Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Επίθεση με στόχο τα λαϊκά συμφέροντα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, με στόχο την πολιτική απομόνωση των εσωκομματικών αντιπάλων και τη διαρκή επαναβεβαίωση της "κυριαρχίας" της. Ο Κ. Σημίτης, μέσα από την προεξοφλούμενη θετική γι' αυτόν έκβαση αυτής της "αναμέτρησης" με τους "διαφωνούντες", θέλει να στείλει ένα γενικότερο μήνυμα προς την κοινωνία και τους εργαζόμενους, ότι η πολιτική του δε βρίσκει "σοβαρά εμπόδια" και συναντά τη "συναίνεση της πλειοψηφίας του λαού" (!).

Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ στο Ναύπλιο, όπου ο Κ. Σημίτης "πρόλαβε" και εξουδετέρωσε τις αντιδράσεις, τις προερχόμενες από την πλευρά των "22" για τη Συμφωνία της Μαδρίτης, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προχωρά ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της, στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στόχος αυτής της κίνησης είναι, αφ' ενός, η εξουδετέρωση των όποιων αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα η αποτροπή των "διπλών υποψηφιοτήτων", αλλά, κυρίως, επιδιώκει να εμφανίσει τυχόν "επιτυχίες" στις δημοτικές εκλογές ως επιδοκιμασία του λαού στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της. Ουσιαστικά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει, με δεδομένη την απλόχερη στήριξη του συνόλου σχεδόν της οικονομικής ολιγαρχίας και των ΜΜΕ, μια υφαρπαγή της ψήφου του λαού, μέσα από διάφορους τρόπους, ώστε να νομιμοποιήσει τα μέχρι τώρα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και αυτά που θα πάρει στη συνέχεια.

Ο Κ. Σημίτης, στη δευτερολογία του στην ΚΕ, έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών επιδιώξεων στις δημοτικές εκλογές: "Οι εκλογές αυτές έχουν μια ευρύτερη σημασία: Είναι ένα μέτρο, το αποτέλεσμα για το κατά πόσο απήχηση έχει η πολιτική μας. Και αν θέλουμε να συνεχίσουμε αποτελεσματικά το έργο μας, πρέπει να φανεί ότι η απήχηση είναι μεγάλη. Πρέπει να φανεί ότι εμπνέουμε εμπιστοσύνη. Πρέπει να φανεί ότι έχουμε εντολή να συνεχίσουμε".

"Ερμηνεύοντας", χτες, την παραπάνω δήλωση, ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι "όλες οι εκλογικές διαδικασίες έχουν περιεχόμενο, έχουν πολιτικό νόημα και στέλνουν πολιτικά μηνύματα", αλλά πρόσθεσε ότι "άλλο το θέμα αυτό και άλλο το θέμα της ολοκλήρωσης της θητείας της κυβέρνησης", εννοώντας ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν πρόκειται να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση, τόνισε, θα κριθεί στις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στον "Φλας", παραδέχτηκε ότι"οποιαδήποτε ήττα στις δημοτικές εκλογές θα σημάνει και μεγάλο πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ". Και αυτό, συμπλήρωσε, "δεν το θέλει κανείς για τη δομή και στερεότητα και την αναπαραγωγή της εξουσίας του".

Επίθεση κατά "διαφωνούντων"

Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στους "22", λέγοντας ότι "αν υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε", προκαλώντας τους, έμμεσα πλην σαφώς, να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Αν πραγματικά ευθύνεται η κυβέρνηση για όλα αυτά που την κατηγορούν οι "22", τόνισε ο Δ. Ρέππας, "τότε η κυβέρνηση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχει το χρόνο να οδηγήσει σε περαιτέρω δυσμενή εξέλιξη τα πράγματα".

Ιδιαίτερα σφοδρή ήταν και η επίθεση που εξαπέλυσε και ο Θ. Πάγκαλος, με τη συνέντευξή του στα "Νέα", στην οποία επανέλαβε τους γνωστούς αφορισμούς και χαρακτηρισμούς για "αηδιαστική και εξοργιστική συμπεριφορά", ενώ τους προκαλεί να αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες τους με ψηφοφορία στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παραγνωρίζει, βέβαια, το γεγονός ότι οι αντιδράσεις των "διαφωνούντων", κυρίως για τα λεγόμενα εθνικά θέματα και από εθνικιστικές θέσεις, δικαιολογούν και διευκολύνουν την υλοποίηση της πολιτικής της υποτέλειας που εφαρμόζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ