Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οχι» και από την Αθήνα
  • Οι κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας απορρίπτουν τις τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό
  • Ακαρπη, προς το παρόν, η προσπάθεια υποστήριξης των τουρκικών ιδεών από τον Βρετανό ΥΠΕΞ

Για την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές ότι η επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε Αγκυρα, Λευκωσία, Αθήνα και, κυρίως, η επιμονή του να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στο «προεδρικό μέγαρο» στα Κατεχόμενα, αποτελούν μια προσπάθεια προώθησης της πρωτοβουλίας που ανέλαβε προ ημερών η τουρκική κυβέρνηση για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό με την παράλληλη «άρση του αποκλεισμού» των Τουρκοκυπρίων. Μια πρωτοβουλία την οποία απέρριψε επισήμως χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του στην Αθήνα.

Παρά τη σαφή εικόνα που είχε η κυβέρνηση για το σκοπό της περιοδείας Στρο, φρόντισε να αντιμετωπίσει με κομψό τρόπο την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δέχτηκε τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέφρασε τις ελληνικές αμφιβολίες περί της πρόθεσης της Αγκυρας για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό και υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συνεπάγεται και υποχρεώσεις, όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για τα κυπριακά πλοία, αεροπλάνα και προϊόντα.

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση Καραμανλή-Στρο δεν έγιναν αφού δεν επιτρέπει το πρωτόκολλο. Τις δημόσιες τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επίσκεψη Στρο και την υποστηρικτική προσπάθεια της βρετανικής διπλωματίας στην τουρκική πρωτοβουλία για το Κυπριακό ανέλαβε να διατυπώσει ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ με τον Βρετανό ομόλογό του. Στο πλαίσιο αυτών των δηλώσεων, ο Πέτρος Μολυβιάτης ξεκαθάρισε πως η Αθήνα δε βλέπει τίποτε νέο και θετικό στις τουρκικές προτάσεις.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών είχε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τ. Παπαδόπουλο, προκειμένου να τονιστεί «η συνεχής επικοινωνία και συνεργασία των δύο κυβερνήσεων». Επίσης, προκειμένου η Αθήνα να τονίσει τις αντιρρήσεις της περί των τουρκικών προτάσεων ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε χτες και με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Ου. Πλάσνικ, η χώρα της οποίας ασκεί το εξάμηνο αυτό την προεδρία της ΕΕ.

Περιγράφοντας τις θέσεις της Αθήνας έναντι των τουρκικών προτάσεων ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, χτες το πρωί, αφού υπογράμμισε τη στενή συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου υποστήριξε ότι οι εν λόγω προτάσεις «είναι μια επανάληψη τουρκικών προτάσεων και ότι είναι πολύ μικρές οι διαφορές από προηγούμενες σχετικές τουρκικές ιδέες». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας για να γίνει μέλος της ΕΕ «βασίζεται και προχωρά στη λογική και στη βάση συγκεκριμένων υποχρεώσεων, προϋποθέσεων που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της. Αυτές οι υποχρεώσεις και οι προϋποθέσεις δεν είναι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά είναι ειλημμένες υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αυτήν, ωστόσο, την άποψη δε φαίνεται να την ασπάζονται ούτε η Αγκυρα, ούτε ο Τζακ Στρο και η βρετανική και αμερικανική διπλωματία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ