Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
"Δημοκρατία της Μακεδονίας" για το Βελιγράδι

Η χτεσινή ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Τύπου, σύμφωνα με την οποία το Βελιγράδι ενέκρινε το σχέδιο της συμφωνίας για την αμοιβαία αναγνώριση Βελιγραδίου - Σκοπίων, "που θα γίνει αργότερα, μετά από συνεννόηση των δύο χωρών", παραμένει η μοναδική επίσημη αντίδραση στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα για το θέμα αυτό.

Για το θέμα αυτό στην Αθήνα επικρατεί απόλυτη σιγή και παρά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ. Πάγκαλου, και της Γιουγκοσλαβίας, Μ. Μιλουτίνοβιτς, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση, αλλά καταβλήθηκε προσπάθεια να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή.

Αντίθετα, το κρατικό ραδιόφωνο και η τηλεόραση των Σκοπίων επικαλούμενα ανεπίσημες δηλώσεις διπλωματικών κύκλων, υποστηρίζουν ότι το Βελιγράδι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία (Δημοκρατία της Μακεδονίας). Τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης στα Σκόπια πρόβαλλαν, επίσης, την εκτίμηση πως "ματαιώθηκε η προσπάθεια της Ελλάδας να εκβιάσει το Βελιγράδι θέτοντας αυστηρούς όρους".

Στην Αθήνα διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως το Βελιγράδι έχει ήδη αποφασίσει να αναγνωρίσει τα Σκόπια με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, είναι σαφές στην Αθήνα πως το Βελιγράδι αναζητά πλέον το ρόλο του στο νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή και πρώτα απ' όλα με την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας επιχειρεί να αποστείλει μήνυμα στη Σόφια, η οποία συχνά θυμάται τα "ιστορικά της δικαιώματα" στο χώρο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Παρά τη δεδομένη πρόθεση της Ν. Γιουγκοσλαβίας να ολοκληρώσει την κίνησή της, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν πως τελικά εκδηλώθηκε η παρέμβαση της Ουάσιγκτον και το Βελιγράδι, πιθανώς, πείστηκε να περιμένει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, οπότε θα έχει δρομολογηθεί το αποτέλεσμα της διαμεσολαβητικής διαδικασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στη Ν. Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ