Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Βαρύς φόρος αίματος από τη νέα βάρδια

Τρεις νεολαίοι εργάτες, από 17 έως 27 ετών, ανάμεσα στους τελευταίους δολοφονημένους της τάξης τους

Δύο ακόμα εργαζόμενοι στην Κρήτη, την περασμένη Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους την ώρα του μεροκάματου, αυξάνοντας δραματικά τον κατάλογο των νεκρών της εργατικής τάξης, που πληρώνει καθημερινά βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη της εργοδοσίας. Με την κατάληξη την Κυριακή στο Θριάσειο νοσοκομείο ενός ακόμα εργάτη από την Πάτρα, οι νεκροί στους χώρους δουλιάς από τις αρχές του χρόνου έφτασαν τους 51, με βάση την επίσημη μόνο καταγραφή.

Το νήμα της ζωής κόπηκε πρόωρα για το 17χρονο Ιωάννη Κατσιγαράκη του Εμμανουήλ, που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, στην προσπάθειά του να τοποθετήσει συστήματα ασφαλείας σε κατάστημα στην περιοχή Καλό Χωριό Λασιθίου. Ο ανήλικος εργάτης, που έβγαζε το μεροκάματο σε συνεργείο εταιρίας security, χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς συνέδεε τα καλώδια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Επιβεβαιώνεται έτσι, για μια ακόμη φορά, ότι οι χώροι δουλιάς έχουν μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, όπου βασιλεύει ο νόμος των εργοδοτών και το αυθαίρετο «δικαίωμά» τους να εκμεταλλεύονται ανειδίκευτους νέους εργαζόμενους, προκειμένου να εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος. Ειδικά για το χώρο των υπηρεσιών ιδιωτικής φύλαξης, ο θάνατος του 17χρονου φανερώνει τις συνθήκες κάτεργου που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους οι μεγαλοεργοδότες, ανεξάρτητα από πόστο, ηλικία ή βαθμό εξειδίκευσης.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια που στοίχισαν τη ζωή στον 17χρονο νέο διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου, ενώ ο εισαγγελέας Λασιθίου έχει ζητήσει τη δίωξη της εταιρίας security.

Τραγικό θάνατο την ίδια μέρα, βρήκε και ένας 27χρονος Ηρακλειώτης, όταν έπεσε από ύψος επτά μέτρων. O 27χρονος μαζί με έναν ακόμη συνάδελφό του είχαν σταλεί από την εταιρία που εργάζονταν για την τοποθέτηση τέντας σε διαμέρισμα στο 2ο όροφο οικοδομής. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ο 27χρονος έχασε την ισορροπία του από την πτυσσόμενη σκάλα στην οποία είχε ανέβει, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό.

Υπέκυψε και ο 20χρονος

Υπέκυψε, προχτές Κυριακή, στα βαρύτατα τραύματα που είχε υποστεί ο 20χρονος Χρήστος Βιτωράτος, υπάλληλος σε κατάστημα πώλησης φιαλών υγραερίου, που νοσηλευόταν τις τελευταίες 16 μέρες στο Θριάσειο Νοσοκομείο, μετά από έκρηξη φιάλης προπανίου σε κοσμηματοπωλείο στην Πάτρα.

Ο άτυχος υπάλληλος, ο οποίος είχε εισαχθεί εσπευσμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μεταξύ άλλων και με πολλαπλά εγκαύματα τρίτου βαθμού, δεν κατάφερε τελικά να κρατηθεί στη ζωή καθώς η σφοδρότητα της έκρηξης και η πυρκαγιά που ξέσπασε στο υπόγειο του κοσμηματοπωλείου όπου και τοποθετούσε τη φιάλη στάθηκαν καταλυτικές για τη ζωή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ