Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πίστα" παραισθήσεων

Αυτή τη φορά η "μπούκα" στον τεκέ του Μεταξουργείου είχε 32 συλλήψεις και"αποκάλυψε" τον εφιάλτη των ναρκωτικών που απειλεί τη νεολαία, όπως μας... ενημέρωσαν τα διάφορα Μέσα Ενημέρωσης.

Ορέ μπράβο! Επιτέλους, κάποιοι ανακάλυψαν την Αμερική. Οτι, δηλαδή, η τοξικομανία, ως τρόπος ζωής, είναι από τις μεγαλύτερες απειλές για τους νέους της εποχής μας.

Και ω του θαύματος! Οι πλέον φωνασκούντες είναι εκείνοι που δίνουν βήμα - και χρόνο - σε κάθε είδους προπαγανδιστές της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και - ταυτόχρονα - έχουν αποκλείσει απ' την ενημέρωσή τους την τιτάνια προσπάθεια της απεξάρτησης που γίνεται, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, στη χώρα μας. Είναι οι ίδιοι που παθαίνουν αλλεργία με την έννοια της πρόληψης και δε διαθέτουν γι' αυτήν σχεδόν ούτε μονόστηλο στις εφημερίδες τους ή δευτερόλεπτο στις εκπομπές τους.

***

Κάποιοι ανήκουν σε ορισμένες γενιές που τραγούδησαν, και διασκέδασαν, με το "Μπουκάραν μάγκες στον τεκέ/ για να φουμάρουν αργιλέ".

Ομως ο "τεκές" των ρεμπέτικων τραγουδιών δεν ήταν - κατά βάση - και τρόπος ζωής μαζικής έκφρασης. Περισσότερο ήταν ο σηματοδότης μιας άλλης εποχής που δεν οδηγούσε - πάντοτε - στον πνιγμό της σημερινής κρίσης, την οποία βιώνουν οι νέοι.

Ουδεμία άφεση των αμαρτιών των τεκέδων περασμένων εποχών. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό απ' τα "ρέιβ πάρτυ" της εποχής μας. Τα "ρέιβ πάρτυ" είναι ένας ξενόφερτος τρόπος ζωής που προσπαθούν να επιβάλουν στους νέους μας διάφοροι εκπρόσωποι της εξουσίας. Και σ' αυτούς τους εκκωφαντικούς παραδείσους οδηγούν δηλώσεις σαν και αυτές του πρώην υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου που μετά "παρρησίας" δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ως φοιτητής κάπνισε κάνναβη. Επίσης, δήλωσε ότι στην εποχή του οι συμφοιτητές του έκαναν χρήση κάνναβης και άλλων ουσιών, για να αντέχουν στην αϋπνία των εξετάσεων.***

Ομως οι σημερινοί νέοι της Ελλάδας - αλλά και της Ευρώπης και της Αμερικής - ζουν σε μια αβίωτη, για αυτούς, κοινωνία. Είναι πνιγμένοι, όπως και οι γονείς τους, στα προβλήματα της κρίσης ενός σαπισμένου συστήματος. Σ' αυτή την "πίστα" γίνονται τα λικνίσματα της "φτιαγμένης" φαντασίας.

Τέτοια είναι η "πίστα" του Κολωνού, που ανακαλύφθηκε τελευταία, και σ' αυτή την πίστα των παραισθήσεων η "μπούκα" που πρέπει να γίνει μπορεί να προέλθει μόνο από εκείνους που οραματίζονται μια άλλη κοινωνία, απαλλαγμένη απ' τις κάθε είδουςδόσεις κοινωνικής αναισθησίας.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ