Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αύξηση κερδών με μαζικές απολύσεις

Τα μεγάλα αφεντικά της πολυεθνικής εταιρίας «UPM-Kymmene Oyj», της τρίτης μεγαλύτερης χαρτοποιίας στον κόσμο, που εδρεύει στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, θα επιδιώξουν να αυξήσουν την κερδοφορία της επιχείρησης (άρα και τα δικά τους εισοδήματα) με το κλείσιμο μερικών εργοστασίων και την απόλυση 3.600 εργαζομένων.

Την είδηση αυτή, την αλιεύσαμε στην οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική», με τον εξής «εύγλωττο» τίτλο: «Με στόχο την τόνωση της κερδοφορίας η UPM κλείνει εργοστάσια και απολύει 3.600 ανθρώπους». Οι μεγαλομέτοχοι της εταιρίας, που γνωστοποίησαν τα σχέδιά τους και στο Χρηματιστήριο, δεν κρύβουν πως το κλείσιμο των εργοστασίων και οι μαζικές απολύσεις θα αποφέρουν την «εξοικονόμηση» κεφαλαίων (σ.σ. από μισθούς) που θα ανέλθουν «σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως»! Μια «εξοικονόμηση», που θα προέλθει από την εντατικοποίηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην UPM.

Ειδήσεις, σαν και την παραπάνω, που βλέπουν το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας, δεν αφορούν μόνο σε πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα το εξωτερικό. Αφορούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα και τείνουν να γίνουν... «ειδήσεις ρουτίνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ