Σάββατο 27 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ανταγωνισμοί με φόντο τα Σκόπια

Το Βελιγράδι προχωρά στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ, πιθανότατα, ως Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανατρέποντας τα δεδομένα της διαπραγματευτικής διαδικασίας Αθήνας και Σκοπίων

Διόλου ικανοποιητικά για τα ελληνικά συμφέροντα εμφανίζονται τα νέα δεδομένα στα Βαλκάνια, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την αμερικανικού τύπου διευθέτηση της βοσνιακής κρίσης, καθώς το παιχνίδι των ανταγωνισμών και της άσκησης πιέσεων πραγματοποιείται αυτή τη φορά με φόντο την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στο παιχνίδι αυτό, εκτός από τους γνωστούς πρωταγωνιστές, την Αθήνα, τα Σκόπια, την Ουάσιγκτον και τις ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ, έρχεται να προστεθεί και το Βελιγράδι, που διεκδικεί, και αυτό, το "ρόλο" του στην περιοχή.

Η απόφαση του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει τα Σκόπια μέχρι τέλη του μήνα, και μάλιστα με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, στράφηκε στην Ουάσιγκτον ζητώντας της να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου η κυβέρνηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας είτε να επιβραδύνει τις κινήσεις της μέχρι την κατάληξη της διαδικασίας των συνομιλιών Αθήνας και Σκοπίων, είτε να αναγνωρίσει το νέο κράτος με την προσωρινή του ονομασία ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εκτιμούν πως το Βελιγράδι θα ικανοποιήσει, τελικά, το ελληνικό αίτημα, κάτι που πιθανώς θα ανακοινωθεί το επόμενο διήμερο, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν, πως η κίνηση του Βελιγραδίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας συστηματικής προσπάθειας, που στόχο έχει τη ρυμούλκηση των Σκοπίων στη σφαίρα επιρροής της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

Το γεγονός αυτό, πάντως, αναμένεται να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζητά απεγνωσμένα τρόπους απεμπλοκής από την ανελαστική θέση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα του όρου. Θέση την οποία επανέλαβε, μάλιστα, χτες κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, ο οποίος επανειλημμένα στο παρελθόν είχε δηλώσει πως η υπόθεση των Σκοπίων, όπως είχε τεθεί από την εξωτερική πολιτική της χώρας, "είναι χαμένη υπόθεση". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, η γνωστοποίηση των προθέσεων του Βελιγραδίου υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχεία και οριστική διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας, γεγονός που αναμένεται να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, η οποία φέρεται αποφασισμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε, αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν και δημόσια πως η χώρα πρέπει να επιδιώξει έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες εκμετάλλευσης ενός συμβιβασμού, τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση και την Πολιτική Ανοιξη, όσο και από την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία μετά τη διαδοχή του Α. Παπανδρέου αναζητά αφορμές προκειμένου να εκδηλωθεί. Ισως, την πραγματικότητα αυτή είχε υπόψη του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Μαγγίνας, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό περιέγραψε ένα πιθανό σενάριο εξελίξεων. "Θα πάμε, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, σε μια λύση, την οποία ίσως και από παλικαρισμό αρνηθεί να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα την επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς αναγνώριση του Κοσσόβου η Ελλάδα και κινητικότητα για ΠΓΔΜ (2015-08-18 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για διαπραγματεύσεις (2005-10-11 00:00:00.0)
Επανέναρξη διαλόγου (2004-09-22 00:00:00.0)
"Τιμωρία, διάλογος και ειρήνη" αλά αμερικάνικα (1998-05-12 00:00:00.0)
Μοχλός πίεσης με... όνομα (1997-02-09 00:00:00.0)
Παρατείνεται η εκκρεμότητα (1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ