Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΔΗΜΩΝ
Συνεχής ο εμπαιγμός

Η κυβέρνηση συνέχισε και χτες το "δούλεμα" υποσχόμενη στους εργαζόμενους στη χωματερή των Λιοσίων πως το δικό τους πρόβλημα θα προωθηθεί για λύση άμεσα. Κουβέντα για τους 8.000 εκτάκτους σε όλη τη χώρα. Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ είναι υπόλογη

Θάφτηκαν, προς το παρόν, χτες, στη χωματερή των Ανω Λιοσίων μαζί με τα σκουπίδια και τα αιτήματα 8.000 εργαζομένων στους δήμους, που η κυβέρνηση κρατά σε καθεστώς ομηρίας. Στο κύριο μέτωπο του αγώνα των εκτάκτων, στη χωματερή των Λιοσίων, με ψήφους 44-35 έγινε κατορθωτό να ανοίξει, τελικά, αργά το βράδυ η χωματερή, αφού μετά από τρομακτικές πιέσεις πείστηκε ένα μέρος των εργαζομένων να δεχτεί για λίγο ακόμα ως αξιόπιστες τις χτεσινές κυβερνητικές υποσχέσεις, οι οποίες όμως είναι οι ίδιες ακριβώς με αυτές που μήνες τώρα δίνονται από τους αρμόδιους υπουργούς, οι ίδιες που πετάχτηκαν προχτές το βράδυ στο καλάθι των αχρήστων της αίθουσας της Βουλής, από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών. Ομως, παρά το άνοιγμα της χωματερής και την ανάσα που θα δοθεί στους δρόμους της Αθήνας, το πρόβλημα παραμένει οξύτατο. Η κυβέρνηση κατορθώνει προς το παρόν να μεταθέσει τη συζήτηση στη Βουλή σε μέρες με ακόμα μεγαλύτερη ζέστη, τότε που θα είναι ακόμα πιο δύσκολο στους εργαζόμενους να απεργήσουν, καθώς, ελπίζει, θα είναι και μεγαλύτερες οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τους σωρούς των σκουπιδιών. Ενα πολύ μεγάλο μέρος των εκτάκτων, όμως, θα βρεθεί άμεσα στο δρόμο, καθώς λήγουν οι συμβάσεις. Κι αυτό καμιά παράταση της συζήτησης δεν μπορεί να το αποτρέψει...

Χωρίς όρια η κοροϊδία

Με ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" στην ΠΟΕ - ΟΤΑ σημειώνει σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς: "Η κοροϊδία δεν έχει όριο. Μόνη εγγύηση για τους εργαζόμενους είναι ο αγώνας τους. Το γεγονός ότι κυβέρνηση και άλλα κόμματα απέρριψαν τη μόνη ρύθμιση που ικανοποιούσε πράγματι τους εργαζόμενους, αυτήν που πρόβλεπαν οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ, είναι αποκαλυπτικό για τη συμπαιγνία και για το ότι όσοι στηρίζονται στις πελατειακές σχέσεις κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τις διαιωνίσουν. Το πρόβλημα των εκτάκτων δε βρίσκεται μόνο στη χωματερή των Λιοσίων, αφορά όλη τη χώρα. Ο κλάδος πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα αξιώνοντας συνολικά μια πολιτική προσωπικού και όχι επιμέρους ρυθμίσεις που στοχεύουν μόνο στη διάσπασή μας και τη συνέχιση της ομηρίας".

Η κυβέρνηση

Με μία ακόμα υπόσχεση, την ίδια που έδινε και το προηγούμενο διάστημα, προσπάθησε χτες η κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα, να μειώσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την προχτεσινή συμπαιγνία στην αίθουσα της Βουλής. Το μόνο που άλλαξε, ανάμεσα στις προχτεσινές δηλώσεις Παπαδόπουλου και τις χτεσινές του Παπαδήμα, είναι ότι τώρα πλέον η κυβέρνηση δηλώνει πως για να επισπεύσει τη διαδικασία, θα καταθέσει την τροπολογία που η ίδια απέσυρε από το νομοσχέδιο για τις περιφέρειες, άμεσα σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ και όχι στον υπό τροποποίηση 2190 που δεν είναι σίγουρο αν θα συζητηθεί το καλοκαίρι.

Στη χωματερή

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη χωματερή συναντήθηκαν χτες το πρωί με τον υφυπουργό, προκειμένου να ζητήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μονιμοποίηση των 95 συναδέλφων τους που απασχολούνται εκεί με σύμβαση αυτεπιστασίας. Ο υφυπουργός έδωσε στους εργαζομένους τις ίδιες υποσχέσεις που έδινε και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την περιφερειακή συγκρότηση. Το στημένο παιχνίδι που εκτυλίχτηκε, όμως, την Πέμπτη, στη Βουλή με τους 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το καθεστώς των εκτάκτων, που κρατά σε εργασιακή ομηρία τους εργαζόμενους και διευκολύνει τα ρουσφέτια. Ο υφυπουργός, θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα της διαφωνίας των 17 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και να καλύψει την καθαρή απάτη, ισχυρίστηκε ότι αυτοί "δεν είχαν ενημερωθεί σωστά και αποπροσανατολίστηκαν"!

Ο φιλοκυβερνητικός πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στη χωματερή, Γ. Χάρδας,ισχυρίστηκε ότι οι δεσμεύσεις του υφυπουργού ήταν θετικές και δήλωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου θα προτείνει στους εργαζομένους την αναστολή των κινητοποιήσεών τους και το άνοιγμα της χωματερής. Ο ίδιος, όμως, πριν τη συνάντηση με τον υφυπουργό, στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων έλεγε ότι "οι δεσμεύσεις που έγιναν δε μας αρκούν". Δήλωσε, τέλος, ότι αν τελικά και πάλι δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων, τότε πρέπει να πάρει στα χέρια της την κατάσταση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ).

Στο χώρο της χωματερής, επικρατούσε από το πρωί ένταση. Το ΔΣ του Σωματείου, πριν τη Γενική Συνέλευση πρότεινε την αναστολή των κινητοποιήσεων, μέχρι να κατατεθεί η τροπολογία για τη μονιμοποίησή τους. Προβλήθηκε, μάλιστα, ως δικαιολογία για την αναστολή, η άποψη ότι δε θα αντέξουν να απεργούν οι εργαζόμενοι και ότι πρέπει να το κάνουν σαν "βήμα καλής θέλησης". Ζήτησε, επίσης, σε περίπτωση που δε βρεθεί πάλι λύση, η ΠΟΕ - ΟΤΑ, πλέον, να κλιμακώσει τον απεργιακό αγώνα σε όλη την Ελλάδα με απεργία διαρκείας όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να σημειωθεί πως τόσο ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) Θ. Καρούντζος,όσο και ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμας,προσπαθούσαν να πείσουν τους συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ να προωθήσουν την αναστολή της απεργίας. Ο δήμαρχος των Ανω Λιοσίων, μάλιστα, λίγο έλειψε να λιντσαριστεί από εργαζομένους, επειδή με στόμφο δήλωνε πως "η χωματερή είναι δική μου"!

Γ. Μ. - Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει στην «καταδίκη» της Δυτικής Αττικής(2006-02-23 00:00:00.0)
Οργισμένοι κάτοικοι(2005-05-31 00:00:00.0)
Διήμερη απεργία των εργαζομένων(2000-02-17 00:00:00.0)
Τους έκαναν μπαλάκι(1997-07-17 00:00:00.0)
Τα δικαστήρια καλούνται να "καθαρίσουν" τις λάσπες(1997-02-01 00:00:00.0)
Βάζει λουκέτο ο δήμος(1996-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ