Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Οχι" στην αναμέτρηση με την κυβερνητική πολιτική!

Καμία διάθεση να "αναμετρηθεί" με τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική δεν έχει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία αρνείται την "πρόκληση" Σημίτη για "ψήφο εμπιστοσύνης" στις δημοτικές εκλογές. Ταυτόχρονα επιχειρεί να "ξεφύγει", προτάσσοντας το γνωστό παραμύθι του "σεβασμού των θεσμών", το οποίο, όπως πιστεύουν, θα την προστατέψει σε περίπτωση αποτυχίας στις δημοτικές εκλογές, ενώ δε θα την εμποδίσει να καρπωθεί τα πολιτικά οφέλη σε περίπτωση επιτυχίας. Πρόκειται για την τακτική που είχε ακολουθήσει η ΝΔ και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές επί ηγεσίας Μ. Εβερτ.

Αν και επίσημα δεν εκδόθηκε ανακοίνωση για τη δευτερολογία του Κ. Σημίτη, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Α. Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στον "Φλας", υποστήριξε ότι ο Κ. Σημίτης με το δημοψηφισματικό χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών απευθύνεται στην εσωκομματική του αντιπολίτευση και επιχειρεί μια συσπείρωση "μεταφέροντας το εσωκομματικό παιχνίδι σε επίπεδο δημοτικών εκλογών". Ταυτόχρονα, όπως είπε, ο πρωθυπουργός έβαλε ένα δίλημμα κυρίως στα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, "τσουβαλιάζοντας" το ΚΚΕ... με τον ΣΥΝ (!). "Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός λέει ότι θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για την κυβερνητική πολιτική, καλείται τώρα ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ να μας πουν αν πρόκειται να στηρίξουν ή όχι την κυβερνητική πολιτική" (!). Η ηγεσία της ΝΔ δεν αποδέχεται το δημοψηφισματικό χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών, γιατί "πλέον οι τοπικές κοινωνίες έχουν προοδεύσει αρκετά, έχουν αυτονομηθεί πέρα και πάνω από τα κόμματα". Η αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνικών είναι πλέον γεγονός και δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να το αλλάξει, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Δείχνοντας τις διαθέσεις της ηγεσίας της ΝΔ, ο στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, βουλευτής Σ. Τσιτουρίδης, υποστήριξε ότι "οι δημοτικές εκλογές θα είναι στημένες εκλογές", τονίζοντας ότι θα κλιμακώσουν την αντίδρασή τους στο σχέδιο "Καποδίστριας" και θα το μπλοκάρουν... στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη αποδέχτηκε την πολιτική σημασία των δημοτικών εκλογών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ