Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο

Πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο Ελλάδα και Τουρκία, με αφορμή τη νησίδα Ιμια. Ετοιμη να παρέμβει η Ουάσιγκτον και να απαιτήσει διευθέτηση του συνόλου των ελληνοτουρκικών "διαφορών" μέσα από διάλογο

Επικίνδυνες διαστάσεις έχει προσλάβει η ένταση στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία επιμένει να θεωρεί πως η βραχονησίδα Ιμια αποτελεί τουρκικό έδαφος. Το σκηνικό της έντασης, πρέπει να σημειωθεί, έρχεται να "δικαιολογήσει" τους"φόβους" για ελληνοτουρκική σύγκρουση στο Αιγαίο, όπως τους έκφρασε προ ημερών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον σε επιστολή του προς Αμερικανούς γερουσιαστές, δικαιολογώντας μάλιστα την απόφασή του για εξοπλισμό της Τουρκίας με πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε χτεσινή δήλωσή του υποστήριξε ότι "η βραχονησίδα Ιμια ανήκει στην Τουρκία", ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το πρόβλημα που προέκυψε "νομικό" και κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο του, τους στόχους της Αγκυρας η οποία επιθυμεί την πραγματοποίηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, μέσα από τον οποίο φιλοδοξεί να "νομιμοποιήσει" σειρά διεκδικήσεών της σε βάρος της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση στηριζόμενη στις Διεθνείς Συμφωνίες οι οποίες πιστοποιούν την ελληνική κυριαρχία στη νησίδα, με δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη απάντησε σε σκληρούς τόνους. "Είναι γνωστή, αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, η στάση εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας να προκαλούν ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα όσες φορές η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας το επιβάλλει. Το συμβάν αυτό καθ' εαυτό εντάσσεται σ' αυτό το πλαίσιο.

Το κλίμα, συνέχισε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός, που εκδηλώνει η ενέργεια αυτή, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δείχνει έναν επιθετικό εθνικισμό. Σ' αυτό και σε οποιοδήποτε επιθετικό εθνικισμό απαντάμε ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι δυνατή, άμεση και αποτελεσματική. Εχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς δισταγμό. Δε δεχόμαστε, καταλήγει η δήλωση του πρωθυπουργού, καμία απολύτως αμφισβήτηση στα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Ας μη γελιώνται".

Η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά της, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προχώρησε χτες σε παραστάσεις προς τους Γενικούς Γραμματείς του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, ζητώντας τους "να επιστήσουν την προσοχή της άλλης πλευράς στο ενδεχόμενο να υπάρξει κλιμάκωση η οποία θα οδηγήσει σε καταστάσεις οι οποίες θα είναι ανεξέλεγκτες".

Πάντως, πολλοί είναι αυτοί μεταξύ των Ελλήνων διπλωματών οι οποίοι ισχυρίζονται πως η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη καθώς, όπως σημειώνουν αυτή τη στιγμή, έχουμε σε ένα νησί, το οποίο η Αγκυρα θεωρεί έδαφός της, ελληνική σημαία και μια μικρή ελληνική οπλισμένη ομάδα, ενώ γύρω από τη νησίδα περιπολούν ελληνικά πολεμικά πλοία.

Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το επεισόδιο έχει λάβει πια τέτοια έκταση που για την αποφόρτισή του, σύμφωνα με τους φόβους της ελληνικής διπλωματίας, θα σπεύσει η αμερικανική διπλωματία επαναφέροντας την πρόταση για την έναρξη ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Στην Ελλάδα, η αξιωματική αντιπολίτευση και η Πολιτική Ανοιξη αφού ταλαντεύτηκαν, τελικά συμφώνησαν με τη "σκληρή στάση" που φαίνεται πως ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
25 χρόνια από την κορύφωση της κρίσης στα Ιμια (2021-02-02 00:00:00.0)
Τουρκικές παραβιάσεις ανεξαρτήτως κλίματος... (1999-12-30 00:00:00.0)
"Ευχαριστώ κ. Κλίντον" - "Παρακαλώ κ. Σημίτη" (1997-10-22 00:00:00.0)
Ενταση στην... επέτειο (1997-02-01 00:00:00.0)
Οι συνέπειες της... απόβασης (1996-04-19 00:00:00.0)
Ούτε μια κάποια αντίσταση; (1996-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ