Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Δεν πέρασαν τα τεχνάσματα του τέως

Δεν πέρασαν τα τεχνάσματα του τέως, ο οποίος με αίτησή του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) ζητούσε να εξαιρεθούν από τη σύνθεση του δικαστηρίου οι δικαστές οι οποίοι μετείχαν στις Ολομέλειες του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, όπου με αποφάσεις τους έκριναν για το θέμα της λεγόμενης "βασιλικής περιουσίας".

Το ΑΕΔ αργά χτες απέρριψε την αίτηση του τέως και η υπόθεση της "βασιλικής περιουσίας" θα συζητηθεί κανονικά με την παρούσα σύνθεση του δικαστηρίου.

Τα δύο ανώτατα δικαστήρια, ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), εξέδωσαν αντικρουόμενες αποφάσεις για τη "βασιλική περιουσία" και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο για οριστική κρίση.

Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα αποτελέσει προηγούμενο για τον τέως σε οποιαδήποτε άλλη διεκδίκηση εκ μέρους του, όπως για παράδειγμα το "Μον Ρεπό" της Κέρκυρας, το Πολυδένδρι της Λάρισας, καθώς και την κινητή περιουσία.

Στη σύνθεση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου μετέχουν 13 μέλη ύστερα από κλήρωση. Πρόεδρος του ΑΕΔ είναι ο Β. Μποτόπουλος, πρόεδρος του ΣτΕ, και μέλη οι σύμβουλοι Επικρατείας Σ. Καραλής, Στ. Σαρηβαλάσης, Φ. Στεργιόπουλος και Γ. Σταυρόπουλος, οι αρεοπαγίτες Π. Μάκος, Ε. Κρουσταλάκης, Π. Μαντζιάρας και Θ. Τόλιας, καθώς και οι καθηγητές νομικών σχολών Λ. Γεωργακόπουλος και Α. Τάχος. Χωρίς κλήρωση μετέχουν οι πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου Στ. Ματθίας και Α. Μπότσος.

Ο τέως διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο συνολικά 75.828 στρέμματα, εκ των οποίων 41.990 στρέμματα στο Τατόι, 238 στρέμματα στο "Μον Ρεπό" της Κέρκυρας και 33.600 στρέμματα στο Πολυδένδρι της Λάρισας, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις γνωστού γραφείου κτηματικών συναλλαγών κοστίζουν πάνω από 540 δισ. δραχμές.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ