Πέμπτη 25 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα

Τις θέσεις της «Συμπαράταξης» για το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων παρουσίασε χτες ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Σπύρος Χαλβατζής

Ενα προς ένα όλα τα σημεία του Κώδικα που «χτυπούν» ακόμα περισσότερο τα λαϊκά συμφέροντα παρουσίασε χτες ο Σπ. Χαλβατζής (φωτ. από τη συνέντευξη)
Ενα προς ένα όλα τα σημεία του Κώδικα που «χτυπούν» ακόμα περισσότερο τα λαϊκά συμφέροντα παρουσίασε χτες ο Σπ. Χαλβατζής (φωτ. από τη συνέντευξη)
Μήνυμα δράσης για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της οποίας προωθούνται οι επιλογές της κεντρικής διοίκησης σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος των επιχειρηματιών, έστειλε χτες ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, Σπύρος Χαλβατζής, στη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων του συνδυασμού για το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Παρουσία αντιπροσωπείας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) και πλήθους υποψήφιων δημάρχων της Αττικής, που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και οικολογικές ομάδες και κινήσεις, ο Σπ. Χαλβατζής ξεκαθάρισε: «Ο νέος Κώδικας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες και τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού για μια ΤΑ συμπαραστάτη, ενισχυτή, συμμέτοχο στους αγώνες για προστασία και ανάπτυξη των κοινωνικών, οικονομικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων του, που σήμερα δέχονται ανηλεή επίθεση». Την ίδια ώρα - όπως συμπλήρωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας - ο Κώδικας «αναβαθμίζει» το ρόλο της ΤΑ σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, καθώς «της αναθέτουν αρμοδιότητες που βοηθούν στη συντήρηση, τη λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος».

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, συναίνεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στα όργανα της ΤΑ, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση του Κώδικα, για να τον καταψηφίσουν στη συνέχεια, στη Βουλή, λειτουργώντας υποκριτικά και αποπροσανατολιστικά. Η στάση αυτή συνοδεύτηκε από «απύθμενο θράσος χιλίων πιθήκων» - όπως το χαρακτήρισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» - καθώς προχώρησαν σε συκοφαντία των αγωνιστικών δυνάμεων ότι δήθεν υποστηρίζονται από τη ΝΔ.

Διογκώνεται η κρατική παρέμβαση

Απέναντι σε αυτή τη λάσπη, ο Σπ. Χαλβατζής προέτρεψε σε δράση ώστε να αποκαλυφθούν στο λαό τα σχέδια των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ για το ρόλο της ΤΑ, όπως αυτά αντανακλώνται και στο νέο Κώδικα. Σε αυτόν καταγράφεται με σαφήνεια «η παραπέρα διόγκωση της κρατικής παρέμβασης πάνω στην ΤΑ ώστε να εφαρμόζει με συνέπεια και χωρίς παρεκκλίσεις το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί γι' αυτήν, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταποδοτικότητα, την πρόσθετη φορολογία, τη συνεργασία και συνύφανση με το μεγάλο κεφάλαιο, τη δράση της ως επιχείρησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής. Οπως συμπλήρωσε, την υλοποίηση αυτού του πλαισίου «εγγυάται» ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας, ο οποίος «μπορεί αυτεπάγγελτα να ακυρώσει οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών ή μονομελών οργάνων των δήμων, των κοινοτήτων, των τοπικών διαμερισμάτων, των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου και των συνδέσμων».

Αναφερόμενος στη συνύφανση της ΤΑ με το μεγάλο κεφάλαιο, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι αυτή θεσμοθετείται με το νόμο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τον οποίο «"δικαιώνονται" οι προσπάθειες που είχαν γίνει και παλιότερα για ανάθεση στο κεφάλαιο υπηρεσιών και λειτουργιών δήμων». Την ίδια ώρα - συμπλήρωσε - διευκολύνονται οι δημοτικές επιχειρήσεις στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, ενώ η είσπραξη φόρων και τελών που επιβάλλονται με νόμο είναι υποχρεωτική.

Παράλληλα, δε, με τον Κώδικα προωθείται μια σειρά ρυθμίσεων, μέσω της ΤΑ, που ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, όπως «η δημοτική αστυνομία και ο κοινοτικός αστυνόμος, η λειτουργία της οποίας μάλλον θα στηρίζεται σε έσοδα από παραβάσεις», αλλά και τα Τοπικά Συμβούλια Παραβατικότητας, «που αποτελούνται από "ευυπόληπτους" πολίτες που θα παρακολουθούν, θα ελέγχουν, θα συνεργάζονται με τα αστυνομικά τμήματα και θα αποτελούν ένα χαφιέδικο μηχανισμό», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής. Και τόνισε στη συνέχεια το ψευδεπίγραφο και αποπροσανατολιστικό περιεχόμενο των τοπικών δημοψηφισμάτων που θεσμοθετεί ο Κώδικας, καθώς - όπως υπογράμμισε - αυτά «δεν μπορούν να γίνουν για θέματα που αφορούν στον προϋπολογισμό του δήμου ή την επιβολή τελών», ενώ την ίδια ώρα δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

Παρεμβάσεις

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, ο Θεοδόσης Χιντζόγλου, από τους «Ελληνες Οικολόγους Χωρίς Σύνορα», κατήγγειλε τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, λέγοντας ότι το δημόσιο είναι ο κύριος χρηματοδότης, ενώ το ιδιωτικό κεφάλαιο και οι πολυεθνικές οι μεγάλοι κερδισμένοι.

Το δρόμο του αγώνα ως απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθείται ανέδειξε η Μαρία Ζευγώλη, από την Κομμουνιστική Ανανέωση. Οπως τόνισε, «δεν υποστηρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Υποστηρίζουμε, όμως, ότι είτε αντιπολίτευση είμαστε, είτε δημοτική αρχή, αυτό που δίνει διέξοδο είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού δημοτικού διεκδικητικού κινήματος».

Την ανάγκη ενημέρωσης όλων των δημοτών με περιοδείες και ομιλίες υπογράμμισε η Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη, στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, λέγοντας ότι ο κόσμος θα αντιδράσει στο περιεχόμενο του Κώδικα και στην ιδιωτικοποίηση των πάντων.

«Μεροληπτούμε υπέρ των εργαζομένων»

Σχολιάζοντας τις «φήμες» που σκόπιμα διαδίδονται και θέλουν δημοτικούς συνδυασμούς που στηρίζονται από το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις να υποστηρίζονται από τη ΝΔ, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε: «Αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας αυτή η δραστηριότητα που αναπτύσσει η ΝΔ συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ». Και συμπλήρωσε: «Παρά τη συναινετική πορεία και δράση τους, έχουν το απύθμενο θράσος να συκοφαντούν τις αγωνιστικές δυνάμεις, ότι δήθεν υποστηρίζονται από τη ΝΔ. Αντιπαρατιθέμεθα και μεροληπτούμε υπέρ των εργατών, των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων και όσων πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική που σήμερα εκφράζεται από τη ΝΔ, στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, από όλες τις δυνάμεις που αποδέχονται και προωθούν την πολιτική της ΕΕ, του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ