Πέμπτη 25 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΠΡΕΤ ΡΑΤΝΕΡ
X-Men: Η τελική αναμέτρηση

Η «Τελική Αναμέτρηση», είναι η τρίτη στη σειρά «X-Men»! Οι «X-Men», οι οποίοι αποδείχτηκαν χρυσωρυχείο για τους δημιουργούς, αφού έφεραν στα ταμεία τους πάνω από 700 εκατ. δολάρια - για την ώρα! Τι να πούμε, λοιπόν; Να μιλήσουμε για τέχνη; Ποιος νοιάζεται!

Αλλά ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι X-Men; Πρόκειται, σύμφωνα με τους δημιουργούς, για ανθρώπους «που το γενετικό τους υλικό έχει μεταλλαχτεί και έτσι έχουν αποκτήσει υπεράνθρωπες δυνάμεις». Και μόνο αυτό το «υπεράνθρωπες δυνάμεις» είναι αρκετό να σε παραπέμψει στη μεταφυσική και στο φασισμό. Σκεφτείτε όταν τους δείτε και τι κάνουν στην οθόνη! Περνάνε μέσα από τοίχους, τα χέρια τους βγάζουν φωτιές, σηκώνουν κτίρια στον αέρα, αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα και γέφυρες... Κάνουν τέρατα και σημεία! Α, μια και είπα τέρατα. Κάποιοι από τους «X-Men» μοιάζουν με αυτούς που ήρθαν πρώτοι στη Γιουροβίζιον. Ιδιες στολές, ίδιες μάσκες, ίδιες συμπεριφορές! Ποιος αντιγράφει ποιον; Κανένας κανέναν! Και οι δυο είναι παιδιά του ίδιου συστήματος, προϊόντα του ίδιου φασιστικού εργοστασίου!

Οι δημιουργοί των «X-Men» μόνον βλάκες δεν είναι! Για να τα έχουν καλά με τη συνείδησή τους, και κυρίως με τις εισπράξεις τους, έβαλαν αυτούς τους πρώην ανθρώπους (X-Men), αυτά τα τέρατα, με την πλευρά του καλού! Αυτό για τον θεατή, κυρίως τον ανώριμο θεατή, γίνεται μια έξυπνη παγίδα. Τα τέρατα, αφού είναι με την πλευρά των καλών, γίνονται συναισθηματικά αποδεκτά. Και στη συνέχεια κομμάτι της ύπαρξής μας. Να, λοιπόν, η πρωτιά των τεράτων της Γιουροβίζιον. Ο κόσμος, πια, ο νεαρόκοσμος κυρίως, έχει εθιστεί με την κακογουστιά και τον κανιβαλισμό. Και βέβαια με την αγριότητα και τη βία.

Ούτε για αστείο δεν μπορώ να δεχτώ πως όλα ετούτα τα φαινόμενα είναι τυχαία. Κάποιοι προσπαθούν να μεταλλάξουν τον άνθρωπο και να τον κάνουν ζώο. Ζώο που αντί να χορεύει θα χοροπηδάει, αντί να τραγουδάει θα μουγκρίζει. Οπως ακριβώς έκαναν τα τέρατα της Γιουροβίζιον, όπως ακριβώς κάνουν οι «X-Men». Κάποιοι που ξέρουν πως τα ζώα ευκολότερα από τον άνθρωπο υφίστανται και αποδέχονται την προσβολή και την καταπίεση. Κάποιοι που θέλουν να μας χρησιμοποιήσουν σαν υποζύγια. Σαν μηχανές που θα παράγουμε δολάρια, για να γεμίζουμε τα ταμεία τους.

Αρκετός κόσμος που θα δει την ταινία θα πέσει θύμα της γενικόλογης άποψης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων που εκφράζει. Οι μεταλλαγμένοι της ταινίας (μειονότητα) δεν επιθυμούν να αλλάξουν. Κάποιοι επιθυμούν να τους αλλάξουν! Να η σύγκρουση! Να η παγίδα που σας είπα. Οι μεταλλαγμένοι θα ξεσηκωθούν. Θα διεκδικήσουν την ιδιαιτερότητά τους. Ποιος δημοκράτης άνθρωπος δε θα ταχθεί αλληλέγγυος; Ολοι μας, λοιπόν, στο πλευρό τους! Καταλάβατε κατάντια; Λες και χάθηκαν οι πραγματικά καταπιεσμένοι, για να τους δούμε στην οθόνη. Αυτοί που πραγματικά μας έχουν ανάγκη. Και στη θέση τους βλέπουμε τα τέρατα!

Μακριά από τα κάθε λογής υπερφυσικά όντα! Ο υπεράνθρωπος είναι φασιστικής ιδεολογίας εφεύρημα! Είτε από την πλευρά του καλού είτε από την πλευρά του κακού και να τον εντάξεις, πάντα ψεύτικος και φασίστας θα είναι. Μακριά, λοιπόν, από τους φασίστες και τα «καλλιτεχνικά» προϊόντα τους!

Παίζουν: Χιού Τζάκμαν, Χάλι Μπέρι, Πάτρικ Στιούαρτ, Ιαν ΜακΚέλεν, Φάμκε Γιάνσεν, Αννα Πάκουιν, Ρεμπέκα Ρόμιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ