Σάββατο 20 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εμμονή στην ίδια συναινετική τακτική
  • Μόνο επιμέρους αναπροσαρμογές στην αντιπολιτευτική τακτική της πολιτικής συναίνεσης, θα κάνει ο Μ. Εβερτ
  • "Ζεστή" υποδοχή του Κ. Σημίτη και από τον Κ. Μητσοτάκη

Εικόνα επιδεικτικής αδιαφορίας για την εκλογή του Κ. Σημίτη, επιχειρεί να εκπέμψει η ηγεσία της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνει.

Η προοπτική της εκλογικής αναμέτρησης με ένα ΠΑΣΟΚ που θα έχει επικεφαλής τον "εκσυγχρονιστή" Κ. Σημίτη, προκαλεί ταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι έχει σοβαρή ικανότητα διείσδυσης στους ψηφοφόρους της συντηρητικής παράταξης.

Ο Μ. Εβερτ ωστόσο, δε δείχνει σημάδια ταραχής ούτε σκέφτεται να αναθεωρήσει τη συναινετική αντιπολιτευτική τακτική του, η οποία θα υποστεί μόνο ορισμένες προσαρμογές αλλά στην ίδια κατεύθυνση. Αντίθετα η ηγεσία της ΝΔ φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια "φυγή προς τα εμπρός", σε ακόμα περισσότερο νεοφιλελεύθερες επιλογές, επιχειρώντας παράλληλα να "ρυμουλκήσει" και τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. "Την τακτική μας θα την προσαρμόσουμε στην τακτική της κυβέρνησης", δήλωσε χτες ο Θ. Κασίμης."Αυτό δε σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι έχουμε σκοπό να πάμε ούτε σε οξύτητα ούτε να αλλάξουμε τους τόνους αντιπαράθεσης.

Στα στελέχη του κόμματος που έχουν αναστατωθεί, οι απαντήσεις της Ρηγίλλης είναι καθησυχαστικές, του τύπου "δεν είναι νέο πρόσωπο ο Σημίτης, έχει δοκιμαστεί και έχει τρωτά σημεία, όπως δεν ύψωσε το ανάστημά του στον Α. Παπανδρέου όσο χρειαζόταν, δίστασε στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων, δεν απορρόφησε τα κοινοτικά κονδύλια στο υπουργείο του" κ. ά.

Ταυτόχρονα αμφισβητούν - αν και εύχονται - τις δυνατότητες του Κ. Σημίτη "να απεμπλακεί από τα εσωκομματικά δεσμά" και να προχωρήσει σε γρήγορη εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών στην οικονομία κ. α.

Η ηγεσία της ΝΔ έδωσε χτες ένα δείγμα γραφής για την τακτική που θα ακολουθήσει, με τη σύσκεψη που έγινευπό την προεδρία του Μ. Εβερτ για την οικονομία με τη συμμετοχή αρκετών στελεχών μεταξύ των οποίων οι Στ. Μάνος, Στ. Δήμας και Γ. Σουφλιάς.Μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΟΚΕ Οικονομικών Αν. Παπαληγούρας στις δηλώσεις του υπέδειξε έμμεσα πλην σαφώς ένα πρώτο πεδίο δόξης αλλά και δοκιμασίας για την κυβέρνηση. Με λίγα λόγια κάλεσαν τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει το θέμα των εσόδων και των κρατικών δαπανών, στα δεδομένα πλαίσια.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Με θετικό τρόπο υποδέχτηκε την εκλογή του Κ. Σημίτη ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης. Στη δήλωσή του χαρακτήρισε θετικό γεγονός για την πολιτική ζωή ότι η κρίση ξεπεράστηκε με τη δημοκρατική εκλογή νέου πρωθυπουργού. "Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, χειραφετείται, παύει να έχει το χαρακτήρα αρχηγικού κόμματος και η πολιτική ζωή εισέρχεται σε μια νέα περίοδο, η οποία απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας από ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα". Ο Κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε "το γύρισμα της σελίδας να είναι μια ευκαιρία να γυρίσουμε και πάλι στην ουσία της πολιτικής και να συζητήσουμε επιτέλους τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία". Καταλήγοντας, συγχάρηκε τον Κ. Σημίτη και του ευχήθηκε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Αντίθετα ο Σ. Κούβελας δεν έκρυψε τους φόβους του για την αναμέτρηση με τον Κ. Σημίτη τονίζοντας χαρακτηριστικά στον "Φλας": "Ο κ. Σημίτης είναι μια εκδοχή ή μια έκδοση του δικού μας χρώματος, όπως είναι οι κασέτες τις οποίες βγάζει κανείς χωρίς την άδεια του παραγωγού, τις λαθραίες. Αυτό ενέχει έναν κίνδυνο ασυζητητί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ