Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ»
Σκοπός τους η υπεράσπιση του ιμπεριαλισμού

«Αντιμάθημα Ιστορίας» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη

Στόχος του «ιστορικού αναθεωρητισμού» είναι η απάλειψη της έννοιας της ταξικότητας της Ιστορίας κι η δημιουργία πρόσθετων ιδεολογικών επιχειρημάτων υπεράσπισης και θωράκισης του καπιταλισμού, επισημάνθηκε στο αντιμάθημα με θέμα: «Ο αναθεωρητισμός στην ιστοριογραφία κατά την περίοδο 1940 - 1950 (Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος)», που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή, 4 Νοέμβρη, η ΚΟΒ Φιλοσοφικής της ΚΟΘ κι η ΟΒ Φιλοσοφικής της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ σε αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Στη διάρκεια της συζήτησης πολλοί φοιτητές αναφέρθηκαν σε παραδείγματα παραχάραξης της Ιστορίας, που συναντούν σε πανεπιστημιακά συγγράμματα, αλλά και σε διαλέξεις στα αμφιθέατρα, τα οποία αποκρύπτουν ή διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια, όπως είπαν.

Νωρίτερα την παρουσίαση της εισήγησης έκανε το μέλος του ΚΚΕ Γιώργος Χανιώτης, ο οποίος σε ό,τι αφορά στη δεκαετία του 1940 τόνισε ότι η ιστορία της Αντίστασης (1941 - 1944), του Εμφυλίου Πολέμου (1946 - 1949), κι ειδικότερα ο ρόλος κι η θέση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ και του ΚΚΕ αποτελούν κραυγαλέες περιπτώσεις του ταξικού χαρακτήρα της ιστοριογραφίας. Οι γενικές ερμηνείες, οι σχετικές με τη δεκαετία του '40 κινούνται σε ένα επίπεδο πλαστογράφησης και στρέβλωσης. «Πρόκειται για ένα ανεπίσημο "πόλεμο" από την πλευρά της αστικής τάξης και των απολογητών της, έναν πόλεμο κατά της επιστήμης», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στρατηγικός στόχος είναι η υπεράσπιση κι η διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ