Σάββατο 10 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ
Η γαλλο-γερμανική «ατμομηχανή» αυξάνει ταχύτητα

ΜΑΪΝΤΖ.-

Με εγκαρδιότητα και θερμές χειραψίες υποδέχτηκε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, στην επίσημη γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής, που άρχισε χτες, στην πόλη Μάιντζ στις όχτες του Ρήνου. Στην 75η αυτή συνάντηση κορυφής, βασικό θέμα συζήτησης δεν είναι άλλο από τις, υπό διαπραγμάτευση, θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις δομές της ΕΕ ενόψει της εισόδου και νέων μελών.

Οπως έγινε γνωστό, οι Σρέντερ, Σιράκ και Ζοσπέν, συμφώνησαν, και τυπικά, στην προώθηση κοινών ερευνητικών και κατασκευαστικών προγραμμάτων για συστήματα δορυφόρων και ραντάρ, τα οποία θα καλύψουν «τα μειονεκτήματα της άμυνας της ΕΕ, όπως αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία». Επίσης, η γερμανική ηγεσία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Γαλλία και τη Βρετανία στα σχέδια κατασκευής του νέου στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους «Airbus A400M», εγκαταλείποντας τη συνεργασία της με τη Ρωσία στην κατασκευή του «Antonov An-7X». Εντούτοις, τόσο ο Σιράκ όσο και ο Σρέντερ έσπευσαν να καθησυχάσουν τις ηγεσίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ότι θα αξιοποιήσουν τη συνεργασία ρωσικών και ουκρανικών εταιριών στην κατασκευή του «Airbus».

Το δύσκολο έργο του κατευνασμού της βρετανικής ηγεσίας για τον «παραγκωνισμό» της από τις συναντήσεις και τις, ηγετικού χαρακτήρα, αποφάσεις, στους κόλπους της ΕΕ, της γαλλο-γερμανικής «ατμομηχανής» ανέλαβε, όπως φαίνεται, το Παρίσι. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Αλέν Ρισάρ, σε συνέντευξή του, εκτιμά ότι οι αμυντικές και στρατιωτικές δομές και πολιτικές της χώρας του είναι ανάλογες με αυτές της Βρετανίας σε αντίθεση με τις γερμανικές που, αφήνει να εννοηθεί, ότι είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Ο γαλλο-γερμανικός ηγετικός άξονας της ΕΕ «λειτουργεί άψογα» διαβεβαίωναν, χτες, αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, καθιστώντας σαφές ότι οι δύο ηγεσίες, στην προσπάθειά τους για συντονισμό και κατάθεση κοινής πρότασης εφαρμογής ομοσπονδιακής ευρωπαϊκής δομής, θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να υπερσκελίσουν και όλες τις εναπομείνασες διαφορές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ