Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙΑ
Ξεπούλημα με ... προίκα!

Τρία δισ. ευρώ εξασφαλίζει η κυβέρνηση για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων

Η κυβέρνηση όχι μόνο ξεπουλάει τα λιμάνια, αλλά δίνει και προίκα στους ιδιώτες 3 δισ. ευρώ, με δάνειο που θα ξεπληρώσουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι

Eurokinissi

Η κυβέρνηση όχι μόνο ξεπουλάει τα λιμάνια, αλλά δίνει και προίκα στους ιδιώτες 3 δισ. ευρώ, με δάνειο που θα ξεπληρώσουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι
Ξεπερνώντας κάθε όριο, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο έχει βγάλει στο «σφυρί» τα ελληνικά λιμάνια, αλλά ταυτόχρονα, μαζί τις πύλες της χώρας προσφέρει στους επίδοξους «επενδυτές» - σε εφοπλιστές και μονοπωλιακούς ομίλους - και προίκα σε «ζεστό χρήμα» ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Το ποσό θα «εξασφαλιστεί» από την κυβέρνηση, με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και βέβαια θα φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων. Και εκεί ακριβώς είναι η ουσία. Η κυβέρνηση, όχι μόνο σπεύδει να προσφέρει στο πιάτο του μεγάλου κεφαλαίου τα λιμάνια της χώρας, αλλά φροντίζει ώστε να μετακυληθεί το κόστος των επενδύσεων που απαιτούνται για τα λιμάνια στους εργαζόμενους. Χτες έγινε και σχετική συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη. Ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός θα υπογράψει το Πρωτόκολλο Χρηματοδότησης στην έδρα της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ, «παράλληλα έχει προετοιμαστεί σχέδιο προκήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού για την πρόσληψη του Συμβούλου ο οποίος θα βοηθήσει στο έργο για την εισαγωγή των επενδυτών στα λιμάνια μέσω συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα».

Οσον αφορά το δάνειο αυτό, όπως αναφέρεται, «θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επένδυσης που αναπτύσσονται στα πλαίσια της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλία κατά τη διάρκεια της περιόδου 2005-2015». Ενώ για τους όρους του σημειώνεται ότι η διάρκειά του είναι 25 έτη, με περίοδο χάριτος τα 7 έτη. Αναφέρεται ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλό χωρίς να σημειώνεται ποσοστό ενώ εγγυητές μπαίνουν οι ίδιοι οι Οργανισμοί των λιμανιών πράγμα που η κυβέρνηση το θεωρεί... ιδιαίτερα ευνοϊκό (!). Από το ποσό αυτό μέρος του θα καρπωθούν και οι ακτοπλόοι εφοπλιστές καθώς προβλέπεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΕΝ, και «η χρηματοδότηση πλοίων για τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ λιμένων άγονων γραμμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ