Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λειτουργούν με τον ίδιο αυτόματο πιλότο
  • Κενό δεν έχουμε από τη στιγμή που αρρώστησε ο πρωθυπουργός, αφού δε σταμάτησε η λιτότητα και η ανεργία, ούτε η προσπάθεια εκποίησης επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας
  • Παίζονται πολιτικά παιχνίδια γύρω από το κρεβάτι ενός βαριά άρρωστου ανθρώπου, με επίκεντρο τα δημόσια έργα, το Πακέτο Ντελόρ, το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε αποφάσεις οικονομικής σημασίας
  • Οι λόγοι που επιβάλλουν την αντικατάσταση του πρωθυπουργού

"Θα είχε νόημα να συζητηθεί πρόταση μομφής στην κυβέρνηση αν υπήρχε πρόθεση από τη ΝΔ π.χ. να θέσει σε αμφισβήτηση τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την πρόταση μομφής θα την υποστηρίζαμε χωρίς δισταγμό. Κάτι τέτοιο όμως δε γίνεται, γιατί θα αναγκαζόταν η ΝΔ να αλλάξει το δικό της πρόγραμμα, το οποίο δε διαφέρει από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αφού λειτουργούν με τον ίδιο αυτόματο πιλότο, τα καπιταλιστικά κέρδη, τις επιλογές των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Τα παραπάνω αποκαλυπτικά τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας χτες στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσε η ΝΔ.

Το νόημα της συζήτησης

"Επιτρέψτε μου να υποβάλλω ένα ερώτημα, τι νόημα έχει μια τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για το πρόβλημα της αντικατάστασης του πρωθυπουργού;",αναρωτήθηκε ξεκινώντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. "Τρεις ολόκληρες μέρες συζήτηση για ένα θέμα που μπορεί να εξαντληθεί σε μια απογευματινή συνεδρίαση. Οταν την ίδια ώρα μεγάλα προβλήματα του λαού, που έχουν σχέση με τη δουλιά, τα εισοδήματά του, την ανεργία, τα δημοκρατικά του δικαιώματα είτε δε συζητούνται δημόσια καθόλου, είτε κλείνονται με τοποθετήσεις στο άψε σβήσε. Τη στιγμή που πίσω από τις πλάτες του λαού ετοιμάζεται η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με σαφείς στόχους να προωθηθούν νέες πιο βαριές στρατηγικές σε βάρος των λαών της Ευρώπης. Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός δεν έχει ενημερωθεί ποιο όργανο πήρε απόφαση για την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού Σώματος στη Βοσνία".

"Θα είχε νόημα να συζητηθεί πρόταση μομφής στην κυβέρνηση", συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα, "αν υπήρχε πρόθεση από τη ΝΔ π. χ. να θέσει σε αμφισβήτηση τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Αυτήν την πρόταση μομφής θα την υποστηρίζαμε χωρίς δισταγμό. Κάτι τέτοιο όμως δε γίνεται, γιατί θα αναγκαζόταν η ΝΔ να αλλάξει το δικό της πρόγραμμα, το οποίο δε διαφέρει από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αφού λειτουργούν με τον ίδιο αυτόματο πιλότο, τα καπιταλιστικά κέρδη, τις επιλογές των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η γνώμη του ΚΚΕ

"Στο συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι εξαντλήθηκαν και με το παραπάνω όλα τα όρια ανοχής, συναισθηματισμού, κατανόησης στο θέμα της ασθένειας και αντικατάστασης του πρωθυπουργού. Εχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συνέχισε:

"Είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι ελάχιστες εξαιρέσεις βουλευτών και υπουργών που πιστεύουν στα αλήθεια ότι υπάρχει προοπτική ο Ανδρέας Παπανδρέου να είναι σε θέση να ασκήσει τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, ανεξάρτητα αν θα έχει βελτίωση ή όχι.

Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την περίπτωση ενός υγιούς πρωθυπουργού ο οποίος αρρώστησε αιφνίδια. Αν έτσι ήταν τα πράγματα, το ΚΚΕ θα έδινε περίοδο χάριτος. Πρόκειται για μια βαρύτατη ασθένεια ενός ήδη χρόνια άρρωστου πρωθυπουργού, που δεν μπορούσε να λειτουργήσει με βάση τις απαιτήσεις του αξιώματός του και πριν.

Ας μου επιτραπεί να πω ότι μια τέτοια κατάσταση βόλεψε την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται ότι έχει την υψηλή εποπτεία, αλλά για τα μάτια ενός μεγάλου τμήματος του λαού δεν πρέπει να φέρνει και προσωπικές ευθύνες. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η κυβέρνηση σήμερα πρέπει να δεσμευτεί για την ημερομηνία αντικατάστασης του πρωθυπουργού. Δε μας πέφτει λόγος για το αν θα μείνει ή όχι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όπως και αν θα αξιοποιηθεί και πώς η πολιτική παρουσία του στην περίπτωση που βελτιωθεί η υγεία του. Αυτό που σήμερα πρέπει να απαντηθεί είναι αν υπάρχει θέμα αντικατάστασης άμεσα. Οσα έχουν ειπωθεί ως τώρα επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Από αυτήν την αίθουσα δεν μπορεί να φύγουμε με θολές ιδέες, με ναι και όχι, με ναι μεν αλλά".

Ανησυχούμε

"Ανησυχούμε με απόψεις που λέγονται δεξιά και αριστερά, ότι ναι θα γίνει η αντικατάσταση, είναι επιβεβλημένη, αλλά αυτή θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τη θέληση του πρωθυπουργού, και ότι δεν πρέπει να παρακαμφθεί το συναισθηματικό θέμα", τόνισε, συνεχίζοντας την παρέμβασή της η Αλέκα Παπαρήγα. "Ο σεβασμός της προσωπικότητας είναι οπωσδήποτε ζήτημα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει το Α και το Ω. Διαφωνούμε ριζικά με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αναγορεύουν το δημόσιο αξίωμα σε ατομική, προσωπική ιδιοκτησία.

Επιπλέον, θέτουμε και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα. Εδώ και δύο μήνες δεν έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ καμία υπεύθυνη ενημέρωση για την κατάσταση του πρωθυπουργού, για την προοπτική της. Εμείς το είχαμε ζητήσει, αλλά δεν πήραμε απάντηση, ή μάλλον πήραμε την ανεπίσημη απάντηση ότι έχουμε δίκαιο.

Οφειλε η κυβέρνηση να ορίσει κάποιον αρμόδιο για να μας κατατοπίζει γύρω από τις εξελίξεις αλλά και τους προβληματισμούς του κυβερνώντος κόμματος.

Τα ιατρικά ανακοινωθέντα δεν καλύπτουν την υποχρέωση της κυβέρνησης για ενημέρωση των κομμάτων. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα περιφρόνησης και αλαζονείας.

Η δική μας άποψη για το θέμα της ασθένειας και της αντικατάστασης του πρωθυπουργού συμπίπτει σε λίγα μόνο σημεία με τις απόψεις των άλλων κομμάτων και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ. Εχουμε και σοβαρότατες διαφορές για τις γενικότερες θέσεις που αναπτύσσουν, και τον τρόπου που χρησιμοποιούν το υπαρκτό αυτό πρόβλημα.. Κατά τη γνώμη μας, το μετατρέπουν σε σημαία ευκαιρίας για να υψώσουν φραστικούς τόνους πολεμικής απέναντι στην κυβέρνηση, καμουφλάζ σε γενικότερες συγκλίσεις και ομοιότητες που υπάρχουν σε κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Σωστά ο κ. Παπαντωνίου αντέδρασε, ομολογώντας την αλήθεια, ότι το κύριο δεν είναι οι διαφορές για την αντικατάσταση, αλλά η δυνατότητα συγκατοίκησης ανάμεσα στα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού προσανατολισμού".

Στάση πολιτική

"Για άλλη μια φορά επανελήφθη το ίδιο", υπενθύμισε στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα, "τόνοι πολεμικής για την ασθένεια του πρωθυπουργού, ενώ στα μουγκά περνάει η συμφωνία για μια σειρά καίρια προβλήματα, όπως είναι π.χ. η κατάργηση του Βέτο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα μαγειρέματα σε βάρος των λαών που γίνονται στα Βαλκάνια ύστερα από την περίφημη συμφωνία του Ντέιτον. Καμία κουβέντα δε γίνεται για την απαίτηση του ΣΕΒ να σκύψουν οι εργαζόμενοι το κεφάλι και να είναι ευχαριστημένοι με τη φτώχεια τους. Μουγκή η κυβέρνηση και τα κόμματα για την περίφημη Διακυβερνητική. Ακρα του τάφου σιωπή κυριαρχεί όσον αφορά στην πορεία των Συλλογικών Συμβάσεων. Λαλίστατα τα κόμματα μπροστά στα ΜΜΕ, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους στην αποστολή εκστρατευτικού Σώματος από την πλευρά της κυβέρνησης στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δύναμης στη Βοσνία. Το τελευταίο επεισόδιο της περασμένης Κυριακής, "το αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας δέχτηκε πυρά, συγκρούσεις μεταξύ κροατών και μουσουλμάνων", επιβεβαιώνει ότι δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι μπορεί αύριο να γυρίσουν Ελληνες τραυματισμένοι, ανάπηροι, ή και να δουν τα μάτια μας φέρετρα στην Ελλάδα. Αποτελεί πρόκληση να προσφωνούνται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι Ελληνες φαντάροι διπλωμάτες, όπως είναι ακόμα πιο χειρότερη πρόκληση να στρατολογούνται εθελοντές, τάχα οραματιστές της ειρήνης, αντί 1.500 και 2.000 δολαρίων το μήνα. Ας μη ξεχνάμε ότι τις σπίθες του πολέμου στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν τις άναψαν ούτε οι φαντάροι ούτε οι απλοί πολίτες, αλλά οι στρατολογημένοι μισθοφόροι της Γερμανίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους παρόμοιους και η στάση μας στην πρόταση δυσπιστίας θα είναι στάση πολιτική. Δε μας επιτρέπεται να παραβλέπουμε όλες τις σκοπιμότητες που υπηρετεί και η στάση της κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων.

Υπάρχει ο αυτόματος πιλότος της Συνθήκης του Μάαστριχτ

"Δε συμμεριζόμαστε π.χ. ότι εξαιτίας της ασθένειας του πρωθυπουργού υπάρχει βαθιά πολιτική κρίση, ότι διαλύεται το πολιτικό σύστημα, ότι παραλύει η ελληνική κοινωνία, και ότι η Ελλάδα χάνει το τρένο όπως λένε", επισήμανε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. "Δε συμμεριζόμαστε κορόνες του τύπου ότι η Ελλάδα έγινε Βυζάντιο, χώρα τριτοκοσμική, ενώ πρέπει να αποδείξει ότι είναι χώρα σύγχρονη ευρωπαϊκή. Λες και έχουμε ξεχάσει τι γίνεται στο πολιτικό σύστημα στη δημόσια ζωή αυτών των χωρών που αποκαλούνται αναπτυγμένες, σύγχρονες και ευρωπαϊκές. Οσο πάσχει η Ελλάδα πάσχουν το ίδιο και άλλες χώρες.

Ας μη ξεχνάμε τι έγινε πριν λίγο καιρό στη γειτονική μας Ιταλία με τις αποκαλύψεις για τη σχέση της μαφίας με τα πολιτικά κόμματα, τι έγινε με τους κυρίους Κράξι και Σία, που τώρα παραθερίζουν στην Τυνησία, ας μη ξεχνάμε τα σκάνδαλα στην Ισπανία, τη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία. Ας μη ξεχνάμε ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποφέρουν και από ηθική και από κοινωνική κρίση. Αυτά δεν τα επικαλούμαστε για να δώσουμε συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση, αλλά για να πούμε απλώς ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να βγάλει πολλά συμπεράσματα πολιτικά και από αυτό το πρόβλημα που συζητάμε σήμερα. Κυρίως, να μη αποπροσανατολίζεται γύρω από το ρόλο των προσώπων και των προσωπικών διαφωνιών, το ρόλο των προσωπικοτήτων, είτε είναι, είτε δεν είναι χαρισματικές.

Κενό δεν έχουμε από τη στιγμή που αρρώστησε ο πρωθυπουργός, αφού δε σταμάτησε η λιτότητα και ανεργία, ούτε η προσπάθεια εκποίησης επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Υπάρχει ο αυτόματος πιλότος του Προγράμματος Σύγκλισης και της Συνθήκης του Μάαστριχτ, υπάρχει η δεδηλωμένη βούληση της κυβέρνησης για μια αντιλαϊκή πολιτική, η οποία ήταν και πολιτικό πιστεύω του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες μας ενδιαφέρει το κάθε πρόβλημα από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο να αποτελεί ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να αναπτύσσει το κριτήριο του, ώστε να μη παρασύρεται πότε από εδώ και πότε εκεί. Αλλωστε το πολιτικό κριτήριο και η πείρα είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο του λαού που μπορεί να το χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά στις δύσκολες μέρες που ζούμε".

Γιατί επιβάλλεται η αντικατάσταση

"Οι λόγοι για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού", δήλωσε στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα, "κατά τη δική μας γνώμη είναι οι παρακάτω:

1. Πρέπει να υπάρχει πρωθυπουργός ώστε να μη διαχέονται οι ευθύνες, να μην υπάρχει ένα πρόσθετο καμουφλάζ στα πραγματικά προβλήματα.

2. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην κομματική εκμετάλλευση της ασθένειας του πρωθυπουργού, που γίνεται συνειδητά και από πολλές πλευρές.

Μπορεί να φαίνεται ότι το κυβερνητικό κόμμα βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της εκκρεμότητας, ότι η υπόθεση αυτή μάλλον βλάπτει το ΠΑΣΟΚ παρά το ωφελεί. Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι πως το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί το πρόβλημα πολλαπλώς: Αλλοι χρησιμοποιούν τη μέθοδο της συναισθηματικής φόρτισης. Αλλοι καλλιεργούν μάταιες ελπίδες, ότι όταν αντικατασταθεί ο πρωθυπουργός τότε το πολιτικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί και το ΠΑΣΟΚ θα είναι πανέτοιμο να δώσει λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

Η στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ έχει ανταποδοτικότητα, την καπηλεύεται η ΝΔ και στη συνέχεια η στάση της ΝΔ έχει νέα ανταποδοτικότητα. Το ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί την πολεμική της ΝΔ για να ζητά άνευ όρων ανοχή και συσπείρωση, επικαλούμενο τον κίνδυνο διάσπασης κλπ., άρα κινδύνους επιστροφής της ΝΔ.

3. Η σημερινή κατάσταση επιτρέπει μια σειρά σοβαρά γεγονότα να περνάνε στο περιθώριο του λαϊκού ενδιαφέροντος, πράγμα που ωφελεί και την κυβέρνηση και τα αλλά κόμματα που δε θέλουν η πολιτική αντιπαράθεση να περιέχει τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

4. Επιτρέπει την καλλιέργεια ενός κλίματος που παρεμποδίζει την ανάπτυξη των μαζικών αγώνων.

Θυμίζω, συνδικαλιστικές ηγεσίες που βρήκαν ευκαιρία να αναστείλουν αγώνες. Κυβερνητικά στελέχη που να ζητούν πίστωση χρόνου μπροστά στο μείζον θέμα της υγείας του πρωθυπουργού.

5. Επιπλέον, η παράταση της εκκρεμότητας εθίζει την κοινή γνώμη να μη αντιδρά στη λογική του παράλογου".

Η ουσία του προβλήματος

"Ολα τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, αφαιρώντας τις υπερβολές που υπάρχουν, ακόμα και τον κίνδυνο της σκόπιμης δυσφήμισης, επιτρέπουν να πούμε ότι γύρω από το κρεβάτι ενός βαριά άρρωστου ανθρώπου παίζονται πολιτικά παιχνίδια με επίκεντρο τα δημόσια έργα, το Πακέτο Ντελόρ, το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε αποφάσεις οικονομικής σημασίας", επισήμανε, ολοκληρώνοντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. "Και ας μη βιαστούν μερικοί να μας πουν για κυνήγι μαγισσών. Ξέρουμε καλά ότι τα τελευταία χρόνια το ποιος θα είναι αρχηγός των κομμάτων της διαχείρισης και συνδιαχείρισης έχει λόγο επηρεασμού και ο οικονομικός και ο ξένος παράγοντας και επιχειρηματικοί όμιλοι και συγκροτήματα.

Αλλωστε όλοι βλέπουμε τους άμεσα και έμμεσα ενδιαφερομένους να τρέχουν να δώσουν εξετάσεις και διαπιστευτήρια, με το πήγαινε έλα στο ΣΕΒ και όχι μόνο.

Γι όλους αυτούς τους λόγους, ζητάμε την άμεση αντικατάσταση του πρωθυπουργού. Είναι δικό σας πρόβλημα να το λύσετε, δεν είναι όμως δικό σας πρόβλημα και δική σας υπόθεση να το αφήσετε να λιμνάσει. Δε μας αφορούν τα όποια εσωκομματικά προβλήματα, αυτά δεν έχουν θέση όταν πρόκειται για το ζήτημα του πρωθυπουργού. Η ευθύνη σας είναι τεράστια, δίπλα σε όλα τα βάσανα που έχετε σωρεύσει στον ελληνικό λαό μη προσθέτετε και άλλο ένα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μεγαλύτερη «ασθένεια» είναι η πολιτική τους (2010-11-05 00:00:00.0)
Οι «φούσκες» είναι... «παιδική ασθένεια»! (2001-02-01 00:00:00.0)
Ανοιχτή σύγκρουση για τα "πόστα" (1996-04-19 00:00:00.0)
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ (1996-01-12 00:00:00.0)
Παιχνίδια και εμπαιγμός με τη διαδοχή (1996-01-04 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες για την "αντικατάσταση Παπανδρέου" (1996-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ