Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΞΥΔΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ "ΝΑΥΣΙ"
Είμαστε αποφασισμένοι!

- Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στους γύρω δήμους, δεδομένου ότι η ναυπηγική δραστηριότητα καθημερινά συρρικνώνεται και τι έχει υλοποιηθεί από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης;

- Στη Ζώνη η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από το 1995, που δώσαμε τότε έναν μεγαλειώδη αγώνα. Η ανεργία έχει αυξηθεί, καράβια δεν έρχονται για επισκευή και η πολιτική της κυβέρνησης είναι πιο σκληρή απέναντι στα προβλήματα. Η κυβέρνηση δείχνοντας για άλλη μια φορά την απαράδεκτη τακτική της - να μην σέβεται δηλαδή ούτε τις συμφωνίες που έκανε με τους εργαζόμενους - όχι μόνο δεν υλοποίησε τα 26 σημεία, αλλά υπονόμευσε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της Ζώνης. Καμία ουσιαστική δέσμευση δεν έχει υλοποιηθεί. Οσο για την προστασία και την ανακούφιση των ανέργων, εκτός από ένα έκτακτο επίδομα, δεν έχει δοθεί τίποτα άλλο. Οι συνέπειες αυτές δεν προκαλούν εκρηκτικά προβλήματα μόνο στην περιοχή του Περάματος, αλλά και στους γύρω δήμους του Πειραιά, καθώς χιλιάδες οικογένειες ζουν από τη Ζώνη. Και τα εμπορικά και ναυτιλιακά μαγαζιά του Πειραιά, ουσιαστικά αυτή την περίοδο υπολειτουργούν, αφού δεν υπάρχουν εργασίες.

- Εχετε προγραμματίσει από κοινού με δήμους του Πειραιά, συγκεντρώσεις κατά περιοχή, με κορύφωση ένα παμπειραϊκό συλλαλητήριο. Τι διεκδικείτε;

- Ολη αυτή η κατάσταση που προαναφέραμε, οδηγεί στον συντονισμό της δράσης όχι μόνο των σωματείων, που το έχουμε κατορθώσει εδώ και τρία χρόνια, αλλά και των γύρω δήμων, των Επιμελητηρίων του Πειραιά, καθώς και όλων των φορέων της πόλης. Υπογράφουμε κάτω από ένα κοινό υπόμνημα με τις θέσεις μας και με βάση αυτή την κοινή συμφωνία, πιέζουμε την κυβέρνηση. Διεκδικούμε κατ' αρχήν αλλαγή της σημερινής πολιτικής που, κατ' εντολή της ΕΕ, οδηγεί σε διάλυση τα ναυπηγεία της χώρας, καθώς και τη Ζώνη την οποία θέλει να τη μετατρέψει σε χώρο εμπορευματοκιβωτίων. Διεκδικούμε επίσης την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης. Εγκατάσταση τουλάχιστον δυο πλωτών δεξαμενών. Να χαρακτηριστεί η Β Πειραιά σαν φθίνουσα βιομηχανική περιοχή. Αμεση κάλυψη των χιλιάδων ανέργων της Ζώνης, ώσπου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και να υπάρξει δουλιά για όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα που προβάλλουμε.

- Εχετε καθορίσει τα επόμενα αγωνιστικά σας βήματα και ποια είναι αυτά;

- Ηδη έχουμε συζητήσει με τους δήμους και από την περασμένη Τρίτη έχουμε ξεκινήσει ένα τριήμερο διαμαρτυρίας στο Δήμο Κερατσινίου που θα κορυφωθεί σήμερα με τη συγκέντρωση στην πλατεία Λαού στις 6.30 το απόγευμα. Ανάλογο τριήμερο έχουμε προγραμματίσει στο Δήμο Δραπετσώνας, με συγκέντρωση την άλλη Τρίτη. Αυτό θα γίνει και στους άλλους δήμους και αυτές οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με ένα παμπειραϊκό συλλαλητήριο. Συζητάμε επίσης να κάνουμε κάποιες κινητοποιήσεις, είτε προς τον ΟΛΠ, είτε προς τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Ναυτιλίας για να πιέσουμε ακόμα περισσότερο. Είμαστε αποφασισμένοι. Οι εργαζόμενοι δεν πιστεύουν πλέον σε "κοινωνικούς διαλόγους" που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, γιατί αποδείχτηκε αφερέγγυα. Εμείς πιστεύουμε ότι μόνο με τον αγώνα μας, που είναι η μόνη διέξοδος, θα δικαιωθούμε και θα ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που δε θέλουν ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα.

Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ