Σάββατο 12 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Ζητούν πραγματικές συλλογικές συμβάσεις

Την άμεση θεσμοθέτηση από 1 Γενάρη 1998 υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σε τριτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, για το σύνολο των εργασιακών, οικονομικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων, ζητά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης,τονίζοντας ότι κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να φαλκιδεύσει το δικαίωμα υπογραφής ΣΣΕ θα βρει το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών αγωνιστικά αντίθετο. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί το ΔΣ της ΑΔΕΔΥ να πάρει πρωτοβουλίες σε αγωνιστική κατεύθυνση για κατάκτηση των ΣΣΕ.

"Η Ομοσπονδία μας διεκδικεί το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και το δικαίωμα σύναψης κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το σύνολο των εργασιακών, οικονομικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων, τονίζεται στην ανακοίνωση. Το πρόσφατο 8ο Συνέδριο του κλάδου επιβεβαίωσε αυτό το βασικό προσανατολισμό. Η κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια έχει εξαγγείλει την καθιέρωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εχει μάλιστα δηλωθεί διά στόματος αρμόδιου υπουργού του κ. Παπαντωνίου "ότι από το 1997 οι αυξήσεις των δημόσιων υπαλλήλων θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης". Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση σήμερα υπαναχωρεί με πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου υπουργού, διότι, λέει, δεν είναι έτοιμη να ανακοινώσει την τελική της απάντηση. Παραπέμπει δηλαδή το θέμα στη γνωστή αοριστία ενός αόρατου μέλλοντος. Είναι προφανές, τονίζεται, ότι η κυβέρνηση δε θέλει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή στην καλύτερη περίπτωση προωθεί "ΣΣΕ -καρικατούρα"". Η ΟΛΜΕ στο σημείο αυτό αφήνει αιχμές ενάντια στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο", τονίζοντας ότι η κυβέρνηση "επιδιώκει τη συνέχιση της λιτότητας με την κλασική μέθοδο της εισοδηματικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει και να εκτονώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις που προκαλεί η πολιτική της, προσπαθεί να αξιοποιήσει το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο. Αμφισβητεί και μέσα από τον κοινωνικό διάλογο θεμελιακές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων.

Είναι αυταπόδεικτη, τονίζεται στην ανακοίνωση, η εγγενής αστοχία της κυβερνητικής πολιτικής. Πολύ περισσότερο είναι εμφανής η γνωστή τακτική του αποπροσανατολισμού και της κωλυσιεργίας, με την παραπομπή και αυτού του θέματος από επιτροπή σε επιτροπή και από υπουργό σε υπουργό, με μηδενικό εντέλει αποτέλεσμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ