Κυριακή 19 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Δεν έγινε ανασχηματισμός, συστοίχιση έγινε!

Μη σας κάνει εντύπωση ο θόρυβος που έγινε ετούτες τις μέρες με αφορμή τον ανασχηματισμό. Είναι γνωστή η άποψη των αστών, πως την ιστορία τη γράφουν οι «σημαντικές προσωπικότητες», χωρίς, μάλιστα, να λαμβάνεται υπόψη κανένας άλλος παράγοντας! Από αυτόν τον αυθαίρετο αφορισμό, μέχρι να χρίσεις και τους νέους υπουργούς «σημαντικές προσωπικότητες», η απόσταση δεν απέχει, δα, και... παρασάγγας! Μια σταλιά ψέμα χρειάζεται, ακόμα, και το πράγμα έδεσε!

Αφού, σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία, η ιστορία κρέμεται από την καλή διάθεση της κυρίας Μπακογιάννη, του κ. Μεϊμαράκη και του κ. Τσιτουρίδη, είναι σίγουρο πως τα «δυναμικά» αυτά στελέχη της ΝΔ δε θα της χαλάσουν το χατίρι. Θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις! Θα τη γράψουν την ιστορία! Τα άτομα αυτά, και η υπόλοιπη κυβέρνηση βέβαια, με πρωτοστάτη τον πρωθυπουργό φυσικά, θα μεταμορφωθούνε σε Ατλαντες και θα σηκώσουν τη χώρα, από το μακρινό Διδυμότειχο μέχρι τη νοτιότερη Γαύδο, στους ώμους τους και θα την ανεβάσουν στους ουρανούς της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης! Μια νέα χρυσή σελίδα ανοίγει για το ελληνικό έθνος!

Τώρα αν οι εργαζόμενοι επιθυμούν να μη χάσουν και τα ελάχιστα που διαθέτουν - η νέα κυβέρνηση που προέκυψε θα είναι πολύ σοβαρή, η αποστολή της είναι να ολοκληρώσει οπωσδήποτε το έργο που ξεκίνησε η κοινοβουλευτική αστική τάξη, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση - πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους. Να πιστέψουν, επιτέλους, πως η ιστορία γράφεται από πολλούς παράγοντες και, πάντως, ποτέ ερήμην των λαών. Ο ρόλος των προσωπικοτήτων, και μιλάμε για πραγματικές προσωπικότητες και όχι για κατασκευασμένες, είναι θετικός μόνον όταν οι ιδέες τους και οι επιδιώξεις τους συμφωνούν με τις ανάγκες της οικονομικής ανάπτυξης της κοινωνίας, με τις ανάγκες των εργαζομένων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται τέτοια σύμπτωση. Ούτε πραγματικές «σημαντικές προσωπικότητες» έχουμε ούτε, πολύ περισσότερο, οι ιδέες και οι επιδιώξεις αυτών που μας κυβερνούν, ταυτίζονται με τις ανάγκες της ελληνικής εργατικής τάξης.

Είναι κωμικό λοιπόν, τραγικό σωστότερα για τους εργαζόμενους, να υπάρχουν αυταπάτες μέσα στην εργατική τάξη, ότι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα αλλάξει πολιτικές και προσανατολισμούς. Ταχύτητες ήρθε να αλλάξει. Συντόμευση της ολοκληρωτικής παράδοσης της χώρας στο παγκόσμιο και το ντόπιο κεφάλαιο θα επιδιώξει. Το εντολοδόχο ελληνικό και ξένο κεφάλαιο απαιτεί, όπως γίνεται με τις δημόσιες εταιρίες που ιδιωτικοποιούνται, να τους παραδοθεί η χώρα χωρίς υποχρεώσεις. Χωρίς νόμους και θεσμούς που κάθε τόσο θα δημιουργούν προβλήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Προς τα εκεί θα κινηθεί και η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Τι συνέβη, λοιπόν, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη χώρα μας; Η αστική τάξη, με ανανεωμένο κυβερνητικό σχηματισμό, ανέλαβε τις ευθύνες της απέναντι στη δική της ιστορία. Πέρα από κάτι κούφιες τουφεκιές του συνένοχου ΠΑΣΟΚ, που ρίχτηκαν για να κρατηθούν τα προσχήματα, η αστική τάξη στο σύνολό της έκανε πέρα τις εσωτερικές της αντιθέσεις και ξεκινάει με νέα δυναμική την επίθεση. Εμείς, οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, πώς θα αντιδράσουμε; Θα αναλάβουμε εμείς τις δικές μας ευθύνες απέναντι στη δική μας ιστορία; Απέναντι στη διαχρονική ιστορία; Απέναντι στο μέλλον; Θα αποδείξουμε ότι «δεν είναι το άτομο, όσο έξοχο και αν είναι, η κινητήριος δύναμη της ιστορίας, αυτό που δημιουργεί όλες τις αξίες, αλλά οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές μάζες»; Θα δικαιώσουμε την ιστορική μας παρουσία και αποστολή;

Επιτέλους! Πρέπει να τελειώνουμε με τις αυταπάτες και τις αναστολές. Οποιος ισχυρίζεται, μετά απ' όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν ξεδιπλωθεί, μετά από τις επιθέσεις που δέχτηκε το μεροκάματο, η ασφάλιση, ο χρόνος συνταξιοδότησης, η δημόσια Παιδεία και η δημόσια Υγεία, τα δημοκρατικά δικαιώματα, πως υπάρχει ελπίδα οι αστικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και με όποιο άλλο όνομα εμφανίζονται), να βελτιώσουν τη ζωή του εργάτη, του φοιτητή, της γυναίκας, το παιδιού, δεν είναι απλώς ευκολόπιστος, είναι ο «Δούρειος Ιππος» της τελικής άλωσης που επιχειρείται. Είναι συνένοχος. Θύμα και θύτης την ίδια στιγμή. Τραγικό πρόσωπο με άλλα λόγια!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σιγά, τι έγινε (2021-02-20 00:00:00.0)
Το αδύνατο έγινε δυνατό (2016-12-04 00:00:00.0)
Τα ματς που δεν έγιναν (2005-03-13 00:00:00.0)
Τη μέρα που έγινα γυναίκα (2004-02-27 00:00:00.0)
Κανένας Τούρκος δεν έγινε γενίτσαρος (2000-04-14 00:00:00.0)
Οι εφτά που έγιναν οχτώ (1999-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ