Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Αναφερόμενος ο Ορέστης Κολοζώφ επιγραμματικά στα ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν με νόμο του κράτους, όπως περιλαμβάνονται στην Πρόταση Νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ, αναφέρθηκε ειδικά στα παρακάτω σημεία της πρότασης:

1. «Η λειτουργία των εκκλησιών ασκείται με τη μορφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και όχι με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) όπως είναι μέχρι σήμερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενα από τα πιο σύνθετα ζητήματα είναι η διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν σχέση με την εκκλησιαστική περιουσία. Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται μια καλή ουσιαστική, νομική και πολιτική προετοιμασία, η οποία κατά τη γνώμη μας σήμερα δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε σημαντικό να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία καθώς και συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των κληρικών, ιδιαίτερα των κατώτερων βαθμίδων, του λεγόμενου δηλαδή λαϊκού κλήρου. Αυτό προοπτικά μπορεί να γίνει και με ευθύνη της ίδιας της Εκκλησίας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η τελευταία θα έχει προς τούτο οικονομικά μέσα».

2. «Διακηρύσσεται το απαραβίαστο της θρησκευτικής ελευθερίας και παίρνονται όλα τα μέτρα που είναι δυνατόν για την κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος».

3. «Η ονοματοδοσία των παιδιών είναι υπόθεση που αφορά πρωτίστως τις σχέσεις του πολίτη με το κράτος. Ετσι κάθε άνθρωπος αποκτά το όνομά του με δήλωση των γονέων του στο ληξιαρχείο. Η πολιτική ονοματοδοσία πρέπει να γίνει υποχρεωτική για κάθε παιδί. Αυτή πρέπει να είναι η μόνη σχετική πράξη που αναγνωρίζεται από το νόμο. Η θρησκευτική ονοματοδοσία (βάπτιση) μπορεί να αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός που γίνεται ανάλογα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, όμως δεν έχει κρατική ισχύ».

4. «Το ίδιο ισχύει και με το γάμο. Ο πολιτικός γάμος είναι ο μόνος έγκυρος. Ο θρησκευτικός γάμος μπορεί να είναι επιλογή του πολίτη, ανάλογα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του. Δεν έχει όμως επίσημη κρατική ισχύ».

5. «Η πολιτική κηδεία πρέπει να αποτελεί εξίσου εναλλακτική δυνατότητα με τη θρησκευτική. Ειδικά μέτρα υποδομής πρέπει να ληφθούν από την ΤΑ».

6.«Αποτέφρωση των νεκρών»

7. «Ο θρησκευτικός όρκος να καταργηθεί σε όλες τις περιπτώσεις: Η θεσμοθετημένη επίσημη παρουσία θρησκευτικών λειτουργών σε πολιτικές τελετές εορτές κλπ. πρέπει να καταργηθεί. Αυτό δε σημαίνει να μην καλούνται θρησκευτικοί παράγοντες αλλά να μην είναι υποχρεωτικό. Στην Πρόταση Νόμου δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις που είναι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα παρά μόνο όσες κατοχυρώθηκαν με νόμο».

8. «Η μεταξική νομοθεσία περί προσηλυτισμού πρέπει να καταργηθεί».

9. «Σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία αντί του μαθήματος των θρησκευτικών να διδάσκεται το μάθημα της θρησκειολογίας».

10. «Απαγορεύεται η αναγραφή του θρησκεύματος σε δημόσιο έγγραφο, τίτλο σπουδών ή βεβαίωση δημόσιας αρχής. Να καταργηθούν οι διατάξεις για αναγραφή θρησκεύματος σε όλα τα δημόσια έγγραφα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ