Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
"Κίνηση Παπανδρέου" με άδηλες προθέσεις

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε χτες το πρωί - και επιβεβαιώθηκε τα μεσάνυχτα - ο πρωθυπουργός. Ταραχή στο εσωκομματικό μέτωπο του ΠΑΣΟΚ. "Αρχή μεγάλης ανωμαλίας" το ενδεχόμενο καθαίρεσης του πρωθυπουργού, λέει ο Κ. Παπούλιας

Συνάντηση "εν ευθέτω χρόνο" με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός, αναζωπυρώνοντας φήμες και εικασίες για τις πολιτικές εξελίξεις, αν και το λογικό που θα έπρεπε να περιμένει κανείς από μια τέτοια συνάντηση θα ήταν η υποβολή της πρωθυπουργικής παραίτησης. Η είδηση προκάλεσε κινητικότητα και ταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς στελέχη του σημειώνουν ότι "είναι άδηλες οι προθέσεις του Α. Παπανδρέου". Μεταξύ των όσων ακούγονταν χτες από κυβερνητικά στελέχη, ως ερμηνείες των προθέσεων Παπανδρέου, είναι ακόμα και το ενδεχόμενο, η "πρωτοβουλία" του πρωθυπουργού να αποσκοπεί στο διορισμό αντιπροέδρων στην κυβέρνηση. Πάντως, ακόμα και εκείνοι που τάσσονται υπέρ της άμεσης αντικατάστασης του Α. Παπανδρέου - και εφόσον το αίτημα του πρωθυπουργού αποσκοπεί στην υποβολή παραίτησης - περιήλθαν σε αμηχανία, καθώς η "κίνηση Παπανδρέου" βρίσκεται εμφανώς εκτός των χρονικών διαδικασιών που μέχρι τώρα είχαν δρομολογήσει τα όργανα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου, και, το λιγότερο, στερεί είτε το χρόνο είτε την ευχέρεια κινήσεων, που είχαν προγραμματίσει όλοι οι υποψήφιοι διάδοχοι μέχρι τις 20 Γενάρη.

Ενδεικτικό της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του να παρακολουθήσουν την κατάσταση, εκεί πλέον που έχει οδηγηθεί με δική τους ευθύνη, είναι ότι αν και η παραπάνω είδηση ήταν γνωστή από το μεσημέρι και συζητούνταν ευρέως στους διαδρόμους της Βουλής, κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνταν μέχρι τα μεσάνυχτα (οπότε και εκδόθηκε κυβερνητική ανακοίνωση), να την επιβεβαιώσουν επισήμως και ανέφεραν πως ό,τι γνώριζαν το γνώριζαν "εξωδίκως".

Οσον αφορά την επιθυμία Παπανδρέου να συναντηθεί με τον Κ. Στεφανόπουλο, αδιευκρίνιστο παραμένει αν διατυπώθηκε παρουσία μόνο της συζύγου του ή και του Δ. Κρεμαστινού. Πάντως, πληροφορίες έφεραν τον Δ. Κρεμαστινό να μεταφέρει την παραπάνω πληροφορία στα μέλη του Ιατρικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής συνεδρίασής του. Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν χτες με την Δ. Λιάνη επιβεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Κ. Στεφανόπουλο, ενώ, απαντώντας σε ερώτημα αν είναι σε θέση ο Α. Παπανδρέου να κάνει συζητήσεις πολιτικού περιεχομένου, εξέφραζαν και την άποψη ότι ο Α. Παπανδρέου "βεβαίως και μπορεί να μιλήσει". Πάντως, κατά τη διάρκεια χτεσινής του συνέντευξης, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν είναι σε θέση σήμερα να κάνει σε βάθος συζήτηση και να του ζητηθεί να πάρει αποφάσεις".

Το αίτημα του Α. Παπανδρέου για συνάντηση με τον Κ. Στεφανόπουλο ανάγκασε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τους οικείους του να τον πληροφορήσουν για το θάνατο του Φ. Μιτεράν, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αδυνατούσε να τον επισκεφθεί λόγω της επικείμενης μετάβασής του στη Γαλλία. Κυβερνητικοί παράγοντες, με τους οποίους επικοινώνησε χτες ο "Ρ", δήλωναν ότι σε κάθε περίπτωση η συνάντηση θα υπάρξει μόλις επιστρέψει ο Κ. Στεφανόπουλος.

Οσο για τη λεγόμενη προεδρική ομάδα, δεν έκρυβε την κατ' αρχάς ικανοποίησή της από την παραπάνω εξέλιξη, καθώς, όπως έλεγαν μέλη της, η πρώτη ενέργεια του Α. Παπανδρέου μετά από 52 μέρες νοσηλείας ήταν να κινηθεί με σεβασμό στο Σύνταγμα, σε αντίθεση με όλους εκείνους που "συνταγματολογούν την τελευταία περίοδο". Ας σημειωθεί ότι ο Κ. Παπούλιας επανήλθε χτες, σημειώνοντας ότι "κανείς δεν μπορεί να καταργήσει τον Α. Παπανδρέου", ζήτησε "να επανεξεταστούν τα πράγματα" μετά τη βελτίωση της υγείας του πρωθυπουργού και χαρακτήρισε "αρχή μεγάλης ανωμαλίας" ενδεχόμενη καθαίρεση του πρωθυπουργού.

Οι παραπάνω εξελίξεις θέτουν σε δεύτερη μοίρα τις έτσι κι αλλιώς συνεχιζόμενες διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, από πλευράς Σημίτη επαναλαμβανόταν και χτες ότι ο πρώην υπουργός είναι αποφασισμένος να μην "επιτρέψει παράταση της εκκρεμότητας", ενώ βολές εκτοξεύονταν κατά Παπούλια και Βενιζέλου, οι οποίοι κατηγορούνταν για "αφροσύνη" και "κινδυνολογικές πρακτικές". Οσον αφορά την πλευρά Τσοχατζόπουλου, μετά την "κίνηση Παπανδρέου" μιλούσε για κατάσταση που μπορεί να περιγραφεί μόνο με τους όρους "πλήρως ασταθής" και "πλήρως ασαφής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ