Σάββατο 12 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θύματα οι εμπρηστές;

Σε μια προσπάθεια να αναιρέσει τις δικές του ευθύνες, αλλά και της κυβέρνησης, για τη μεθόδευση αποχαρακτηρισμού χιλιάδων στρεμμάτων του Σέιχ Σου, που όπως φαίνεται οδήγησε το χέρι των εμπρηστών, ο υφυπουργός Γεωργίας δήλωσε χτες από τη Θεσσαλονίκη πως δεν είναι αρμόδιος για θέματα δασών και πως "χτυπιέται όποιος πάει να λύσει το πρόβλημα με το Σέιχ Σου". Θύμα, δηλαδή, εμφανίζεται η εμπρηστική και δασοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα συνταχθεί η έκθεση για την αποκατάσταση του δάσους. Μια έκθεση, όπου θα περιλαμβάνονται η συγκεκριμένη δράση που απαιτείται για τις φάσεις υλοποίησης των έργων και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το κόστος των έργων και οι αναγκαίες δασοτεχνικές επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την προστασία του δάσους. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δασών, ενώ η εκτέλεση των έργων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ - Μ σε συνεργασία με τη νομαρχία.

Το ΓΕΩΤΕ

Για σφάλματα και παραλείψεις που οδήγησαν στη μεγάλη οικολογική καταστροφή, κάνει λόγο το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας και παράλληλα προειδοποιεί για τα οδυνηρά αποτελέσματα από την απώλεια του Σέιχ Σου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι στο άμεσο μέλλον, αν δεν παρθούν τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα θα αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως η παράσυρση εδαφών, οι πλημμύρες, η καταστροφή έργων υποδομής και οικοδομών. Ως άμεσης προτεραιότητας μέτρα προτείνει την καταγραφή των ζημιών στο δάσος, την κήρυξη της καμένης έκτασης αναδασωτέας, αναγκαίες εργασίες υλοτομίας και απομάκρυνση των καμένων, κατασκευή έργων διευθέτησης χειμάρρων με κλαδοπλέγματα - ξύλινα και πέτρινα φράγματα στα ρέματα. Επίσης αναδασώσεις και αναχλοάσεις χωρίς την προπαρασκευή του εδάφους με μηχανικά μέσα, κατασκευή χωμάτινων φραγμάτων για τη συγκράτηση και συγκέντρωση των βρόχινων νερών και, τέλος, κατασκευή έργων δασικής αναψυχής και ορεινής οικονομίας.

Την άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε απόπειρας οικοπεδοποίησης της περιοχής απαιτούν ολοένα και περισσότεροι φορείς. Με ανακοινώσεις τους τόσο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης όσο και το Σωματείο Βιοτεχνών Βαφέων Αυτοκινήτων καλεί τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ