Σάββατο 12 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκρηξη και πυρκαγιά στου "Μαμιδάκη"

Αλλη μια πυρκαγιά στην ΕΚΟ κρατήθηκε μυστική, ενώ είχε γίνει στις 7 του Ιούλη

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το πρωί, μετά από έκρηξη, στο αντλιοστάσιο καθαρών προϊόντων των διυλιστηρίων Μαμιδάκη στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Υστερα από επέμβαση δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των ΕΚΑΜ, η φωτιά σβήστηκε 20 λεπτά μετά την εκδήλωσή της. Στη διάρκειά της ελαφρά τραυματίστηκε ο υπάλληλος της εταιρίας Κ. Δημητρίου. Στα διυλιστήρια "Μαμιδάκη" στο Καλοχώρι υπάρχουν συνολικά 16 δεξαμενές.

Στο μεταξύ με χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων της ΕΚΟ κάνει γνωστό ότι στις 7 του Ιούλη στις 4.30 μετά το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο σύστημα ελαιοειδών αποβλήτων του εργοστασίου, με αποτέλεσμα ο εργοδηγός διυλιστηρίου Στ. Ετσιας να υποστεί σοβαρά εγκαύματα και να χρειαστεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο του εξωτερικού. Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε άμεσα χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και δεν επεκτάθηκε στις άλλες εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Δε δίνονται όμως εξηγήσεις γιατί ενώ το σοβαρό αυτό περιστατικό αναφέρθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, δε δόθηκε στη δημοσιότητα τόσες μέρες.

Τα δύο αυτά περιστατικά φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας που εξακολουθεί να υπάρχει για όλες εκείνες τις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης που γειτνιάζουν με αποθήκες πετρελαιοειδών. Δεν είναι μακριά η εποχή που κινδύνευσε η μισή Θεσσαλονίκη από τη μεγάλη πυρκαγιά της "Jet - Oil". Και μετά τις δραματικές καταστάσεις που έζησε η πόλη, προβάλλει σοβαρά το ερώτημα: Ποια μέτρα έχουν λάβει οι αρμόδιοι για να αντιμετωπιστεί ένα ατύχημα μεγάλης έκτασης, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των πλησιέστερων περιοχών στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών; Αν και επισημαίνεται το πρόβλημα από διάφορους φορείς, δεν έχει εκπονηθεί ουσιαστικά κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για τη μείωση του επιπέδου του κινδύνου στην περιοχή, την πρόληψη και την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ατυχήματος, που δε θα αντιμετωπιστεί την άλλη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ