Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
Στο όνομα της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης"

Ξεκαθαρίστηκε χτες από την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου,στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συζητείται το νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση, ότι στόχος του νομοθετήματος είναι η προσαρμογή της χώρας μας στα πλαίσια και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι. Επίσης επισήμανε ότι δεν είναι τυχαίο πως το νομοσχέδιο προβλέπει την έκδοση δεκάδων Προεδρικών Διαταγμάτων, ώστε η κυβέρνηση να έχει τα χέρια λυμένα και ερήμην της Βουλής να προωθεί τις αποφάσεις που θέλει.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού αυθαίρετα υποστήριξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει αποδεχτεί την πορεία της χώρας προς την "Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", σημείωσε ότι με την παρούσα δομή της η Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υπάρχουσες απαιτήσεις και χρειάζεται να γίνει πιο ευέλικτη.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο υποτίθεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλ. Παπαδόπουλου, ότι μετατρέπει την περιφέρεια σε αυτοτελή διοικητική μονάδα. Ταυτόχρονα όμως - και αυτό είναι το κυριότερο - παραμένει ο περιφερειάρχης διορισμένος από την κυβέρνηση, οπότε και παραμένει ο ασφυκτικός εναγκαλισμός του κράτους στην εκλεγμένη αυτοδιοίκηση, αφού κάποιες αρμοδιότητες των υπουργείων, απλώς θα ασκούνται από τους περιφερειάρχες.

Ποιος θα κάνει τα ρουσφέτια;

Οι μεταφορά αρμοδιοτήτων στον περιφερειάρχη, ήταν το μόνο σημείο στο οποίο άσκησαν κριτική ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η αγωνία των βουλευτών αυτών δεν ήταν βέβαια διότι το ΠΑΣΟΚ υπαναχωρεί σε μία ακόμα υπόσχεσή του και συγκεκριμένα στην αιρετή τριτοβάθμια αυτοδιοίκηση, αλλά στο ότι με τη νέα δομή της διοίκησης υποβαθμίζεται ο ρόλος του βουλευτή, έναντι του περιφερειάρχη. Δηλαδή, οι βουλευτές σε αντίθεση με τον περιφερειάρχη που θα ασκεί διοίκηση, δε θα έχουν τη δυνατότητα "εξυπηρετήσεων" των εκλογέων τους. Με άλλα λόγια ο τσακωμός είναι στο ποιος θα κάνει τα ρουσφέτια.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ