Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Πράσινο φως» υπό όρους για Τουρκία

«Θετική υπό προϋποθέσεις» αναμένεται να είναι η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Δεκέμβρη.

«Πρόγευση» για τη θέση της Κομισιόν, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 6 Οκτώβρη, έδωσαν με χτεσινές τους δηλώσεις ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο και ο αρμόδιος επίτροπος για τη Γεωργία Φραντς Φίσλερ.

«Η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να απορρίψουν την ένταξή της εάν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια», δήλωσε ο Ντουράο Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». «Εάν η Τουρκία ανταποκριθεί θετικά στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, δε βλέπω πώς θα μπορέσουμε να πούμε όχι (στην τουρκική ένταξη)», τόνισε ο Μπαρόζο.

Από την πλευρά του επίτροπος Φραντς Φίσλερ επανήλθε, περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις που θα είχε στη γεωργία της ΕΕ ενδεχόμενη προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Φ. Φίσλερ επισήμανε τα σημαντικά προβλήματα αγροτικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζει η Τουρκία, όπως επίσης και τα προβλήματα προσαρμογής της χώρας στα ευρωπαϊκά φυτο-υγειονομικά πρότυπα και τις ευρωπαϊκές κτηνιατρικές προδιαγραφές. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στην τουρκική γεωργία όπου οι τιμές των προϊόντων είναι υψηλότερες από τις ευρωπαϊκές. Οπως εκτίμησε, το γεγονός αυτό, σε περίπτωση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών. Ο Φ. Φίσλερ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα των σιτηρών, επισημαίνοντας ότι οι τιμές στην Τουρκία είναι κατά 30% υψηλότερες από ό,τι στην ΕΕ, αλλά και στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική θέση των Τούρκων γεωργών σε ό,τι αφορά την παραγωγή φρούτων και φουντουκιών. Τέλος, ο Φ. Φίσλερ επανέλαβε ότι το κόστος της ένταξης της Τουρκίας μόνο για τον τομέα της γεωργίας θα ανέλθει σε 11,3 εκατ. ευρώ και θα είναι υψηλότερο από το κόστος για τη γεωργία των δέκα νέων κρατών - μελών της ΕΕ.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ