Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε σκληρή γλώσσα απαντά η Λευκωσία στην ΕΕ

Οξύτατη και άμεση ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας στη θέρμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προασπιστεί, με ανακοίνωση αμέσως μετά τις τουρκικές εξαγγελίες, την πρόταση της Αγκυρας, για λύση του Κυπριακού. Η Κυπριακή Δημοκρατία επισημαίνει ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, παραβιάζει τις γενικές αρχές δικαίου και τις αποφάσεις της Ενωσης.

Με επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας, που επέδωσε στον Ο. Ρεν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, αναφέρεται ότι η τουρκική πρόταση δεν είναι τίποτα άλλο από αναμάσημα παλιότερων προσπαθειών της Αγκυρας, να μην εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ και σημειώνεται ότι «εκείνο που πραγματικά προκάλεσε έκπληξη, τουλάχιστον στην κυπριακή κυβέρνηση, ήταν η άμεση αντίδραση της Επιτροπής». Συνεχίζει δε χαρακτηριστικά, λέγοντας «διαπιστώνω με θλίψη ότι, όπως καθίσταται σαφές, η Επιτροπή υιοθετεί πλήρως την πάγια τουρκική "λογική" εξίσωσης των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, με την πολιτική δέσμευση της Ευρώπης να βοηθήσει οικονομικά τους Τουρκοκύπριους».

Η κίνηση της Επιτροπής να «υιοθετήσει την απαράδεκτη λογική υποψήφιας χώρας» η οποία προσπαθεί «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εις βάρος της αξιοπρέπειας και εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους - μέλους», χαρακτηρίζεται ως ατυχής.

«Ποιοι διεθνείς κανόνες», αναφέρει το διάβημα, δίνουν δικαίωμα στην Επιτροπή «να διανοηθεί καν να συμβάλλει, σε συζητήσεις για το καθεστώς λιμένων και αεροδρομίων, των οποίων τη λειτουργία η νόμιμη κυβέρνηση θεωρεί παράνομη» και πότε η ΕΕ έλαβε απόφαση τροποποίησης των σαφών υποχρεώσεων της Αγκυρας απέναντι στην Ενωση συναρτώντας την ολοκλήρωσή τους με το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων σε άλλους διεθνείς οργανισμούς;

Αξίζει να επισημάνουμε ότι λίγο μετά την ανακοίνωση της Αγκυρας, το βράδυ της Τρίτης, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων, ότι «Η Επιτροπή καλωσορίζει κάθε προσπάθεια επίτευξης προόδου στο παρόν αδιέξοδο περί το κυπριακό πρόβλημα. Η τουρκική πρωτοβουλία αξίζει προσεκτικής μελέτης και δόθηκε εντολή στις υπηρεσίες να το πράξουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ