Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Καταστρατηγούνται δικαιώματα ασθενών και εργαζομένων

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα

Την απαράδεκτη κατάσταση στις δομές αποασυλοποίησης που διατηρούν και εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες και οι λεγόμενες «αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας με Επίκαιρη Ερώτησή του για τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη.

«Με πρόσχημα, σημειώνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στα περισσότερα δημόσια ψυχιατρεία και ιδρύματα πρόνοιας, τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν και τώρα της ΝΔ, προωθούν τη λεγόμενη "αποασυλοποίηση" μεταφέροντας σε ξενώνες και οικοτροφεία ψυχικά αρρώστους, άτομα με ειδικές ανάγκες πολλαπλά αναπήρους στα πλαίσια του προγράμματος "Ψυχαργώς", της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόγραμμα αυτό έχει ημερομηνία λήξης, ως προς τις χρηματοδοτήσεις όπως και προηγούμενα ανάλογα προγράμματα, με κίνδυνο πολλοί από τους ψυχικά αρρώστους και αναπήρους να βρεθούν στον δρόμο ή να κληθούν οι οικογένειές τους να πληρώσουν άμεσα ή έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των δομών διαχειρίζονται κατ' αποκλειστικότητα διάφοροι ιδιώτες και οι λεγόμενες "εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα". Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για το ποιοι μεταφέρονται σε αυτές τις δομές, αλλά και καμία δυνατότητα ελέγχου για το πώς αυτοί οι ιδιώτες διαχειρίζονται τις ζωές εξαρτημένων ανθρώπων αλλά και δημόσιο χρήμα. Ταυτόχρονα καταστρατηγείται κάθε εργασιακό δικαίωμα των εργαζόμενων, ωράρια, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα των ίδιων των ασθενών»

Ο Τάκης Τσιόγκας ερωτά τον υπουργό αν θα αναλάβει επιτέλους το κράτος, με δικές του δημόσιες δομές με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και με δωρεάν υπηρεσίες, την ευθύνη νοσηλείας, αποκατάστασης, επανένταξης κι αξιοπρεπούς διαβίωσης των ψυχικά ασθενών και των βαριά αναπήρων.

Απλήρωτοι στη Λάρισα

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και πέντε μήνες οι 150 εργαζόμενοι της Θεσσαλικής Εταιρείας Ψυχικής Υγείας - Περίθαλψης και Αποκατάστασης (ΘΕΨΥΠΑ) με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε οικονομικά αδιέξοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη πολλοί απ' αυτούς απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) με αφορμή και την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, χτες και σήμερα, στην περιοχή υπενθυμίζει ότι «υπάρχει δέσμευση του υπουργείου Υγείας, ότι είναι εξασφαλισμένη η λειτουργία της ΘΕΨΥΠΑ για τα επόμενα 10 χρόνια» και υπογραμμίζει: «Οι εργαζόμενοι αμείβονται με τις χαμηλότερες αποδοχές που προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ, παρότι κάνουν όλες τις ειδικότητες και δεν παίρνουν ούτε τα επιδόματα που προβλέπονται από τις ΣΣΕ, ούτε βαρέα και ανθυγιεινά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ