Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Το χρονικό της «βρώμικης» συναλλαγής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
  • Η πολιτική συναλλαγή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στις δημοτικές εκλογές του 1998, όταν το ΠΑΣΟΚ πριμοδότησε με εκατοντάδες ψήφους το συνδυασμό της ΝΔ, εκφράζει την πολιτική ταύτιση του δικομματισμού
  • Μιλούν για το θέμα στον «Ρ» ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΠΑΤΡΑ - ΜΠΡΟΣΤΑ»

Στο προσκήνιο ξανάρχεται η άθλια συναλλαγή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος της παράταξης «Πάτρα Ενωμένοι - Μπροστά» στις δημοτικές εκλογές του 1998
Στο προσκήνιο ξανάρχεται η άθλια συναλλαγή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος της παράταξης «Πάτρα Ενωμένοι - Μπροστά» στις δημοτικές εκλογές του 1998
Το βρώμικο πολιτικό παιχνίδι του δικομματισμού που έλαβε χώρα στην Πάτρα, στις δημοτικές εκλογές του 1998, ήρθε στην επιφάνεια, πριν από λίγες μέρες, με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Η άμεση ομολογία στελέχους του ΠΑΣΟΚ - και συνδιεκδικητή του «χρίσματος» της υποψηφιότητας για τη δημαρχία στις επερχόμενες εκλογές από το ΠΑΣΟΚ - ότι το 1998 δόθηκε εντολή σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν τον εκλεκτό της ΝΔ, ώστε να μην «περάσει» στο δεύτερο γύρο ο κομμουνιστής υποψήφιος Παναγιώτης Κοσιώνης, δεν είναι κάτι καινούριο. Ωστόσο, αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται στο ίδιο μπλοκ.

Είναι μια ακόμη ομολογία, πως, όταν ο δικομματισμός βρίσκεται σε κίνδυνο, τότε συνεργάζεται, προκειμένου να μην απεγκλωβιστούν περισσότεροι εργαζόμενοι από αυτόν. Η βρώμικη αυτή ιστορία όμως, που στήθηκε το '98, δεν υπηρέτησε κανέναν άλλο από τα μεγάλα συμφέροντα της Πάτρας...

Σήμερα, η ομολογία ήρθε διά στόματος του αντιδημάρχου Οικονομικών Δ. Πεφάνη, ο οποίος μάλιστα ζήτησε υποκριτικά και ...συγνώμη από τον «κόσμο της Αριστεράς», γι' αυτήν τη βρώμικη συναλλαγή. Ωστόσο, το θέμα, ήταν ήδη γνωστό, όταν παραμονές των εκλογών του 2002, το πρώην στέλεχος της Ν. ΠΑΣΟΚ Ευγ. Αποστόλου - Ζέρβα, με επιστολή της, αποκάλυπτε πως «κατόπιν εντολής "άνωθεν" μου δίνατε γραμμή να μην ψηφίσω τον Ανδρέα Καράβολα (σ.σ.: υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ), αλλά τον "απερχόμενο" κατά εσάς σήμερα Ευάγγελο Φλωράτο (σ.σ.: υποψήφιος της ΝΔ)».

Πρόκειται για πολιτική συμφωνία

Το «φαινόμενο» αυτό, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια ...ατυχή στιγμή που συνέβη σε ένα δήμο και τέλειωσε με τη «συγνώμη» του Δ. Πεφάνη. Είναι αποτέλεσμα, της ουσιαστικής πολιτικής συμφωνίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (και όχι μόνο) και στο ρόλο που θέλουν να παίξει ως βασικός πυλώνας προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Είναι χαρακτηριστικά, άλλωστε, τα όσα σημειώνει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στον «Ρ»: «Δε μας εκπλήσσει αυτό που έγινε το 1998 στις δημοτικές εκλογές. Εκφράστηκε μια πολιτική συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακριβώς για να υπηρετήσουν την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Η φανερή συμφωνία στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, συνεχίστηκε με τις υπόγειες συμφωνίες στις δημοτικές εκλογές του 1998».

Και συνεχίζει: «Την ίδια ώρα που γίνονταν οι προβοκάτσιες για "υπόγεια συνεργασία ΝΔ και ΚΚΕ", αποκαλύπτεται με τις ομολογίες τους στην πράξη ποιος έκανε συμφωνία σε βάρος των εργαζομένων, προκειμένου να εφαρμοστεί η αντιλαϊκή πολιτική. Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα ακόμα μια φορά για τις υποκριτικές "αντιδεξιές" ρητορείες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, για τα "ανοίγματα" και την "απολιτική" τακτική της ΝΔ στις δημοτικές εκλογές. Εχουν κάθε συμφέρον να φύγουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να αποδυναμώσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Να μην παρασυρθούν από τα εσωκομματικά παιχνίδια και τις κοκορομαχίες του δικομματισμού, γιατί αυτά αντανακλούν συγκρούσεις μεταξύ οικονομικών συμφερόντων του κεφαλαίου».

Ο Δ. Αρβανιτάκης καταλήγει: «Το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα για το λαό δεν οι υπόγειες συμφωνίες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - αυτό, άλλωστε, είναι γνωστό - αλλά ν' αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός υπέρ της λαϊκής συμμαχίας που προβάλλει του ΚΚΕ, υπέρ της ισχυροποίησης του Κόμματος. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η αγωνιστική συσπείρωση που προωθεί το ΚΚΕ».

Πλήρης ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «ΠΑΤΡΑ -ΜΠΡΟΣΤΑ», επισήμανε ότι «η δημόσια ομολογία της βρώμικης πολιτικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές του 1998, αποδεικνύει και μ' αυτό τον τρόπο την πλήρη ιδεολογική και πολιτική ταύτισή του. Η σημερινή υποκριτική προσπάθεια ντόπιων στελεχών υποψήφιων για το δημαρχιακό χρίσμα, εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος "συνεργασίας" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, μπροστά στις δημοτικές εκλογές που έρχονται».

Και κατέληξε: «Προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά για να δημιουργήσουν όρους για το χτύπημα της γραμμής της αγωνιστικής συνεργασίας και συσπείρωσης που προβάλλει, προωθεί το ΚΚΕ μπροστά στις τοπικές εκλογές. Τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του νομού έχουν πείρα από την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ζουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές να καταδικάσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της αγωνιστικής συνεργασίας του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ