Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο διανοούμενος ως κόλακας και αυλικός

1. Τον συναντάς παντού, κυρίως σε μέρη όπου η εξουσία μοιράζει επίδομα στα φερέφωνά της.

2. Τον ακούς παντού να μιλά δυνατά, εκτός από τις στιγμές που απλώνεται επάνω του η σκιά του αφεντικού μέσα στην εφημερίδα ή στα τηλεοπτικά παράθυρα. Τότε έρχεται στα συγκαλά του.

3. Είναι μορφωμένος, γι' αυτό προσβάλλεται εύκολα. Πρέπει πρώτα να του ζητάς συγγνώμη και μετά να του απευθύνεις το λόγο. Ολοι γύρω του είναι αγριάνθρωποι, γι' αυτό κατέφευγε από παλιά στη μεγαλοψυχία ανθρώπων τύπου Σημίτη.

4. Ο Πανάγαθος τον εκδικείται, αλλάζοντας μαζί με τις κυβερνήσεις και τη βολή του. Αντε πάλι να ψάχνεις για αφεντικό... Ξέρεις τι είναι να πρέπει να τον γοητεύεις διαρκώς; Να είσαι ετοιμόλογος; Και όλα αυτά δίχως τύψεις;

5. Οι εποχές που απολάμβανε τη μονιμότητά του ως αυλικός έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Εφήμερος κόλακας τώρα, αναγκάζεται να παρακολουθεί σχηματισμούς της εξουσίας και να χορεύει όπως του σφυρίζουν.

6. Η τελευταία του μεταμόρφωση μοιάζει αναπόφευκτη. Ο αυλικός που έγινε κόλακας βλέπει να σχηματίζεται γρήγορα μέσα του η εικόνα του λαμόγιου.

7. Εχοντας χάσει, λόγω μισανθρωπίας, την καλή έξωθεν μαρτυρία, δεν τον τρομάζει ο χαρακτηρισμός του λαμόγιου. Αντιθέτως, τρομακτική γι' αυτόν είναι η βιωτή που δε συγχωρεί τίποτα και κανέναν. Το ταλέντο του να αναλύει το καθετί υπέρ του τον κάνει να στηρίζει κάθε λαμόγιο. Είναι μια κατάσταση, ψιθυρίζει, που θα μου δώσει την ευχέρεια να είμαι αδέσμευτος απ' όλους και να ασκώ επιτέλους προς όλους ελεύθερη κριτική.

8. Ας είναι ελαφρύ το κέρδος που τον σκεπάζει.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ