Τρίτη 22 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός

- Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για τη "λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας". Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό;

- Η κυβέρνηση επικαλείται την αύξηση της εγκληματικότητας που παρατηρείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την αδυναμία των αστυνομικών αρχών να την αντιμετωπίσουν, για να προχωρήσει τελικά στην άδεια ίδρυσης ιδιωτικής Αστυνομίας. Αποσιωπά βέβαια τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος, τη βαθιά κρίση του καπιταλισμού που γεννά αυτά τα φαινόμενα. Η αδυναμία αντιμετώπισης του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος από τα Σώματα Ασφαλείας οφείλεται στο γεγονός ότι ο κύριος προσανατολισμός στη δράση τους παραμένει η αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος. Σημαντικότατος αριθμός των Σωμάτων Ασφαλείας υπηρετεί στα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ, που δεν ασχολούνται με την αστυνόμευση, αλλά με την αντιμετώπιση των απεργών και των διαδηλωτών. Ενώ σημαντικός αριθμός απασχολείται και σε άλλα εξωαστυνομικά καθήκοντα. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προωθείται απλά η ιδιωτικοποίηση στον τομέα των υπηρεσιών ασφαλείας, με τη δυνατότητα δημιουργίας ιδιωτικής Αστυνομίας, αλλά στην ουσία δημιουργείται ένας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα του εργατικού κινήματος, βάζοντας σε κίνδυνο τις ατομικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες των πολιτών και των εργαζομένων.

- Τι προβλέπει συγκεκριμένα το νομοσχέδιο αυτό;

- Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων "παροχής υπηρεσιών ασφαλείας" από ιδιώτες, δηλαδή ιδιωτικής Αστυνομίας. Το προσωπικό των επιχειρήσεων αυτών θα μπορεί να κάνει χρήση σκυλιών στους χώρους που φυλάει, αλλά και να οπλοφορεί με πιστόλια και περίστροφα. Ενώ μέχρι σήμερα δεν είχαν τέτοια δυνατότητα οι "επιχειρήσεις" αυτές, που λειτουργούσαν χωρίς νομικό πλαίσιο και κατοχύρωση. Ταυτόχρονα, όμως, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες, βιομηχάνους κλπ. να ονομάζουν ένα μέρος του υπαλληλικού τους προσωπικού "προσωπικό ασφαλείας", το οποίο θα έχει και αυτό τη δυνατότητα να οπλοφορεί.

Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνουν όλα αυτά για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι χώροι αυτοί θα μετατραπούν σε σύγχρονα στρατόπεδα τύπου Νταχάου, αφού το λεγόμενο "προσωπικό ασφαλείας" ή οι υπάλληλοι της ιδιωτικής Αστυνομίας, κρατώντας όπλα και κάνοντας χρήση σκυλιών, θα μπορούν ανεμπόδιστα να κυκλοφορούν και να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους.

Οι βιομήχανοι, επιχειρηματίες δε θα έχουν τη δυνατότητα μόνον να δημιουργήσουν το δικό τους "στρατό" μέσω του προσωπικού ασφαλείας, αλλά και να αναθέτουν τη "φύλαξη" της επιχείρησής τους σε ιδιωτική Αστυνομία και μάλιστα να μας κουβαλούν τέτοιους ανεξέλεγκτους "στρατούς" και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, οι αστυνομικές αρχές του κράτους θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν τη συνδρομή των ιδιωτικών Αστυνομιών όταν το κρίνουν αναγκαίο. Φανταστείτε τι θα γίνει σε περιόδους απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει τη στήριξη της ΝΔ και την ανοχή του ΣΥΝ, έρχεται συμπληρωματικά με άλλους νόμους, που θωρακίζουν την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων (ηλεκτρονικό φακέλωμα, Συνθήκη Σένγκεν κλπ.). Δείχνει τις βαθύτερες ανησυχίες τους για να καταπνίξουν κάθε αντίσταση και να προλάβουν τους μελλοντικούς αγώνες.

- Το ΚΚΕ, είναι γνωστό ότι καταψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ζήτησε την απαγόρευση και διάλυση των ιδιωτικών αστυνομικών επιχειρήσεων. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το λαϊκό και εργατικό κίνημα;

- Πρέπει να ενημερωθεί ο λαός και οι εργαζόμενοι για το συγκεκριμένο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Να δυναμώσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά, να παλέψουν για την υπεράσπιση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων. Να αγωνιστούν για βαθιές αντιιμπεριαλιστικές αντιμονοπωλιακές δημοκρατικές αλλαγές.

B. A.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο (2020-02-05 00:00:00.0)
Ενισχύει την καταστολή του λαϊκού κινήματος (2014-03-06 00:00:00.0)
Επέκταση της αστυνομοκρατίας και ...αναβάθμιση πρακτόρων (2008-01-23 00:00:00.0)
Νέος ανεξέλεγκτος μηχανισμός (2000-01-19 00:00:00.0)
Νόμιμοι οι ...ιδιωτικοί στρατοί (1997-07-10 00:00:00.0)
Πολυνομοσχέδιο για την Αστυνομία (1997-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ