Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Οι διώξεις δεν είναι κάτι καινούριο για μας»

Δήλωση του Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ, στο ραδιόφωνο του «902»

Σχετικά με τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, ο Κ. Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ, σημείωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «902»:

«Το ψήφισμα, για εμάς, δεν αποτέλεσε έκπληξη στην πραγματικότητα. Ξέραμε ότι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αντιδραστικές δυνάμεις εντός ΕΕ, μάχονται εναντίον του κομμουνισμού, εναντίον των εργατικών τάξεων, με μια εντελώς ψυχροπολεμική λογική. Ομως, αποφασίσαμε να αρχίσουμε μια εκστρατεία εναντίον του, διότι οι δυνάμεις αυτές παίρνουν το ζήτημα πολύ σοβαρά, θα συνεχίσουν να το προωθούν. Γι' αυτό, έπρεπε να το αντιπαλέψουμε από την απαρχή του. Αριστεροί σύντροφοί μας, και πολλοί Ευρωπαίοι αριστεροί, δεν πήραν αυτήν την υπόθεση όσο σοβαρά έπρεπε, απλώς απέρριπταν το ψήφισμα. Αλλά εμείς κρίναμε ότι έπρεπε να αντισταθούμε στην έγκρισή του, να ξεκινήσουμε αγώνα εναντίον του.

Δε σχετίζεται μόνο με τον κομμουνισμό. Σχετίζεται και με την προσέγγιση των αντιδραστικών δυνάμεων όσον αφορά την πολιτική ζωή. Δεν μπορούμε να πούμε ότι σχετίζεται με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, αυτό θα ήταν κάτι πολύ αφηρημένο, πολύ σχετικό. Βασικά, πρόκειται για αντικομμουνισμό. Αλλά ο στόχος αυτής της επίθεσης σχετίζεται με τη ρύθμιση του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος. Οι δυνάμεις που το προωθούν προσπαθούν να "ξεφορτωθούν" όλες τις συνέπειες του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, διάφορες διάσημες προσωπικότητες και δυνάμεις το προωθούν. Υπ' αυτήν την έννοια δε σχετίζεται μόνο με τους κομμουνιστές, σχετίζεται με όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής και άλλα πολιτικά κινήματα, παρ' ότι είναι συστηματικά αντικομμουνιστικό, πρώτ' απ' όλα.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα καινούριο για τον τουρκικό λαό. Ο κομμουνισμός στην Τουρκία, ξέρετε, ήταν απαγορευμένος για 80 χρόνια. Το κόμμα μας έδωσε μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες για να νομιμοποιηθεί. Είμαστε νόμιμο κόμμα μόλις τέσσερα χρόνια. Ετσι, για μας, ο αντικομμουνισμός δεν είναι τίποτα παράξενο. Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε επίσης είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το ψήφισμα στα τουρκικά αστικά ΜΜΕ, υπάρχουν άλλα θέματα, οι εξελίξεις στο Ιράν και τη Συρία, έχουμε και τη "γρίπη των πτηνών" εδώ και 15 μέρες, έτσι ουδείς στην πραγματικότητα ασχολείται. Το κόμμα μας άρχισε μια εκστρατεία, βέβαια, που διαρκεί εδώ και 20 μέρες. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε την υποστήριξη διανοουμένων για το σκοπό αυτό. Μεταφράσαμε τη δήλωση για το θέμα του Μίκη Θεοδωράκη, και κάνουμε συλλογή υπογραφών κάτω από τη δήλωση του Θεοδωράκη. Οργανώνουμε διαδηλώσεις για το θέμα αυτό το Σάββατο. Την 21η αυτού του μήνα, λοιπόν, πραγματοποιούμε διαδηλώσεις σε τέσσερις πόλεις - στην Ιστανμπούλ, στην Αγκυρα, στο Ιζμίρ και τα Αδανα. Ωστόσο έχουμε υπόψη μας ότι το ζήτημα στην Τουρκία δεν απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης, δε φθάνει στο ευρύ κοινό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ