Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στον αστερισμό των παρασκηνίων και των "μαχαιρωμάτων"

Στον αστερισμό των παρασκηνιακών διεργασιών συνεχίζει να κινείται το ΠΑΣΟΚ, μια μέρα μετά την ψηφοφορία που ανέδειξε νέο πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη. Το παζάρι, που μέχρι χτες αφορούσε το ποιος θα είναι διάδοχος του Α. Παπανδρέου, σήμερα μετατίθεται στο επίπεδο του ποιος και από ποια θέση θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, και οι οποίες βεβαίως δεν έχουν σχέση με τις ειδυλλιακές επικλήσεις της ενότητας, είναι οι θέσεις των διαφόρων πλευρών, όπως διατυπώνονται ανεπισήμως.

Καταγγελίες και
διάρρηξη σχέσεων

Συγκεκριμένα, η πλευρά Τσοχατζόπουλου πνέει μένεα κατά του Κ. Λαλιώτη, ο οποίος θεωρείται ότι έπαιξε "μακιαβελικό ρόλο", όχι μόνο κατά την εκλογή πρωθυπουργού, αλλά καθ' όλη την προηγούμενη περίοδο. Στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ καταλογίζεται μεθόδευση, η οποία ξεκίνησε με την απομάκρυνση του Α. Τσοχατζόπουλου από τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, έφτασε στην υπονόμευση της υποψηφιότητας Τσοχατζόπουλου για τη θέση του πρωθυπουργού και αποβλέπει στην πλήρη αποδυνάμωσή του, με στόχο την κατάληψη από τον Κ. Λαλιώτη της θέσης του προέδρου του κόμματος στο επόμενο συνέδριο. Ας σημειωθεί ότι, παρά τις επίσημες δηλώσεις Τσοχατζόπουλου για "τίμια στάση" που επέδειξε ο Κ. Λαλιώτης στη συνεδρίαση της ΚΟ, αλλά και τις τοποθετήσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι δε "μαγείρεψε" τα αποτελέσματα, η πλευρά Τσοχατζόπουλου δηλώνει ότι "ο Ακης δεν πρόκειται ούτε να συγχωρήσει ούτε να ξεχάσει τη στάση του". Εντονη είναι η δυσφορία του Α. Τσοχατζόπουλου και κατά μερίδας των "προεδρικών", που θεωρείται ότι "ελέγχονται" από την Δ. Λιάνη... Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο εκτελών χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού, σε επικοινωνία του με τη σύζυγο του Α. Παπανδρέου, την κατηγόρησε για την τακτική τόσο του Γερ. Αρσένη στο β γύρο, όσο και "φίλων" του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όπως ο Κ. Παπούλιας, που υποστηρίζεται ότι στήριξε τον Κ. Σημίτη...

Εκείνο που φοβάται η πλευρά Τσοχατζόπουλου είναι μήπως "το παιχνίδι που παίχτηκε εις βάρος της στην ΚΟ συνεχιστεί", με την τακτική που θα ακολουθηθεί, τόσο σε σχέση με το σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και αναφορικά με τη σύγκληση ή όχι συνεδρίου. Συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται, όπως εκτιμάται, ο νέος πρωθυπουργός να προτείνει στον Α. Τσοχατζόπουλο θέση αντιπροέδρου ή την παραμονή του στο υπουργείο που ήδη κατέχει (αφού "δεν τους συμφέρει σε αυτή τη φάση η μη συμμετοχή του Ακη στην κυβέρνηση"), αλλά με τέτοιους όρους που θα τον οδηγούν σε μη αποδοχή, με κίνδυνο να κατηγορηθεί ως "διασπαστής της ενότητας".

Σενάρια "μαχαιρωμάτων"

Από τα πιο "εφιαλτικά σενάρια" θεωρείται το να προταθεί στον Α. Τσοχατζόπουλο η θέση υπουργού Εξωτερικών (που δεν αποκλείουν να παραμείνει στον Κ. Παπούλια!) και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται, α) οι Αμερικανοί δε θέλουν εκεί τον ακραιφνή φιλοΕΟΚικό Θ. Πάγκαλο, β) πρόκειται για θέση "εκρηξιγενή". Οσο για τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Ιούνη, η πλευρά Τσοχατζόπουλου, αν και επισήμως δηλώνει ότι ο ίδιος παραμένει στην απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ΕΓ, δεν έχει καταλήξει τι στάση θα κρατήσει, αφού μέχρι στιγμής "δεν έχουμε - όπως αναφέρουν - πλήρη εικόνα για το παιχνίδι που παίζεται".

Στενοί συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου σημείωναν χτες ότι στο ίδιο "γήπεδο" με τον Κ. Λαλιώτη έπαιξαν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης,και ο Στ. Τζουμάκας.Αναφερόμενοι ειδικότερα στις κινήσεις του Κ. Λαλιώτη, σημείωναν με νόημα ότι ένα από τα "ατού" που χρησιμοποίησε υπέρ της υποψηφιότητας Σημίτη, ήταν η αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν σε μεγάλη μερίδα βουλευτών οι δυο απανωτές συνεντεύξεις της Δήμητρας Παπανδρέου στα δυο περιθωριακά περιοδικά. Συνεντεύξεις, για τις οποίες εκφράζονται "απορίες" για τις σκοπιμότητες που τελικά εξυπηρέτησαν...

Οι ίδιοι συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου πρόσθεταν ότι φάνηκε πως ο Γερ. Αρσένης "δεν μπόρεσε να πείσει μεγάλη μερίδα βουλευτών που επηρεάζει, ώστε να στηρίξουν στο δεύτερο γύρο την υποψηφιότητα Ακη". Ωστόσο, δεν εμφανίζονται καθόλου κατηγορηματικοί για τις πραγματικές προθέσεις του Γερ. Αρσένη...

Σύγκρουση ή
συμβιβασμός;

Εν κατακλείδι, η αίσθηση των ίδιων κύκλων είναι ότι η "λύση επιβλήθηκε απ' έξω",ενώ δεν απέκλειαν συμφωνία, έστω προσωρινή, μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων, προσθέτοντας ότι "οι εξελίξεις θα δείξουν καλύτερα το παιχνίδι που παίχτηκε". Σε ό,τι αφορά το "τι μέλλει γενέσθαι", η εκτίμησή τους είναι ότι υπάρχει ανησυχία σε μεγάλο κομμάτι του κομματικού σώματος, ενώ εντελώς κατηγορηματικοί ήταν στην εκτίμησή τους ότι ακόμα και ο Σημίτης του 1985, δηλαδή, των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και της διά νόμου απαγόρευσης κάθε αύξησης στους μισθούς και τα μεροκάματα, θα μοιάζει "με αγγελούδι" μπροστά στα επερχόμενα μέτρα.Τελικά, η στάση αυτών των δυνάμεων φαίνεται να είναι "άμυνα και ανασύνταξη".Ας σημειωθεί ότι με χτεσινές του δηλώσεις ο Α. Τσοχατζόπουλος τάχθηκε κατ' αρχήν κατά της ανασύνθεσης του ΕΓ - στο οποίο δε μετέχει ο Κ. Σημίτης - άφησε τελικά, όμως, ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι, "αν υπάρξει τέτοιο θέμα, θα το συζητήσουμε στα όργανα".

Η πλευρά Αρσένη

Η πλευρά Αρσένη θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει την παραμονή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και επιδιώκει αναβάθμιση με την ανάθεση ρόλου αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Οσο για τη διαδικασία στην ΚΟ, υποστηρίζεται με νόημα ότι τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά, αν δεν επέμενε ο Γ. Χαραλαμπόπουλος στην υποψηφιότητά του. Φόβοι εκφράζονται για το κατά πόσο θα μπορέσει ο Γερ.Αρσένης να συνεχίσει την πολιτική του στο υπουργείο και όσον αφορά το "Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα", αλλά και όσον αφορά τις υποσχέσεις για το νέο μισθολόγιο των αξιωματικών.

Τα "πόστα" της ...ενότητας

Ας σημειωθεί ότι χαρακτηριστικές της δύναμης του "αλισβερισιού", σχετικά με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, είναι οι δηλώσεις των Απ. Κακλαμάνη και Γ. Χαραλαμπόπουλου αναφορικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η ενότητα θα κριθεί από το αν θα καταλάβουν πόστα όλες οι εσωκομματικές τάσεις, με επικεφαλής τους τρεις συνυποψήφιους του Κ. Σημίτη. Πάντως, ας σημειωθεί ότι βουλευτές του κλίματος Σημίτη τάσσονταν χτες κατά της θέσπισης αντιπροέδρων, ενώ υποστήριζαν ότι ο νέος πρωθυπουργός δε θα κινηθεί με στόχο τη διατήρηση ισορροπιών, ώστε να "τελειώνει νωρίς" με τους αντιπάλους του.

Το παραπάνω "δίλημμα" αποτελεί την πηγή της παραγωγής πλήθους σεναρίων, που κυκλοφορούν περί του ποιος μπαίνει και ποιος φεύγει από την κυβέρνηση. Στους δεύτερους κατατάσσεται σίγουρα ο Αντ. Λιβάνης, ο οποίος παρέδωσε σημείωμα στον Κ. Σημίτη, όπου εξηγεί γιατί δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση όπου δεν προεδρεύει ο Α. Παπανδρέου. Ανάλογη είναι η πορεία αρκετών "προεδρικών". Πάντως, από την πλευρά Σημίτη δεν υπήρχε χτες έγκυρη πληροφόρηση για τις προθέσεις του όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης που το σχήμα της θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις συναντήσεις που αναμένεται να έχει σήμερα με τους Α. Τσοχατζόπουλο, Γερ. Αρσένη, Κ. Λαλιώτη, Κ. Σκανδαλίδη, Θ. Πάγκαλο, Β. Παπανδρέου, Π. Αυγερινό κ.ά.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ