των εργοδοτών, αλλά αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν προϋποθέσεις για την ανανέωση της άδειας παραμονής και εργασίας. Ζητάνε να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες πάνω από 65 ετών που συντηρούνται από τα παιδιά τους, να καταργηθούν τα παράβολα για τις άδειες, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης, να καταργηθούν οι αντιδραστικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό φακέλωμα και να μπορούν οι μετανάστες να βγουν και να επανέλθουν στη χώρα μας με προσωρινές άδειες, ώστε να καταργηθεί η ιδιότυπη ομηρίας τους.

Καταλήγοντας, οι παραπάνω φορείς αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Θεωρούμε ότι το γράμμα και το πνεύμα ενός νόμου για να στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων των μεταναστών, πρέπει να είναι τέτοιο, που, σε συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών με τους φορείς των Ελλήνων εργαζομένων και των μεταναστών, να επιλύουν τα προβλήματα που θα εμφανίζονται κάθε φορά, ενώ παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ