Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Επανέναρξη διαλόγου

Η Αθήνα ανησυχεί για ενδεχόμενη αστάθεια στην ΠΓΔΜ

Οι συζητήσεις, που τον τελευταίο - προεκλογικό - καιρό πολλαπλασιάζονται στις ΗΠΑ, για μια «οριστική λύση» στα Βαλκάνια με πρώτο βήμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, υποχρεώνει την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να ασχοληθεί με την εκκρεμότητα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στο ελληνικό ΥΠΕΞ σχεδιάζουν μια «δυναμική» εμφάνιση στα Βαλκάνια η οποία θα πιστοποιηθεί από σειρά επισκέψεων του υπουργού στις πρωτεύουσες των γειτονικών χωρών. Σκοπός αυτής της κινητικότητας είναι να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον και το «ρόλο» της Αθήνας για τις εξελίξεις στην περιοχή. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εμφανιστεί ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και δε σύρεται πίσω από τις (αναμενόμενες) εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσσόβου.

Καθώς το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί η διαδικασία για την αναγνώριση του Κοσσόβου, θα δημιουργήσει νέες προσδοκίες στον αλβανικό εθνικισμό, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ της οποίας ο μισός πληθυσμός αποτελείται από αλβανικής συνείδησης πολίτες. Για το σκοπό αυτό, η Αθήνα, έχει αποφασίσει να ζητήσει την επανέναρξη του διαλόγου για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας του κράτους.

Η πρώτη κίνηση της Αθήνας προς αυτή την κατεύθυνση καταγράφηκε την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, παρουσία του πρέσβη της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη Αδαμάντιου Βασιλάκη, συναντήθηκε με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ για το θέμα της διαπραγμάτευσης Ελλάδας - ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι «πρόκειται για μια δήλωση σταθερής βούλησης για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, όπως ακριβώς προβλέπεται από το άρθρο 5 της ενδιάμεσης συμφωνίας. Το διαδικαστικό πλαίσιο του διαλόγου παραμένει το ίδιο, δηλαδή, ανάμεσα στους Μονίμους Αντιπροσώπους της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και του ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διάβημα στα Σκόπια (2012-01-27 00:00:00.0)
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ (2012-01-04 00:00:00.0)
Αμερικανοκινούμενη «κινητικότητα» (2008-10-11 00:00:00.0)
Το βαλκανικό «δάσος» φλέγεται (2008-03-02 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για διαπραγματεύσεις (2005-10-11 00:00:00.0)
Ξανάρχισαν οι συνομιλίες στον ΟΗΕ (2004-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ