Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποζημιώσεις στα θύματα των ναζί

ΒΟΝΝΗ.-

Στην αξίωση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της γερμανικής, να ρυθμιστεί η εκκρεμότητα του αναγκαστικού δανείου, αναφέρεται η εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση "Ντερ Σπίγκελ" σε αφιέρωμα για το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος υπό τον τίτλο "Η ανοιχτή πληγή".

Η σχετική έρευνα εστιάζεται στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις που προβάλλουν διάφορες κατηγορίες θυμάτων του ναζισμού από ανατολικοευρωπαϊκές κυρίως χώρες, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στα προγράμματα "αποζημιώσεων" της μεταπολεμικής Γερμανίας, προσλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, καυτηριάζοντας παράλληλα το γεγονός ότι η γερμανική νομοθεσία απέκλειε τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης από τα θύματα, αν οι ενδιαφερόμενοι δε ζούσαν σε δυτική χώρα.

Η πίεση που ασκείται στη Βόννη από την πλευρά των "Ανατολικών" ενισχύεται- σύμφωνα με το "Ντερ Σπίγκελ" - από το ότι "ακόμη και πολιτικοί σύμμαχοι, όπως οι εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Ισπανία, έπαυσαν να ασκούνται σε αυτοσυγκράτηση... ".

Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στην απόρριψη της "προφορικής νότας" που είχε επιδώσει τον Νοέμβριο του 1995 στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στη Βόννη, Ι. Μπουρλογιάννης - Τσαγκαρίδης, υποστηρίζοντας παράλληλα με την απόρριψη εκείνη πως "η Βόννη δε γλίτωσε επ' ουδενί από το ενοχλητικό γι' αυτήν θέμα", δεδομένου ότι "η κυβέρνηση στην Αθήνα προτίθεται να ξεκαθαρίσει το θέμα στο υψηλότατο πολιτικό επίπεδο... ". Παράλληλα σημειώνεται το γεγονός ότι πέραν του θέματος του αναγκαστικού δανείου, "εκκρεμούν 50.000 προσφυγές θυμάτων του ναζισμού σε ελληνικά δικαστήρια".

(Σ. σ. Πάντως, ο Κ. Σημίτης στις δύο συναντήσεις που είχε πέρσι και φέτος με τον Χ. Κολ δεν έθεσε καν το θέμα... ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ