Σάββατο 12 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο θεατράκι του ΟΤΕ στο Περιστέρι, η εκδήλωση με θέμα την παιδεία. Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο κύκλος των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων στις γειτονιές

Στην εργατούπολη, το Περιστέρι, όπου οι νέοι άνθρωποι δέχονται καθημερινά την επίθεση του κεφαλαίου στα ήδη κεκτημένα τους, που τις περισσότερες φορές διακυβεύεται το δικαίωμα στη δουλιά, στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ εκδήλωση στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, με θέμα την παιδεία.

Οι νέοι άνθρωποι στο Περιστέρι ζουν συνέχεια με το άγχος για το αύριο. Κάνουν μάθημα σε σχολεία - κλουβιά, με πολυπληθείς τάξεις των 30-35 μαθητών, ενώ ένας στους πέντε εγκαταλείπει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Στο θεατράκι του ΟΤΕ στο Περιστέρι, προχτές το βράδυ, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες μίλησαν για όλα αυτά, και για την άλλη στάση ζωής, που δεν είναι η υποταγή και η ανέχεια σ' αυτή την κατάσταση, αλλά ο δρόμος του αγώνα.

"Σήμερα για τη νεολαία υπάρχουν δύο δρόμοι", τόνισε ο Γρηγόρης Τιμπλαλέξης,μέλος του γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής Περιστερίου του ΚΚΕ για να συνεχίσει: "Ο δρόμος για το όνειρο, που σημαίνει δημιουργική ζωή με δικαιώματα και ο δρόμος της σκληρής καπιταλιστικής πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί η ανταγωνιστικότητα της ζούγκλας. Το όνειρο όμως δε χωρά σ' αυτή την πραγματικότητα, εκτός αν τεμαχιστεί και διαλυθεί. Η ΚΝΕ όμως έχει διαλέξει το δρόμο του ονείρου, της ελπίδας και της αγωνιστικής στάσης ζωής, κόντρα στην αποχαύνωση, την υποταγή, τη λογική της μαστούρας. Παλεύουν με πάθος και αυταπάρνηση για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση".

Μιλώντας για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας, ο Ανδρέας Φραγκέας,μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση "ευαγγελίζεται κοσμογονία στην εκπαίδευση με το Εθνικό Απολυτήριο και την παραμύθα ολκής της ελεύθερης πρόσβασης στα Πανεπιστήμια".

"Η παιδεία - συνέχισε - που το μεγάλο κεφάλαιο και η κυβέρνηση σχεδιάζουν είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα, όπου μέσα του θα πραγματοποιείται μια διαδικασία ιδιότυπης κοινωνικής "φυσικής επιλογής", όπου ο αδύνατος, δηλαδή το παιδί του εργάτη, θα καταδικάζεται σε μια ισόβια αναζήτηση της μιας και ύστερα της άλλης φτηνής και αποσπασματικής κατάρτισης".

Καταλήγοντας κάλεσε τη νεολαία όχι απλά να αντιστέκεται, αλλά: "Η καλύτερη άμυνα λένε ότι είναι η επίθεση. Αντεπίθεση λοιπόν της νεολαίας όχι μόνο για να κρατήσουμε τις υπάρχουσες κατακτήσεις, αλλά για να κερδίσουμε και άλλα".

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν με ροκ και ρεμπέτικα τραγούδια από τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες είναι το εξής:

- Σήμερα στην Ηλιούπολη,στην κεντρική πλατεία, με θέμα "Ειρήνη - αντιιμπεριαλιστική δράση", με τον Π. Παλαβό.Στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, με θέμα "Περιβάλλον - ελεύθερος χρόνος". Στα Βριλήσσια,στην κεντρική πλατεία, με τον Β. Λιόση,μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ, με θέμα "14ο ΠΦΝΦ - αντιιμπεριαλιστική δράση" και στην Καλλιθέα (στην πλατεία Δαβάκη), με θέμα την παιδεία.

Επίσης, σήμερα στον Κορυδαλλό,στην πλατεία Μερκάτη - Ταξιάρχη, με θέμα την παιδεία και στο Ρέντη,στην κεντρική πλατεία Ρέντη, με θέμα τα ναρκωτικά, με τη Δ. Δαμιανή,μέλος του Γραφείου του ΣΠ Πειραιά.

- Αύριο, Κυριακή στην Αγ. Παρασκευή,στην πλατεία Αγ. Ιωάννη,με θέμα την παιδεία. Στο Αιτωλικό,με θέμα "Οι επιπτώσεις στους νέους αγρότες από την πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ και της κυβέρνησης και οι θέσεις του ΚΚΕ", με ομιλητή τον Δ. Ξυλογιάννη,μέλος του ΓΠ Β. Δυτικής Ελλάδας.

- Τη Δευτέρα,στην Καισαριανή θα γίνει η κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση του Ανατολικού Τομέα της ΚΝΕ.

- Την Τρίτη,στο Χαϊδάρι,με θέμα ναρκωτικά. Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Αγ. Νικολάου, με θέμα "Νεολαία - εργασιακές σχέσεις - ανεργία".

- Την Τετάρτη,στο Ιλιον,στο Αλσος.

Σήμερα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής,με θέμα τα ναρκωτικά, με ομιλητή το Δ. Μαϊκίδη,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο Λουτράκι Κορινθίας,με τον Θ. Παπαδόπουλο,μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Πελοποννήσου.

Αύριο, Κυριακή,στην Κάτω Αχαϊα,με θέμα "Ειρήνη - Βάση Αραξου", με ομιλήτρια την Φ. Τσώλου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ