Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΠΑΣΟΚ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παιχνίδι» για ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία

Η απλήρωτη εργασία προέκυψε χτες ως ζητούμενο των πολυδιαφημιζόμενων «μεταρρυθμίσεων» που συγκεντρώνουν τη συναίνεση κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ...«κοινωνικών εταίρων». Η «σκέψη» που διατύπωσαν προς αυτή την κατεύθυνση οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, για επέκταση της ανασφάλιστης και μισοπληρωμένης εργασίας με τη μορφή «μαθητείας» αποφοίτων ΤΕΙ και σχολών του ΟΑΕΔ, αντιμετωπίστηκε κατά τη γνώμη τους θετικά από αυτόν. Πρόκειται εξάλλου για θέση που συνάδει με τη διαβόητη πρόταση του «Λαυρίου» του Γ. Παπανδρέου για ανασφάλιστη εργασία των νεοπροσλαμβανόμενων. Η σχετική με το θέμα δήλωση του υπουργού Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, ότι «εμείς ακούμε με προσοχή τους κοινωνικούς εταίρους και οι προτάσεις όλων, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν», ολοκληρώνει το σκηνικό της συναίνεσης, έστω και αν στη συνέχεια επαναλήφθηκε το παιχνίδι των αντιδικιών μεταξύ Ρουσόπουλου και Αθανασάκη.

Στο πλαίσιο της μαθητείας ο εργαζόμενος αμείβεται με το 50% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη με το μεγαλύτερο μέρος να πληρώνεται από το δημόσιο, δεν του επικολλούνται ένσημα για τη συνταξιοδότηση, ενώ καλύπτεται μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι λοιπόν ευνόητο γιατί θέλουν οι βιομήχανοι να αυξηθεί ο χρόνος και οι κατηγορίες της μαθητείας, καθώς με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν εργατική δύναμη με 3 και 4 ευρώ μεροκάματο. Οι λεπτομέρειες της πρότασής τους θα αποσαφηνιστούν - όπως είπαν - τις επόμενες μέρες στη συνάντησή τους με τον υπουργό Απασχόλησης. Ωστόσο, η πρότασή τους φέρεται να συνοδεύεται και με τη μη καταβολή αποζημίωσης απόλυσης σε νέους εργαζόμενους, κάνοντας ακόμη χειρότερη την κατάσταση!

Νωρίτερα, και μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Μυλωνάς είχε δηλώσει: «Η άποψή μας είναι ότι το καθεστώς μαθητείας που υπάρχει στους αποφοίτους των ΤΕΙ, άλλων Σχολών, του ΟΑΕΔ κλπ., να επεκταθεί περισσότερο για να μπορέσει να δοθεί η ευκαιρία στους επιχειρηματίες να τολμήσουν να προσλάβουν κόσμο». Οσο για το πώς είδε την πρόταση ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Μυλωνάς είπε: «Νομίζω θετικά». Ακολούθησε αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη, ότι «το ΠΑΣΟΚ δε μιλά για ανασφάλιστη εργασία», ωστόσο «σε ό,τι αφορά τη μαθητεία, αυτή έχει συγκεκριμένους κανόνες και πρέπει να οδηγεί στην απόκτηση προσόντων και στη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας». Αφησε έτσι «ανοιχτό» το θέμα της διάρκειας και των όρων της «μαθητείας».

Με τον πρόεδρο του ΣΕΒ

Η απόλυτη σύμπνοια κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και μεγάλου κεφαλαίου για τη λήψη σκληρών αντεργατικών μέτρων υπό το μανδύα των «μεταρρυθμίσεων», εκφράστηκε και στη συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΒ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, επίσης χτες. Οι βιομήχανοι, που προβάλλουν τη συναίνεση στα σχέδιά τους ως «κοινωνικό» ζητούμενο και αναγκαιότητα, μίλησαν για «μεγάλες αλλαγές που απαιτούν οι καιροί», των οποίων η υλοποίηση μπορεί να επιτευχθεί «μόνο με την πραγματική συνεργασία και συναίνεση όλου του πολιτικού συστήματος και όλης της κοινωνίας». Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος «κάρφωσε» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν στη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αλλαγές που επιζητεί ο ΣΕΒ ως «απορυθμίσεις». Ο Δ. Δασκαλόπουλος είπε: «Οχι, αντιθέτως, και μέσα από τη συζήτηση και από τις δηλώσεις που υπάρχουν ήδη από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, προκύπτει ότι δεν είναι δίλημμα οι μεταρρυθμίσεις, είναι αναγκαίες».

Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων συνοπτικά, αλλά με σαφήνεια, αξίωσαν την άμεση λήψη σκληρών μέτρων για την ανεργία, την Παιδεία, το Ασφαλιστικό, την ακρίβεια, αλλά και προκλητικές παρεμβάσεις για την ακρίβεια, καθώς και υιοθέτηση των θέσεών τους στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης! Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πολιτική ως προς αυτά τα θέματα «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειαζόμαστε ταχύτερο βήμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβαθμίζουν το οπλοστάσιο της προπαγάνδας τους (2011-05-26 00:00:00.0)
Με «stage» και νέες ανατροπές για «τόνωση» της απασχόλησης (2009-09-24 00:00:00.0)
Ο δικομματισμός στο πλευρό των βιομηχάνων (2005-09-09 00:00:00.0)
Η κυβερνητική ανευθυνότητα φταίει για την ανεργία (2005-02-09 00:00:00.0)
Οι... σύμμαχοι (2004-05-28 00:00:00.0)
Ανασφάλιστη εργασία και αντιασφαλιστική νομοθεσία (2004-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ