Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δράση για την αύξηση συμμετοχής των γυναικών και των νέων

Το Κόμμα μας έχει επεξεργασμένες θέσεις για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, αλλά και σημαντική πείρα στο συγκεκριμένο αυτό μέτωπο. Το πρόβλημα είναι ότι οι μέθοδοι και μορφές δουλιάς για την προσέλκυση των γυναικών στη δράση των σωματείων, τη μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες, τη βοήθεια να αντισταθούν στην κυρίαρχη προπαγάνδα και στις δυσκολίες, δεν απασχολούν τις κομματικές ομάδες, την παράταξη. Αποδείχτηκε ότι η γενική δουλιά δε φτάνει για την κινητοποίηση των γυναικών και την ανάδειξή τους στα όργανα. Να καταπολεμηθούν αντιλήψεις λαθεμένες γύρω από την αναγκαιότητα ειδικής δουλιάς, κυρίως να αντιμετωπιστεί η άγνοια που σε μεγάλο βαθμό υπάρχει γύρω από τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας.

Χρειάζονται οργανωτικά μέτρα, ομάδες δουλιάς για τις γυναίκες, στα πλαίσια της παράταξης, στενή συνεργασία ανάμεσα στο Γυναικείο Τμήμα και το Συνδικαλιστικό.

Το κυριότερο είναι να οργανωθεί μόνιμη ειδική δουλιά στα πλαίσια της παράταξης, να γίνουν τα πρώτα βήματα, να αποκτηθεί η πρώτη πείρα στις σημερινές συνθήκες.

Αντίστοιχα, πρέπει να γίνει ειδικό πρόγραμμα δουλιάς της παράταξης για τη νεολαία και να παρθούν ανάλογα οργανωτικά μέτρα. Να γίνει επιλογή εργασιακών χώρων, χώρων μαθητείας και νυχτερινής εκπαίδευσης, για να ξεκινήσουμε πιο οργανωμένα.

Η θέση μας σε ορισμένα επίκαιρα ζητήματα, μέσω των οποίων επιχειρείται να περάσει στη συνείδηση των εργαζομένων η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και πλήρους υποταγής

Η εισήγηση του Κ. Σημίτη στο αχτίφ των συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ περιέχει με αρκετά ολοκληρωμένο τρόπο ένα πλαίσιο ιδεολογικών θέσεων, που πρέπει να αποκαλυφθούν από την πλευρά μας, να ξεσκεπαστούν και ταυτόχρονα να προβληθούν οι θέσεις του Κόμματός μας. Οι ιδεολογικές αυτές απόψεις προβάλλονται ως το πλαίσιο εκείνο, που δικαιολογεί και αιτιολογεί τη γραμμή της αρπαγής των κατακτήσεων, της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας στα πλαίσια της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Αναφερόμαστε επίσης στα ιδεολογήματα περί της ατομικής ευθύνης του καταρτισμένου εργαζόμενου, που τάχα μπορεί με ατομική ευθύνη να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες και να λύσει σε ατομική βάση τα εργασιακά και κοινωνικά προβλήματά του.

Για τα παρακάτω ζητήματα χρειάζεται να ανοίξει ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο με ειδική καμπάνια προπαγάνδας και διαφώτισης. Να γίνει ειδική επεξεργασία και να τυπωθούν φυλλάδια, να υπάρξει αρθρογραφία και οργανωμένες συζητήσεις. Η αντίπαλη προπαγάνδα να απαντηθεί και με συγκεκριμένες ενέργειες. Στο σχέδιο εισήγησης τοποθετούμε το ζήτημα σε πολύ γενική βάση. Για τα ζητήματα αυτά υπάρχουν αναλυτικές θέσεις, που έχουν επανειλημμένα δημοσιευτεί.

Ο "εθνικός κοινωνικός διάλογος"

Θέση μας είναι ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων δεν είναι δυνατόν να θεωρούν ότι η επίλυση των προβλημάτων μπορεί να γίνει με διάλογο, ο οποίος μάλιστα έχει προκαθορισμένο πλαίσιο και προϋποθέτει ότι η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι έχουν κοινό συμφέρον να υιοθετήσουν προτάσεις, που τάχα ρίχνουν το μη μισθολογικό κόστος, κοινό συμφέρον εξόδου από την κρίση, για την άνοδο της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Η θέση που το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να υιοθετεί, είναι αυτή της ανόδου των ταξικών αγώνων και καταδίκης της γραμμής της ταξικής συνεργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να βάλουν στον Προκρούστη του κυβερνητικού διαλόγου τις κατακτήσεις που έχουν αποσπάσει. Αντίθετα, να θέτουν αιτήματα για νέες κατακτήσεις που απαιτεί η εποχή.

Η στάση μας απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο" και στα όργανα της θεσμοθετημένης ταξικής συνεργασίας δεν μπορεί να είναι μια απλή καταγγελία. Να συνοδεύεται από πλατιά εκλαϊκευση, πειστική επιχειρηματολογία. Να ενημερώσουμε πλατιά το λαό για το ρόλο των επιτροπών, καθώς επίσης να αποκαλύπτουμε και τα οφέλη που προσπορίζονται τα μέλη τους.

Κρατική βία και καταστολή

Συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες

Το πρόβλημα αυτό να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης δουλιάς σε όλη την κλίμακα του συνδικαλιστικού κινήματος, αρχίζοντας από το ζήτημα της δημοκρατίας στο χώρο δουλιάς, μέχρι και τους μηχανισμούς καταστολής, όπως η Σένγκεν κλπ. Να μην υπάρξει περίπτωση βίας και τρομοκρατίας που να μη δοθεί κάποια απάντηση συμπαράστασης, καταδίκης, αλληλεγγύης.

Ιδιαίτερη δουλιά με επιστήμονες, διανοούμενους, ανθρώπους του χώρου της Δικαιοσύνης. Επίσης, συνδικαλιστική παρέμβαση στα Σώματα Ασφαλείας με βάση τα αιτήματά τους.

Πρόγραμμα Δράσης του Κόμματος

Κομματική προπαγάνδα και διαφώτιση, η πολιτιστική δραστηριότητα του Κόμματος στην εργατική τάξη

Είναι επιτακτική πια η ανάγκη να γίνεται συστηματικά η προβολή και εκλαϊκευση του Προγράμματος του Κόμματος, της ιδεολογίας μας, ιδιαίτερα για το ρόλο και την αποστολή της εργατικής τάξης, το ρόλο της στις κοινωνικές συμμαχίες και στο Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης, στον αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και για τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να αναπτύσσονται αντιστάσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για να αμβλύνεται η μοιρολατρία.

Να προβάλλονται εκλαϊκευμένα οι θέσεις μας για την προσφορά του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, για την αναγκαιότητα και δυνατότητα του σοσιαλισμού. Η ιστορία του Κόμματος και η προσφορά του στο εργατικό κίνημα, στις κατακτήσεις των εργαζομένων, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από την ίδρυσή του, τα 80χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και τα 150 χρόνια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Μεγάλη σημασία έχει να έρθουν σε επαφή οι νέοι εργάτες, εργάτριες και υπάλληλοι με τη δράση και τις πρωτοβουλίες της ΚΝΕ. Δε φτάνει η δράση γύρω από τα προβλήματα, για να κατακτά η εργατική τάξη πολιτική συνείδηση. Η ταξική συνείδηση - όπως είναι γνωστό - δεν αναπτύσσεται αυθόρμητα μέσα από τους αγώνες, αν δεν έρθει σε στενή επαφή με την πολιτική και την ιδεολογία του ΚΚΕ. Η εργατική τάξη έχει ανάγκη από όραμα και προοπτική, επόμενα πρέπει να έρχεται σε επαφή με το Πρόγραμμα του Κόμματος. Διαφορετικά, θα απογοητεύεται και θα κουράζεται, όταν οι καθημερινοί αγώνες δε φέρνουν άμεσα αποτελέσματα, όταν βλέπει απλουστευτικά το μαζικό κίνημα ως το μοναδικό μοχλό πίεσης για να βελτιώσει τη θέση της και να λύσει τις πιεστικές ανάγκες της.

Οι ανάγκες της τρέχουσας προπαγάνδας γύρω από άμεσα προβλήματα, που συγκινούν την εργατική τάξη, δεν πρέπει να παραμερίζουν την προβολή των γενικότερων θέσεων και της πολιτικής του Κόμματός μας. Δεν επαρκεί η προβολή ορισμένων επίκαιρων θέσεών μας από τα συνδικαλιστικά στελέχη μας στα σωματεία. Απαιτείται αυτοτελής δράση στην εργατική τάξη, παράλληλα και σε σύνδεση με την ιδεολογική και πολιτική μας δράση μέσα στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να κατανοούν οι εργαζόμενοι τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων, να συνδέουν τα επιμέρους αιτήματα με τη γενικότερη πολιτική που ασκείται στη χώρα μας, τη στρατηγική των αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Η πολιτική δραστηριότητα του Κόμματος να συνδέεται με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις συγκεκριμένες εμπειρίες.

Η δουλιά στους εργατοϋπαλλήλους μπορεί να

περάσει από διάφορα κανάλια

  • Αναντικατάστατη παραμένει η σταθερή και μόνιμη επαφή με τους εργαζόμενους, με την αξιοποίηση των υλικών του Κόμματος, των φυλλαδίων και του "Ριζοσπάστη", ώστε να καθιερωθεί στις συνειδήσεις ως η εφημερίδα της εργατιάς. Ο "Ριζοσπάστης", με τη βοήθεια της ΚΕ και του Συνδικαλιστικού της Τμήματος, μπορεί να οργανώσει καλύτερα την ιδεολογικοπολιτική αρθρογραφία του για την κατάσταση της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος, για τα ζητήματα της ιδεολογικής διαπάλης. Να συμβάλλει η εφημερίδα στη γενίκευση της πείρας του κινήματος και των αγώνων. Ανάλογος προσανατολισμός πρέπει να διαπεράσει, πιο αποφασιστικά και με μεγαλύτερη πληρότητα, και τα προγράμματα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.
  • Απαιτούνται, επίσης, ειδικές καλαίσθητες εκδόσεις που με απλό και κατανοητό τρόπο θα προβάλλουν τις θέσεις για επίκαιρα ζητήματα, που συγκινούν. Θέματα, τα οποία ο εργάτης και η εργάτρια δεν έχουν την ευκαιρία να πληροφορούνται ή συνήθως παραπληροφορούνται. Να εκδίδονται φυλλάδια κατά διαστήματα, ιδιαίτερα για χώρους που δεν έχουμε δυνάμεις.
  • Να εκπαιδευτεί ένας αριθμός προπαγανδιστών, διαφωτιστών, ικανών να επικοινωνούν με τα πλατιά στρώματα της εργατικής τάξης.
  • Η ανάπτυξη της ιδεολογικοπολιτικής δουλιάς του Κόμματος, της παράταξης, θα πρέπει να υπηρετεί και τη διαπαιδαγωγητική πλευρά της κατάκτησης των αγωνιστικών χαρακτηριστικών. Είναι ζωτική ανάγκη, σήμερα, να απαντάμε ολοκληρωμένα στα ιδεολογήματα που κυριαρχούν στη χώρα μας και διεθνώς, για την "κατάργηση" των διαχωριστικών ταξικών γραμμών, το "μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τη μυθοποίηση της "διεθνοποίησης - παγκοσμιοποίησης", της τεχνολογικής επανάστασης, της "κοινωνίας των πληροφοριών" κλπ.
  • Να αναδειχτεί και να γίνει βίωμα στις κομματικές μας δυνάμεις η αναγκαιότητα παρέμβασης στο μέτωπο του πολιτισμού, που ασκεί σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σοβαρότατο ρόλο στη διαμόρφωση της εργατικής συνείδησης.

Να οργανώσουμε σωστά το πολιτικό - πολιτιστικό περιεχόμενο και μορφή της δράσης μας.

Να σταθεροποιήσουμε και να προχωρήσουμε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με συμμέτοχους τους εργαζόμενους, με ιδιαίτερη προσπάθεια στους εργοστασιακούς εργάτες και εργάτριες, στην εργατική νεολαία.

Να γίνονται εκδηλώσεις με πρωτοβουλία των ΚΟ και της ΚΝΕ, αξιοποιώντας κατάλληλα και την υπάρχουσα ήδη πολιτιστική δραστηριότητα ερασιτεχνικών ή επαγγελματικών συνόλων που έχουν προοδευτικό περιεχόμενο, μηνύματα και ποιοτική φόρμα.

  • Να οργανώσουμε - πιο συστηματικά και μόνιμα - τη μελετητική δουλιά του Κόμματος για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, κατά κλάδο, κατά θέμα, ώστε να στηρίζονται καλύτερα και με επιστημονική επάρκεια οι γενικότερες θέσεις και προτάσεις μας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάλη για τα άμεσα προβλήματα στην προοπτική της λαϊκής οικονομίας (2001-07-15 00:00:00.0)
Πρέπει να κλιμακωθεί η πάλη μας (2000-09-17 00:00:00.0)
Η ώρα της γενικευμένης αντεπίθεσης (1998-06-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-05-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-05-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ