Σάββατο 12 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι γιατροί αποκρούουν την ανάλγητη πολιτική

"Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής δεν εφημερεύει για να μη στερήσει από τους ψυχικά αρρώστους το δικαίωμα σε μια ανθρώπινη περίθαλψη".

Αυτές οι λέξεις ήταν γραμμένες πάνω σε μια πικέτα έξω από το εφημερείο του ψυχιατρικού νοσοκομείου και έδιναν το στίγμα της απόφασης των νοσοκομειακών γιατρών. Ναι, χτες η ανοιχτή εφημερία του ψυχιατρείου έκλεισε. Εκλεισε προκειμένου να υπάρχει και στο μέλλον ψυχιατρείο... Η απόφαση πάρθηκε από τους γιατρούς του ψυχιατρείου στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Οσοι ασθενείς προσήλθαν χτες για εξέταση, οι υπεύθυνοι της εφημερίας τους παρέπεμπαν στα ψυχιατρικά τμήματα των άλλων νοσοκομείων. Οι γιατροί οδηγήθηκαν σε αυτή την ενέργεια μετά την απαράδεκτη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να εξαιρέσει τα ψυχιατρεία από την κρατική επιχορήγηση της μισθοδοσίας, μάλιστα με την υπόδειξη να αναζητήσουν την κάλυψή της στα νοσήλια των ασθενών. Μια πολιτική που εφαρμόζεται σιωπηρά εδώ και τρία χρόνια. Ομως σήμερα το νοσοκομείο κινδυνεύει με χρεοκοπία, αφού τα χρήματα που διαθέτει δεν επαρκούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Η λειψή χρηματοδότηση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στις υποδομές του ψυχιατρείου. Είναι ενδεικτικό ότι στη χτεσινή εφημερία υπήρχαν μόνο δυο κρεβάτια για την εισαγωγή γυναικών και κανένα για άνδρες! Η γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου Κ. Μάτσα,που βρισκόταν στο εφημερείο, δήλωσε στο "Ρ": "Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένα τεράστιος αγώνας για τη σωτηρία του ψυχιατρείου. Το μεγαλύτερο ψυχιατρείο της χώρας είναι χρεοκοπημένο, εξαιτίας της ανάλγητης πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ενας αγώνας που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία". Κι ενώ οι εισαγγελείς κατανόησαν το γεγονός και δεν έστελναν επείγοντα περιστατικά, το μόνο που δεν ήθελε να αναγνωρίσει ότι η εφημερία έκλεισε ήταν το υπουργείο, το οποίο, χάνοντας την ψυχραιμία του, έδωσε εντολή στο ΕΚΑΒ να πηγαίνει τα περιστατικά στο ψυχιατρείο. Ηταν μια ενέργεια διεμβολής του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών.
Συμπαράστασητων νοσοκομειακώνψυχολόγων

Η Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ) συμπαρατάσσεται με τους γιατρούς της ΕΙΝΑΠ στο ΨΝΑ και υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις που κλιμακώθηκαν με το κλείσιμο της εφημερίας.

Η ΠΕΝΟΨΥ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι αυτός ο αγώνας δεν αφορά μονάχα το ΨΝΑ, αλλά όλο το χώρο της ψυχιατρικής υγείας και τους λειτουργούς του. Οι νοσοκομειακοί ψυχολόγοι ενώνουν τις φωνές τους με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να επιχορηγήσει το ΨΝΑ, να καλύψει τις κενές θέσεις, να στηρίξει τις νέες δομές, να προχωρήσει στην τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και να στηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες αποασυλοποίηση

ς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ