Κυριακή 19 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ασθενείς πληρώνουν εισιτήριο για το ασθενοφόρο!

Στην Ιθάκη η «ελεύθερη αγορά» στην Υγεία είναι «μπροστά». Οι κάτοικοι, όταν χρειάζεται να μεταφερθούν στην Κεφαλονιά με το ασθενοφόρο, πληρώνουν απ' την τσέπη τους το εισιτήριό τους, το εισιτήριο για το ασθενοφόρο και τον οδηγό του, επειδή δεν προβλέπεται σχετικό κονδύλι!!!

Το παραπάνω μας κατήγγειλαν και οι Θιακιοί που συζητήσαμε στο Βαθύ, αλλά και στην Ανωγή. Το γεγονός μας επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Παξινός, διευθυντής του Κέντρου Υγείας του νησιού. «Εξαρτάται απ' τις καιρικές συνθήκες η υγεία μας, μας είχε πει ο Α. Μ. «Εάν μας τύχει κάτι το μεσημέρι και το βράδυ που έχει καράβι έχει καλώς, διαφορετικά άστα να πάνε», είχε προσθέσει. «Εχουν πεθάνει άνθρωποι στη διαδρομή. Το Κέντρο Υγείας είναι απλά ένα σταθμός πρώτων βοηθειών», είχε προσθέσει ο Γ. Πατσαλιάς. Συζητώντας με τον Γ. Παξινό, αλλά και άλλους κατοίκους, καταλάβαμε τι εννοούσαν.

Κανονικά, στην Ιθάκη πρέπει να υπάρχουν 4 γιατροί, 2 για το Κέντρο Υγείας και 2 για το περιφερειακό ιατρείο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3, εκ των οποίων οι 2 έρχονται κάθε βδομάδα απ' την Κεφαλονιά! Ο ένας απ' τους δύο πηγαίνει δυο φορές τη βδομάδα στο περιφερειακό ιατρείο στο Σταυρό. Κανονικά, στην Ιθάκη έπρεπε να υπάρχουν 4 νοσοκόμες, αλλά υπάρχουν 2. Κανονικά, για να καλύπτεται η 24ωρη βάρδια του ασθενοφόρου, έπρεπε να υπάρχουν τέσσερις οδηγοί, αλλά υπάρχουν μόνο 2.

Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο που λειτουργεί στοιχειωδώς με βοηθούς ακτινολόγου και μικροβιολόγου, αντίστοιχα. Για ένα μήνα, το ακτινολογικό δε λειτουργούσε. Λίγα χρόνια πριν, ο διευθυντής του Κέντρου είχε καταγγελθεί πως είχε λειτουργήσει - λόγω έκτακτου περιστατικού - παραπάνω απ' τις αρμοδιότητές του το ακτινολογικό εργαστήριο!

Ο Γ. Παξινός είναι καρδιολόγος. Μας διηγήθηκε μια προσωπική του ιστορία, που αποτυπώνει την έκταση των ελλείψεων. Οταν έπαθε έμφραγμα πριν από λίγα χρόνια, έκανε θρομβόλυση στον εαυτό του με τη βοήθεια ενός άλλου γιατρού! Το ελικόπτερο ειδοποιήθηκε στις 12 το βράδυ και έφτασε ύστερα από 12 ώρες, δηλαδή στις 12 το επόμενο μεσημέρι..!

Η διάτρητη στέγη και ο «πανίατρος»

Στο Κέντρο Υγείας, στην ουσία, υπάρχει περίθαλψη μόνο για τις πρώτες ανάγκες και για λίγες πρώτες βοήθειες περίθαλψης. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το κτίριο που στεγάζεται βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση (βλ. φωτ.). Η στέγη είναι διάτρητη εδώ και 10 χρόνια και όταν βρέχει μπάζει νερό. Ντόπιοι μάστορες την μπάλωναν συχνά, γιατί οι «υπεύθυνοι» απ' τη Νομαρχία έμεναν στους ελέγχους. Η τελευταία πληροφόρηση λέει πως τον Απρίλη επιτέλους θα φτιαχτεί. Επιπλέον, η θέρμανση δε φτάνει σε όλο το κτίριο και ...ευτυχώς φτάνει στους 3 θαλάμους του Κέντρου. Το νερό πολλές φορές στις βρύσες είναι κίτρινο λόγω ενός ντεπόζιτου που είχε τοποθετηθεί λανθασμένα.

Συντηρητής δεν υπάρχει για το κτίριο εδώ και 15 χρόνια. Ισως υπολογίζουν οι υπεύθυνοι πως και αυτόν το ρόλο θα τον αναλάβουν οι λίγοι γιατροί ή ο «πανίατρος» - όπως τον αποκαλούν στην Κεφαλονιά - Γ. Παξινός... Ανάμεσα στα τόσα προβλήματα, ξεχάσαμε πως δεν υπάρχει κονδύλι για να στέλνεται το ασθενοφόρο για ιατρικά υλικά απ' την Κεφαλονιά. Μεταφέρονται, όταν επιστρέφει ο ασθενής. Το αναφέραμε τελευταίο, γιατί δεν το θεωρήσαμε και τόσο ...σημαντικό, σε σχέση με όλα τα άλλα. Εδώ δεν υπάρχει κονδύλι για τη μεταφορά ανθρώπων, θα υπάρχει για τη μεταφορά υλικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ