Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Αμεση κλιμάκωση του κοινού αγώνα

Με ανακοίνωσή της η παράταξη καλεί σε ένταση των κινητοποιήσεων ΕΒΕ - εργαζομένων για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων για το ωράριο

Να κλιμακώσουν τον αγώνα με πολύμορφες, κοινές διαμαρτυρίες με τους εργατοϋπαλλήλους, για να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το ωράριο καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ η Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ), με ανακοίνωσή της για την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου.

«Η κατάθεση από την κυβέρνηση του σχεδίου νόμου για το ωράριο στη Βουλή, για συζήτηση και την ψήφισή του, είναι μια επιλογή που προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική των αναδιαρθρώσεων», αναφέρει η παράταξη. «Το πλαίσιο που προβάλλουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ (ώρα έναρξης 5 - 6 π.μ. και λήξης 9 μ.μ.), η δυνατότητα του νομάρχη δήθεν να καθορίζει τοπικό ωράριο είναι "στάχτη στα μάτια" για να γίνει αποδεκτό το ωράριο των 85-87 ωρών την εβδομάδα, να καταργηθεί η αργία της Κυριακής με όχημα τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές».

Η παράταξη τονίζει ότι «καθοριστικό και ανατρεπτικό στα σχέδια της κυβέρνησης και των μονοπωλιακών ομίλων είναι:

1. Ο κοινός αγώνας που αναπτύσσεται αυτό το διάστημα από αυτοαπασχολούμενους, μικρέμπορους, μικροβιοτέχνες και εργατοϋπαλλήλους με αιχμή να μην παραβιάζεται το δικαίωμά τους για ανθρώπινο ωράριο και αντίστοιχες συνθήκες εργασίας. Αυτός ο αγώνας αποτελεί εγγύηση, βάζει τις βάσεις να οικοδομηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων, εργαζόμενων και άλλων κοινωνικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις δυνατότητες που δημιουργούνται τοπικά και περιφερειακά.

2. Το ενιαίο διεκδικητικό πλαίσιο για ωράριο:

  • Μέχρι 48 ώρες την εβδομάδα, με τρία απογεύματα κλειστά υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα, συνεχές ωράριο.
  • Να κατοχυρωθεί η Κυριακή αργία υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση 1162/97.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο».

Η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις σε αυτή τη βάση «με σκοπό να μην περάσει το νομοσχέδιο και σε κάθε περίπτωση να απορριφθεί στην πράξη». Την ίδια ώρα η ΓΣΕΒΕΕ, στην πιο κρίσιμη φάση για το θέμα του ωραρίου, επιλέγει να μεταθέτει την πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις και τις μορφές πάλης στις Ομοσπονδίες και να παροτρύνει ταυτόχρονα τους ΕΒΕ να συγκεντρωθούν στις 13 του Ιούλη σε οδικούς κόμβους στο Ρίο - Αντίρριο, στον Ισθμό της Κορίνθου, στα Τέμπη και αλλού με σκοπό την ...ενημέρωση. Στην εγκύκλιο που απέστειλε, σε αντιδιαστολή με όσα συζητήθηκαν στο ΔΣ την Κυριακή και με τις δηλώσεις που έχουν γίνει, δεν αναφέρεται καν σε συμβολικούς αποκλεισμούς. Το κύριο ζήτημα όμως είναι το περιεχόμενο που προτάσσει, με το οποίο στην καλύτερη περίπτωση καλούνται οι ΕΒΕ να υπερασπιστούν τη σημερινή κατάσταση. Πάντως, στην Κρήτη τα καταστήματα αύριο Τετάρτη θα κλείσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ