Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Να γίνουν οι εκλογές «σεισμός» που θα πλήξει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Αν αυτά τα δύο κόμματα υποστούν ένα ισχυρό πλήγμα, την άλλη μέρα η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ διαφορετική και θα οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική αντεπίθεση του λαού», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη της ΑλέκαςΠαπαρήγα. Αριστερά στη φωτ. ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του Κόμματος. Δεξιά ο Γιώργος Λαμπρούλης δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη της ΑλέκαςΠαπαρήγα. Αριστερά στη φωτ. ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του Κόμματος. Δεξιά ο Γιώργος Λαμπρούλης δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ
H αναμέτρηση που θα γίνει στις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές το 2006 είναι για μας μια πολύ σημαντική μάχη. Ξεκαθαρίζουμε, όμως, ότι δεν την αυτονομούμε, τη βλέπουμε ενταγμένη μέσα στη συνολική δράση και παρέμβαση του Κόμματος για την ανάπτυξη των αγώνων γύρω από τα προβλήματα των μισθών, των μεροκάματων, των συντάξεων, της ανεργίας, για τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών, της νεολαίας, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, με τις κοινωνικές υπηρεσίες στο λαό. Δεν την αυτονομούμε, ούτε την κάνουμε πρώτη, ούτε και τελευταία. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της γενικότερης δράσης.

Αυτά τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου, χτες στη Λάρισα και υπογράμμισε: Η μάχη των τοπικών εκλογών δίνει μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία στους εργαζόμενους, σ' όλους εκείνους που υποφέρουν, να πετύχουν κάτι πολύ σημαντικό. Κι αυτό εξαρτάται από τους ίδιους. Είναι στο χέρι τους. Ψηφίζοντας τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, το εκλογικό αποτέλεσμα να λειτουργήσει ως ένας σεισμός υψηλών ρίχτερ που θα πλήξει όμως αποκλειστικά και μόνο τους συνδυασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει για μας ότι πρέπει να πάθουν πλήγμα τα κόμματα αυτά και να χάσουν την πλειοψηφία σε όσους γίνεται περισσότερους δήμους και νομαρχίες.

Για μας - είπε στη συνέχεια - αυτό είναι εφικτό διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού είναι βαθιά δυσαρεστημένο, αγανακτισμένο κι έχει κάνει κι ένα βήμα πιο σταθερό, σε σχέση με το παρελθόν, στη διαπίστωσή του ότι ανάμεσα στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Δηλαδή στην πραγματικότητα τι έγινε; Αλλαξε ο οδηγός του λεωφορείου της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Αν αυτά τα δύο κόμματα υποστούν ένα ισχυρό πλήγμα, διακριτό, την άλλη μέρα η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ διαφορετική, θ' αποκτήσει δυναμική αυτό το αποτέλεσμα και κατά τη γνώμη μας θα οδηγήσει πριν απ' όλα σε μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική αντεπίθεση του λαού.

Η μόνη εναλλακτική λύση

Και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνέχισε: Τα τοπικά όργανα εκλέγονται για τέσσερα χρόνια, που σημαίνει επί τέσσερα χρόνια θα υπάρχουν εκλεγμένες δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του κινήματος, που θ' αντισταθούν εκεί που πρέπει ν' αντισταθούν, που δεν είναι πειθήνια όργανα της κυρίαρχης πολιτικής. Ποιες δυνάμεις είναι αυτές που μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στη βελτίωση της πολιτικής ατμόσφαιρας και στην ανάπτυξη από την πλευρά του κινήματος, της ικανότητας ν' αποσπά κάποιες παραχωρήσεις και κατακτήσεις; Εμείς το λέμε κατηγορηματικά: Εκείνες οι δυνάμεις που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο που θα στηρίξει το ΚΚΕ. Γιατί είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έχουμε συνολικά διαφορετική εναλλακτική λύση από την πολιτική και τα πολιτικά προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και της ΕΕ που η πολιτική της, βεβαίως, παίζει καθοριστικό ρόλο και στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας με τη βοήθεια και την ενεργό συμμετοχή των κυβερνήσεων.

Συνδιαχειριστής ο ΣΥΝ

Αναφερόμενη στον ΣΥΝ επισήμανε ότι «θυμώνει» για την κριτική που του κάνει το ΚΚΕ και λέει ότι είναι μικροκομματική. Ο ΣΥΝ, συμπλήρωσε, ήταν δύναμη συνδιοίκησης και συνδιαχείρισης. Σ' ένα μεγάλο μέρος κατέβηκε από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, που, μάλιστα, ήταν κυβέρνηση. Αλλά κι εκεί που δεν κατέβηκε στον α΄ γύρο με το ΠΑΣΟΚ, στο β΄ γύρο με όσες δυνάμεις είχε το στήριξε, αλλά κι εκεί που δεν τους στήριξε συνεργάστηκε την άλλη μέρα. Κορυφαία απόδειξη είναι η συνδιοίκηση που άσκησε στα πλαίσια της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ, δηλαδή των συνδικαλιστικών οργάνων των δήμων και των νομαρχιών, πανελλαδικά και τοπικά.

Και συνέχισε: Το ζήτημα για μας δεν είναι πόσα αξιώματα έχει μια πολιτική δύναμη σ' ένα θεσμό ή ακόμα και στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και αλλού, αλλά πώς τα αξιοποιεί. Εμείς θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τα αξιώματα που έχουν κομμουνιστές και όλοι εκείνοι που θα συνεργαστούμε μαζί τους. Τα αξιώματα, όμως τα θέλουμε για να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε το κίνημα, την αντεπίθεση, την αντίσταση, την απειθαρχία και στα πλαίσια αυτά να μπορέσουμε να βοηθήσουμε να υπάρχουν και κάποιες κατακτήσεις. Είναι καθαρά ζήτημα συσχετισμού δύναμης.

Δεν αρκούν οι αγώνες

Οσον αφορά στους λαϊκούς αγώνες, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ τούς στηρίζει και πρωτοστατεί σ' αυτούς και τόνισε: Αλλά λέμε στο λαό καθαρά. Δεν αρκούν οι αγώνες. Οσο και να πολλαπλασιαστούν οι απεργίες, όσο κι αν η αγανάκτηση εκφράζεται πιο καθαρά, και με πιο κάθετο τρόπο, εάν δεν αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, στα συνδικάτα, στις οργανώσεις των μικρομεσαίων, της αγροτιάς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και, βεβαίως και στο εθνικό κοινοβούλιο στην πορεία αυτοί οι αγώνες όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα, αλλά θα φέρουν απογοήτευση.

Οι αγώνες τώρα πια πρέπει να οδηγούν σε πολιτικές μετακινήσεις και ανακατατάξεις. Εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και απόρριψη των βασικών ιδεολογικών και πολιτικών επιχειρημάτων τους. Γι' αυτό εγκαλούμε και τον ΣΥΝ. Αντιπολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στο «γήπεδο» των δικών τους επιχειρημάτων, προσπαθώντας να βρει αντιφάσεις, υποχωρήσεις ή αθέτηση υποσχεμένων.

Να γίνει βαθύ ρήγμα

Και συνεχίζοντας, σημείωσε: Πρέπει να γίνει ένα βαθύ ρήγμα στο σημερινό συσχετισμό δύναμης. Και βεβαίως, το ΚΚΕ κι οι δυνάμεις που επιδιώκουμε να συνεργαστούμε και θέλουμε να πολλαπλασιαστούν στη μάχη των τοπικών εκλογών, είμαστε σε θέση αυτό το ρήγμα να το αξιοποιήσουμε και να το βαθύνουμε στην πορεία, για να υπάρχουν και κατακτήσεις κι αποτελέσματα και κυρίως για να υπάρξει αντεπίθεση για τη νίκη έως το τέλος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τοπική διοίκηση. Είναι ο αναγκαίος μηχανισμός του κράτους για να περνάει τη συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική. Είναι κοντά στο λαό. Η ΕΕ, το κράτος, το πολιτικό σύστημα έχουν ανάγκη κι από ένα θεσμό που θα είναι κοντά στο λαό για να ποδηγετεί και να «πνίγει» κυριολεκτικά το λαϊκό κίνημα. Δεν μπορούν να διευθετήσουν αυτή την πολιτική μόνο από το κέντρο. Πρέπει να την αποκεντρώσουν. Κι από το 1974 και μετά αυτός ο θεσμός, αν υποθέσουμε ότι είχε κάποια περιθώρια να αξιοποιηθεί από το λαϊκό κίνημα, σήμερα δεν τα έχει γιατί έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.

Ενας λόγος παραπάνω, λοιπόν, να αναδειχτούν οι δυνάμεις εκείνες, οι οποίες μπορούν και μέσα από αυτές τις θέσεις που έχει ο θεσμός να δώσουν όλη τους τη βοήθεια στο λαϊκό κίνημα.

Και κατέληξε, λέγοντας: Επομένως, η μάχη των εκλογών δεν πρέπει να κριθεί με τοπικά κριτήρια. Για μας η μεγάλη πλειοψηφία των προβλημάτων είναι πανελλαδικά με τοπική έκφραση - υπάρχουν, βεβαίως και ειδικά τοπικά προβλήματα - αλλά ο κύριος όγκος των προβλημάτων είναι γενικός, πανελλαδικός, πανευρωπαϊκός.

Η διαφορά είναι ότι στις εθνικές εκλογές εκλέγεις μία κεντρική κυβέρνηση, ενώ στις τοπικές εκλογές εκλέγεις τα τοπικά όργανα της κεντρικής εξουσίας. Δεν αλλάζει το πράγμα. Ούτε τα πρόσωπα παίζουν ρόλο. Παίζουν ρόλο στα πλαίσια της πολιτικής που ασκούν. Ούτε η αναγνωρισιμότητα των προσώπων τοπικά. Βεβαίως, το κάθε ψηφοδέλτιο, κι εμείς αυτό το κάνουμε, θα απαρτίζεται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν βάση. Δε θα είναι άνθρωποι που βγήκαν μέσα απ' το ψυγείο, που δεν έχουν επαφή με το λαό. Η αναγνωρισιμότητα του ψηφοδελτίου είναι αν το στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ. Κι απ' αυτή τη σκοπιά πρέπει να ψηφίσει ο λαός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φοβούνται τη λαϊκή καταδίκη (2010-08-21 00:00:00.0)
Εκλογές της «απολιτικοποίησης», της διαφθοράς, των «συγκοινωνούντων δοχείων» (2006-10-26 00:00:00.0)
Ενισχύστε τους αγωνιστικούς ριζοσπαστικούς συνδυασμούς! (2006-06-09 00:00:00.0)
Αυτοσκοπός ο θώκος και η διαχείριση (2006-05-21 00:00:00.0)
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ (2005-09-06 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές (2005-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ