Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα βαθιά νερά της "νέας τάξης"

Αναχώρησε χτες, ουσιαστικά προς το άγνωστο, από τη Θεσσαλονίκη το ναυλωμένο πλοίο "Φαίδρα" με το ελληνικό εκστρατευτικό Σώμα για τη Βοσνία

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας αναχώρησαν χτες το μεσημέρι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το οχηματαγωγό του εμπορικού ναυτικού "Φαίδρα", που ναύλωσε το υπουργείο Αμυνας πληρώνοντας 64 εκατομμύρια δραχμές, 180 άνδρες και 80 οχήματα που αποτελούν τον ειδικό λόχο μεταφορών, που πρόσφερε η ελληνική κυβέρνηση στο ΝΑΤΟ στα πλαίσια εφαρμογής της συμφωνίας ειρήνης που επέβαλαν με τα βομβαρδιστικά τους οι Αμερικάνοι.

Η επιβίβαση της "Ελληνικής Δύναμης Βοσνίας" στο πλοίο ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12.30 με την επιβίβαση και του τελευταίου οχήματος. Τελικά, το πλοίο έλυσε τους κάβους του στη 1.15 το μεσημέρι και ξεκίνησε το 48ωρο ταξίδι του προς την Αδριατική Θάλασσα και το λιμάνι Πλότσε της Κροατίας, απ' όπου οι Ελληνες εθελοντές αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης θα μεταβούν στο Βίσοκο της Βοσνίας. Εκεί θα ενταχθούν στη δύναμη του βελγικού τάγματος, που σταθμεύει στην περιοχή, υπό βρετανική διοίκηση και θα συναντήσουν τους υπόλοιπους 70 Ελληνες στρατιωτικούς, που έχουν ήδη φτάσει εκεί.

Τους έταξαν...

Τη στιγμή της αναχώρησης οι λίγοι συγγενείς και φίλοι των εθελοντών που βρέθηκαν εκεί, για να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους στέκονταν φανερά προβληματισμένοι. "Τους είπαν πως θα πάνε στην Ιταλία και όχι στη Βοσνία", δήλωσε φοβερά αναστατωμένη η Μαίρη Κόταλη από τη Θεσσαλονίκη. "Δεν ήθελα να πάει, πρόσθεσε, αλλά ήταν δική του απόφαση. Εύχομαι να γυρίσουν όλοι γεροί και γρήγορα". Ανάλογη ήταν και η αντίδραση μιας άλλης μάνας της Μαγδαληνής Τσούσικου από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης: "Δεν έπρεπε να στείλουμε στρατό στη Βοσνία, και μάλιστα σε περιοχή των μουσουλμάνων, όπου οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι".

"Πήγε για τα χρήματα, δήλωσε στο "Ρ", ο θείος ενός άλλου εθελοντή. Τους έταξαν διάφορα όπως χρήματα, άδειες, προαγωγές. Πιστεύω πως λίγοι πάνε για τη δόξα ή την πατρίδα".

Η κύρια αποστολή της ελληνικής δύναμης στη Βοσνία, που φέρει την ονομασία"Βουκεφάλας",είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, η μεταφορά υλικού, έργο αρκετά δύσκολο λόγω των καιρικών συνθηκών και των διάσπαρτων ναρκοπεδίων. Πέρα από τον ειδικό λόχο μεταφορών, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει στο ΝΑΤΟ και τέσσερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, δύο φρεγάτες και δύο ναρκαλιευτικά που κάνουν περιπολίες στην Αδριατική, καθώς και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, που εκτελούν πτήσεις από το Ρίμινι της Ιταλίας στο Σαράγεβο.

Αθλιες συνθήκες

Στο μεταξύ και ενώ η ελληνική δύναμη πλέει προς τη Βοσνία οι πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή εγκατάστασής της, όπου έχουν ήδη καταφτάσει 70 άνδρες μιλάνε για άθλιες συνθήκες στρατωνισμού. Μάλιστα, γίνεται λόγος και για σχετική έκθεση του διοικητή της δύναμης που εδώ και μέρες είναι στη Βοσνία. Ο χώρος που θα εγκατασταθούν είναι ένα καταστρεμμένο πρώην εργοστάσιο που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από τους Καναδούς και Ουκρανούς κυανόκρανους του ΟΗΕ, οι οποίοι με την αποχώρησή άφησαν πίσω τους ερείπια. Οι δυσκολίες επιτείνονται και από τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στην περιοχή. Σε όλα αυτά να προστεθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και προστριβές μεταξύ των Ελλήνων και των Βέλγων υπό τη διοίκηση των οποίων θα τεθεί ο ελληνικός λόχος. Βέβαια είναι σαφές, πράγμα που επιβεβαιώνει και το ΓΕΕΘΑ ότι η ελληνική δύναμη θα εκτελεί τις επιχειρησιακές διαταγές του ΝΑΤΟικού στρατηγείου.

Συζήτηση προέκυψε επίσης και γύρω από το θέμα της θωράκισης των ελληνικών αεροσκαφών C-130 δύο από τα οποία κάνουν πτήσεις στη Βοσνία. Η συζήτηση αφορά τη μη επένδυση του εσωτερικού των αεροσκαφών, με το υλικό "κέβλαρ" που προστατεύει τα πληρώματα και τους επιβαίνοντες από τα βλήματα ελαφρών όπλων. Ωστόσο, ο αντίλογος λέει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι η συζήτηση αποβλέπει στην άσκηση πιέσεων για νέες αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ